Örtü her şeyi kapatmaz!
Bu bir ilk...
'Kadın hakları' kavramına yabancı olan Suudi Arabistan'da ilk kez kadına karşı şiddetin engellenmesi için kampanya başlatıldı. Slogan: Örtü her şeyi kapatmaz. Şiddete dur deyin!
Suudi Arabistan dünyada sık sık kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke olarak eleştirilir. Kadınların yanlarında 'veli' olarak koca, kardeş ya da babaları bulunmadan seyahat edemediği, iş sahibi olamadığı ülkede son yıllarda batı dünyası için çok fazla anlamı olmasa da 'devrim' niteliğinde gelişmeler yaşanıyor. Katı şeriat kurallarının uygulandığı Suudi Arabistan'da yaşayan 9 milyon kadın ilk kez seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Şura Meclisi adı verilen ve Kral'a danışmanlık yapan parlamentoya ilk kez 30 kadın vekil atandı.
Telefon hatları kuruldu
Radikal din adamlarının uyarılarına rağmen ilk kadın bakan Kral tarafından göreve getirildi. Kadınlar belki otomobil kullanma hakkını elde edemedi ama bisiklet ve motosiklet kullanmaları için (ulaşım amacıyla değil kuytu alanlarda eğlence amacıyla) izin çıktı. Olimpiyatlarda ilk kez iki Suudi kadın atlet de ülkelerini temsil etti. İşte bu gelişmelerin ardından bu kez de ülkede kadına karşı şiddeti hedef alan bir kampanya başladı. Kral Halid Vakfı tarafından düzenlenen ve 'Örtü her şeyi kapatmaz' sloganlı kampanyada aile içi şiddet gören kadınlar için yardım isteyebilecekleri telefon hatları oluşturuldu.
10 bin din polisi var
Suudi Arabistan, Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan ve her yıl yayınlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporunda 135 ülke içinde 131'inci sırada yer alıyor. Kökten dinci İslami akımlardan Vahabi mezhebi, ülkenin yönetimini 19. yüzyıldan bu yana elinde tutan Suud ailesi ile ülkenin resmi mezhebi haline geldi. Suudi ya da yabancı, ülkedeki her kadın, 'ulema' denilen din bilginlerinin fetvalarına uygun davranmak zorunda. Devlet tarafından oluşturulan din polisleri (muttava), kadınları hayatın her alanında gölge gibi takip edip şeriata uygun davranıp davranmadıklarını denetliyor. Esas adı 'İyiliği Teşvik ve Kötülükten Men Komitesi' olan bu örgütte, yaklaşık 10 bin görevli yer alıyor. 500 merkeziyle ülkeyi bir ağ gibi saran din polisi, kuralları ihlal edenlere hapis cezasının yanında, dayak, kötü muamele, kırbaç ve recm (taşlayarak öldürme) gibi cezalar da veriyor.
90'ında tarihe geçti
Suudi Arabistan'ın 90 yaşındaki Kralı Abdullah, bugüne kadar sadece erkeklerden oluşan Şura Konseyi'ne 30 kadın üyenin atanması için kararname yayınladı ve ülkesinde bu karara karşı çıkan din adamlarına direnerek tarihe geçmiş oldu. Buna karşın Şura Konseyi'ne seçilen kadınlar erkeklerle bir arada oturmuyor, başka bir kapıdan içeri girip ayrı bir salonda toplanıyor.
Kullanana 10 kırbaç!
Suudi Arabistan'da kadınlar otomobil kullanabilmek için sosyal medyada son birkaç yıldır büyük kampanyalar düzenliyor. Bunların en ses getireni geçtiğimiz yıl gerçekleşmişti. 32 yaşındaki bilişim teknolojisi uzmanı Manal el-Şerif, kadınlara araba kullanma yasağına itiraz etme çağrısı yapmış, kendi videosunu da internette paylaşmıştı. Şerif, "kamu düzenini bozmak" suçundan gözaltına alınarak 10 kırbaç cezası verilmişti.