Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İlaçları 'şeker' diye vermeyin

        Bazı ebeveynlerin çocuklarına 'şeker' diyerek ilaç içirmesinin büyük risk olduğunu söyleyen uzmanlar, bu davranışın zehirlenmeleri de beraberinde getirdiği uyarısını yaptı.

        Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan, 9 ay ile 5 yaş arasındaki çocukların ilaçtan en fazla zehirlenen grup içerisinde yer aldığını söyledi.

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan, küçük çocukların buldukları her şeyi ağızlarına götürmeleri sebebiyle zehirlenme tehlikesi altında olduğunu dile getirdi. Zehirlenmelerin çoğunluğunun 9 ay ile 5 yaş aralarındaki çocuklar ile evlerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Sapan, çocuk sayısı fazla olan ailelerde bu riskin daha fazla olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Sapan zehirlenmeye sebep olan etkenleri şöyle sıraladı: "İlaçlar, evdeki kimyasal maddeler, temizlik maddeleri, bitkiler, kozmetik ürünler, ailelerin ihmali, ilaçların cazip renkte olması, ilaç kapaklarının çocukların kolayca açabileceği şekilde üretilmesi."

        Prof. Dr. Sapan en tehlikeleri zehirleri, ilaçlar, yanığa yol açabilen maddeler (temizlik maddeleri, lavabo açıcılar, çamaşır suyu), cam temizleyici sıvılar, yanıcı sıvılar (gazyağı, lamba yağı, tiner), karbon monoksit (soba gazı), böcek ilaçları, yabani mantarlar olarak sıraladı.

        Zehirlenmelerin önlenebilmesi için çocukların önünde ilaç içilmemesini tavsiye eden Prof. Dr. Sapan, şunları söyledi: "Çocukların zehirlenmesini engellemek için; çocuklara ilaçları asla 'şeker diye vermeyin. Deterjan, temizleyici sıvılar, böcek ilaçları, spreyleri, dolap içlerinde ve kapakları kapalı şişelerde saklayın. Tüm ilaçları ve alkollü ürünleri kilitli bölümlerde tutun, tüm tehlikeli ürünlerin bulunduğu şişelerin üzerlerinde etiket bulunsun ve üzerine ne olduğunu yazın. Çocuklara karanlıkta ilaç vermeyin, iyice görün, ilaçları daima orijinal ambalajlarında bulundurun. Tehlikeli maddeleri gazoz şişesi, kola şişesi, su şişesi gibi şişelerin içine koymayın. Misafirlikte küçük çocuğunuzu göz önünde tutun."

        Bursa'da son dönemlerde 2 önemli zehirlenme nedeni öne çıktığını kaydeden Prof. Dr. Nihat Sapan, soba ve mantar zehirlenmelerine karşı gerekli tedbirlerin alınmasıyla ölümlerin önüne geçilebileceğini vurguladı.

        Bursa'da sıkça esen lodos nedeniyle bacalardan geri tepen soba gazı zehirlenmeye ve ölümlere neden olduğuna işaret eden Prof. Dr. Sapan, evlerde ısıtma ve banyo sistemlerinde kullanılan havagazının zaman zaman zehirlenmelere ve ölümlere neden olduğunu, oysa basit bir alarm sistemiyle bunun önüne geçilebileceğini açıkladı.

        Sapan, yoğun bir bilgilendirme kampanyası ile karbon monoksit gazı ve doğalgaz alarm cihazlarının kullanımının yaygınlaştırılmasının hatta zorunlu hale getirilmesinin birçok gereksiz ölüm olayını engelleyeceğini söyledi.

        Doğadan toplanan mantarların zehirli olabilecekleri düşünülmeden yenilmesinin de birçok ölüm olayına yol açtığını belirten Prof. Dr. Sapan şöyle devam etti: "Oysa uzmanlar her zehirsiz mantar cinsinin kendisine çok benzeyen ve ayrılması mümkün olmayan bir mantar cinsi olduğunu belirtmektedirler. Uzun yıllar mantar toplayan kişilerin bile yanılabildikleri bilinmektedir. Bu nedenle kültür mantarı dışındaki mantarların yenmemesi ve satılmaması konusu kamuoyunun gündemine getirilebilirse yine gereksiz ölümlere engel olacaktır."

        CİHAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa