Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi İki farklı romatizma iki farklı tehlike | Sağlık Haberleri

        İltihaplı romatizma ile yaşlılık romatizmasının karıştırılmaması gerektiğini belirten uzmanlar, isimleri ortak olan iki hastalıktan iltihaplı romatizmanın çok daha tehlikeli, bağışıklık sistemini tehdit eden ve zamanla kalıcı hasarlara yol açabilecek bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor. Gençlerde hatta çocuklarda da görülebilen Romatoid Artrit tedavisinde ise İmmunoterapi hastaların yaşam kalitesini arttırıyor.

        Romatizma dendiğinde aklımıza ilk olarak yaşlılık romatizması geliyor. Ancak basite alınamayacak kadar ciddi sonuçlar doğurabilecek bir başka romatizma da Romatoid Artrid dediğimiz iltihaplı romatizmadır. Benzer belirtiler gösterebilen bu iki hastalık aslında birbirinden çok farklı gelişiyor. İltihaplı romatizmanın bir bağışıklık sistem hastalığı olduğunu ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Görmez," Romatizma deyince insanların aklına yaşlılık romatizması gelir. Bizim ilgilendiğimiz konu ise Romatoid Artrit dediğimiz iltihaplı romatizma. Yaşlılık romatizması genetik etkilerle ortaya çıkan kireçlenme, travma ya da kiloya bağlı travmalar sonucu gelişen bir hastalıktır. İltihaplı romatizma ise bir bağışıklık sistem hastalığıdır ve vücudun kendi kendine saldırması sonucu oluşur. Gençlerde hatta çocuklarda dahi rastladığımız bu hastalık değişik çeşitlerde ve değişik dokularda kendini gösteriyor. Eklemlerde, kaslarda, bağ dokusunda ya da damarlarda vücut nedeni bilinmeyen bir şekilde kendi kendine saldırıyor. Biz buna otoimmün saldırı diyoruz. Bundan dolayı da iltihaplı romatizmal hastalıkların bağışıklık sistem hastalıkları arasında incelenmesi gerekir." dedi.

        TANI KOYMAK OLDUKÇA ZOR

        200'ün üzerinde iltihaplı romatizma çeşidi olduğunu ve bazı durumlarda tanı koymanın zor olduğunun altını çizen Dr. Ülkü Görmez,"İltihabi romatizmal hastalıklara göz atmak gerekirse 200' ün üzerinde çeşidi olduğunu görüyoruz. Bu da tanı koymayı zorlaştırıyor ve tanılar birbiri ile karışabiliyor. Romatoid Artrit olan bir kişi yumuşak doku romatizması, Lupus, Ankilozan Spondilit zannedilebiliyor. Birbirine iç içe geçmiş olan hastalıklar olabiliyor o yüzden yıllarca tanı konulamamış hastalar olabiliyor. Bu nedenle de tansısı zor, tedavisi zor, kronik bir hastalık. Bir de bu hastaların kriterleri olmayan yani bulguları olmayan hasta grubu var, kanda hiç belirtisi yok ama bulguları var."şeklinde konuştu.

        BELİRTİLERE KULAK VERİN

        Romatoid Artrit hastalığının belirtilerini sıralayan ve dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çeken Dr. Ülkü Görmez,"Eklemde şişme, bazen kızarma, bazen aşırı ağrı ve şişme ile beraber, donma ve hareket kısıtlığı meydana gelir. Kişi sabah birden katlığında hareket edememe, olduğu yerde kalma, çorabını bile giyememe, üşüme, titreme, grip benzeri buldular yaşar. Aşırı kırgınlık, halsizlik, yorgunluk bütün eklemlerde ve kaslarda ağrı meydana gelir. Bu bulgular hastalığın tipine göre gelişir ve bazı hastalarda nefes darlığı görülüyor, hastalık akciğer zarlarını tutabiliyor, bazı hastalarda damar tıkanıklığı olabiliyor."ifadelerini kullandı.

        İKİ ROMATİZMA KARIŞTIRILIYOR

        Yaşlılık romatizması ile iltihaplı romarizmanın benzer bulgulardan dolayı zaman zaman karıştırıldığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Görmez,"Benzer bulgular iki romatizmanın karıştırılmasına dolayısı ile hastalığın ilerlemesine neden oluyor. Bundan dolayı bu hastaların çoğunda gecikme olabiliyor bu da deformitelere neden oluyor. Kolunu kaldıramama, bacağını bükememe, bir takım donuk eklemler gelişiyor ve ortopedik cerrahilere girmek zorunda kalıyor bu hastalar. Daha zorlu dönemler bekliyor bu hastaları. Bundan dolayı yukarıda sıraladığım belirtiler geliştiğinde Romatoid Artrit ihtimali de göz önünde bulundurulmalı ve hastalar bir iç hastalıkları uzmanından da tanı konusunda destek almalılar." dedi.

        İMMUNOTERAPİ HASTALARIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRIYOR

        Bağışıklık sistemini alt üst eden bu hastalığın tedavisinde İmmunoterapi'nin başarı sağladığını ve hastaların yaşam kalitesini arttırdığını ifade eden Dr. Ülkü Görmez, tedavi ile ilgili detayları şöyle anlattı.

        "Tüm otoimmün hastalıklarda olduğu gibi İmmunoterapi Romatoid Artrit'te de çok olumlu sonuçlar veriyor. Hastalığın seyrini yavaşlatarak, hastanın bağışıklık alt yapısına bağlı olarak tamamen ortadan kaldırabiliyor. Hastanın immünsüpresif tedavinin kesilmesine yardımcı olarak, normal ağrısız yaşantısına geri dönmesini sağlayabiliyor. Tedavinin başarısında yapılan araştırmalar ve testlerden elde edilen cevaplar sonucu doğru bir tedavi kılavuzu çıkarıldığında hastalar olumlu seyir izliyor. Ancak tüm tedavilerde olduğu gibi bu hastaların da tedavisi kişiye özel olmak zorundadır. Daha önce tedavi ettiğimiz Romatoid Artrit hastalarımızda 1 ay sonra tedaviye cevap vermeye başladıklarını gördük. Ancak net sonuçlara ulaşmak için 1-2 yıllık uzun bir süreç gerektiğinin altını çizmek gerekir. Hasta disiplini bu tedavide çok önemlidir. Diğer taraftan hastalığın derecesine bağlı olarak bazı eklemlerdeki eklem kısıtlılığı İmmunoterapi' ye rağmen kalıcılığını koruyabilir. Ancak eğer kalıcı hasar gelişmedi ise diğer eklemler kurtulabiliyor. İmmunoterapi tedavisi hastalara zamanla ilaçlarını bıraktırabiliyor, semptomları azalıyor ya da tamamen ortadan kalkabiliyor, organ tutunumları düzleşiyor, hayatları ağrısız olarak devam ettirebiliyorlar, yaşam kaliteleri artıyor."

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa