Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ramazan İftarın en tatlı zamanları...

        İLSU PAMUK/ GAZETE HABERTÜRK

        Ramazan deyince akla tabii ki birbirinden lezzetli tatlılar gelir. Biz de sizin için Karaköy Güllüoğlu Baklavacısı ve Saray Muhallebicisi'nin şeflerindne iftarlık şahane tarifler aldık. Baklava, kazandibi, sütlaç... Sofralarımızdan eksik etmediğimiz bu geleneksel tatlılarımızın tadına aşinayız da, acaba en lezzetlisi evde nasıl yapılır? Bu soruyu sizin için işin ustalarına sorduk. Bu arada Nadir Güllüoğlu'nun bir uyarısını da eklemeyi unutmayalım: "İftardan 2 saat sonra mutlaka tatlı yiyin, oruç sırasında yorgun düşen insan vücudunun kaybettiği şekerin geri kazanılmasını sağlar"

        Ramazan için yeni bir baklava da üretmiş Güllüoğlu, "Hurmalı baklava"... Kimi orucunu zeytinle açar kimi hurmayla. Siz tatlıyla aanlardansanız işte o ilk lokmayı ağza atmayı beklerken sizi heyecanlandıracak bir tatlı sebep daha...

        HURMALI BAKLAMA

        Malzemeler: Hazırlanmış yufkalar

        500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta)

        500 gr. kurutulmuş hurma

        300 gr. öğütülmüş ceviz içi

        Şerbeti için:

        700 gr. toz şeker

        700 gr. hurma pekmezi

        600 gr. su

        Yapılışı: Hazırlanmış yufakaları tezgaha üst üste serin. Bunun tam ortasında tepsinizi ters olarak kalıp gibi kapatın. Dışında kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalara ayırın. Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın. Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış yufkaların iki tanesini serin. Sonra kesilen kenar yufkaların yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın. Bu yufka katlarının üzerine ceviz içini ve hurmaları serpin. Kalan kenar yufkalarını fıstığın üzerine atın. Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin. Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçakla düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek, keskin bir bıçakla baklavayı dilimleyin. Erimiş yağı gezdirerek dökün. Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün, 45 dakika pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti ekleyin. Çekmesinin ve soğumasını bekleyin.

        GÜLLAÇ

        Malzemeler:

        8-10 adet güllaç yaprağı

        2 kilo süt

        Tercihe göre toz şeker (ortalama 500 gram)

        Tercihe göre (2-3 yemek kaşığı kadar) gülsuyu.

        Harcı için:

        250 gr. ince çekilmiş fındık

        100 gr. pudraşekeri

        100 gr. hindistancevizi

        100 gr. çekilmiş fıstık içi

        Yapılışı: Sütü derin bir tencerede kaynatıp ocaktan alın. Şeker ve gülsuyunu ilave edip, şeker eriyinceye kadar sütü iyice karıştırın. Süt, el yakar yakmaz güllaç yapraklarını içine alacak genişlikteki bir tepsinin içine koyun. Yaprakları, içi süt dolu kapta birkaç dakika bekletin. Islanan güllaç yapraklrını bir başka tepsiye sermeye başlayın. Güllaç yaprakları sütü çok çabuk emdiği için, her yaprağı tepsiye koyar koymaz üstüne yarım kepçe süt ekleyin. 4-5 yaprak yufka dizdikten sonra yufkaların üstüne çekilmiş fındık, hindistancevizi ve pudra şekerinden oluşan karışımı serpin. Kalan 4-5 güllaç yaprağını da aynı şekilde karışımın üstüne dizin. Yaprakların bol sütlü olmasına dikkat edin.

        Artan sütü yaprakların üstüne ilave edin ve yapraklar sütü iyice çekene kadar bekletin. Süt çekilince, hindistacevizi, antepfıstığı, çekilmiş fındık ve kirazşekeriyle süsleyin. Arzu ederseniz, meyve dilimleri ya da nar taneleri de kullanabilirsiniz.

        TAVUKGÖĞSÜ

        Malzemeler:

        1 kg. süt

        180 gr. şeker

        32 gr. haşlanmış tavuk göğsü eti

        50 gr. sübye

        Tarçın

        Yapılışı: Tavuğun göğüs eti su ile liflerine ayrılarak su içerisinde dinlenmeye bırakılır. Taze süt ocağa konur. Süte kıvamının sağlayacak kadar sübye ilave edilerek karıştırılır. Kaynadıktan sonra süte şeker ilave edilir ve tekrar kaynamaya başlayınca göğüs eti eklenir. 5 dakika daha kaynattıktan sonra servis tepsilerine dökülerek soğumaya bırakılır. Soğuyan tavukgöğsü tatlısı porsiyonlara ayrılıp tabaklara alınır. Tercihen tarçınla servis edilir.

        SUMUHALLEBİSİ

        Malzemeler:

        1 kg. süt

        50 gr. sübye

        Pudraşekeri

        Naturel gülsuyu

        Yapılışı: Taze süt ocağa konur. Süte kıvamını sağlayacak kadar sübye ilave edilerek karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kısık ateşe pişirilir. Soğutulmak üzere tepsiye dökülür. Soğuduktan sonra porisoynlara ayrılıp servis tabaklarına alınır. Pudraşekeri ve gülsuyu ile servis edilebileceği gibi sade olarak da servis edilebilir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa