S-400 geldikten sonra ne olacak?
S-400'ler gelecek mi, gelmeyecek mi? Acaba ABD'nin "gazap tehditlerini" de gözeten bir ara formül mü bulunacak? Ekonominin, askeri bürokrasinin, siyasetin, diplomasinin, sokaktaki vatandaşın dahi yanıtını aradığı soruydu bu. Hatta, alınıp alınmaması konusunda "referanduma gidelim, halka soralım" önerisi bile getirildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından en üst seviyede yanıtı verildikten sonra bize de artık S-400'leri alıp almamayı tartışmaktan ziyade, sistem Türkiye'ye getirilip kurulduktan sonra ne olacağını araştırıp yazmak kalıyor. S-400 sonrasına dair senaryo çok fazla. Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir'in analizi...
ABONE OLTürkiye zorunlu olarak yaptığı bu tercihin ve anlaşmanın arkasında durarak, milli egemen devlet parametrelerinden ve politikalarından ödün vermeyeceğini göstermiş oldu. Satın alınan ortak üretim opsiyonlu S-400 ve S-500'de teknoloji transferi ara evresinden sonra Türkiye'nin nihai hedefi kendi hava savunma sistemini üretmek. Ayrıca kaynak çeşitliliğini sağlayarak sürekli çeşitli gerekçelerle bu stratejik silah sistemlerini üreten ülkelerden taciz-tehdit-baskı yememek.
ABD, "S-400'ü alırsan F-35'leri sana vermeyeceğim, ayrıca programdan Türkiye'yi çıkaracağım" diyor. Türkiye S-400'leri aktive ettikten sonra yanına milli muharip uçak TF-X'i koyacak. Biraz sıkıntı çekilecek ancak savunmada yerli tedarikle yüksek savunma harcamalarından kurtularak cari açığın da düşmesi sağlanacak. Türkiye bu kararıyla ele güne muhtaç olmadan savunma sanayisinde kendi sistemlerini üretme yolunu tercih etmiş oldu.