Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Pistten çıkan Pegasus uçağı ile ilgili rüzgar sıçraması ihtimali

        Sabiha Gökçen Havalimanı'nda İzmir-İstanbul seferini tamamlamak üzere olan Pegasus'a ait Boeing 738 tipi uçağın nasıl pistten çıktığı sorusu yanıt beklerken ihmal iddiaları dikkat çekti.

        Pistten çıkıp savrulan ve 3 parçaya ayrılan uçağın kule ile yaptığı konuşma havacılık uzmanlarına göre hatalar hakkında önemli ipuçları veriyor. Önceki 2 uçak pisti pas geçerken kulenin, 37 knot rüzgar hızı ile ilgili pilotu uyardığı anlaşılıyor.

        1 knot 1.85 km'ye karşılık geliyor, yani 37 knot 68 kilometrenin üzerinde hız demek. Havacılık kurallarına göre 15 knot'un üzerindeki rüzgar hızında iniş yapılamıyor.

        Ancak 200 mile kadar kulenin tespit ettiği rüzgar hızıyla pilotun tespit ettiği hız farklılık gösterebiliyor. Ani rüzgar değişkenlikleri de hesaba katıldığında pilot zamanla yarışarak karar veriyor.

        6 mürettebat 177 yolcunun bulunduğu Pegasus uçağının 3'e ayrılmasında rüzgar sıçraması olarak da ifade edilen rüzgarın ani yön değiştirmesinin en büyük etken olduğu sanılıyor. Kesin neden kaza kırım raporlarında ortaya çıkacak.

        "İKİ BÜYÜK HATA VAR"

        Kaza ile ilgili Habertürk'e değerlendirmelerde bulunan Hava Kuvvetleri'nden emekli hava trafik kontrolörü Zafer Yeşilgül, kule ile pilot arasındaki ses kayıtlarına değinerek "Uçağın iniş talimatı aldıktan sonra 270 dereceden, yani batıdan 22 knot rüzgarın olduğunu hamlesinin de 34 knot olduğunu açıklıyor" dedi.

        0:00 / 0:00

        Pilotun yanlış piste yönlendirildiğini kaydeden Yeşilgül, "Uçaklar inerken ve kalkarken rüzgarı karşısına alacak. Burada iki büyük hata var. Uçuş kulesinin pilotu arka rüzgarla 40 hamlesi 62 km rüzgar vermesine rağmen ve pilota 'Sizden önceki uçak 37 knot verdi' demesine rağmen ve 'Bir önceki uçak pas geçti' demesine rağmen uçağı arka rüzgarla indirmesi kabul edilemez. Bir diğer hata da pilotun böyle bir arka rüzgarı öğrenmesine rağmen 'Anlaşıldı' diyerek devam etmesi, ki pistin ıslak olması ve saatte 62 km'lik arka rüzgara rağmen iniş yapması kabul edilebilir bir hata değildir" diye konuştu.

        İniş için bir limit olduğunu ve acil durumda arka rüzgar limitinin 15 knot olduğunu anlatan Yeşilgül, "Kule rüzgarı doğru veriyor ama yanlış piste indiriyor" diyerek şöyle devam etti:

        "Kuleci arkadaşlar pisti değiştirip değiştirmemede kararsız kalmışlar. Kuvvetli bir rüzgar. Kule ekibi kesinlikle pist değiştirmek zorunda. Pilota 06 pistine iniş vermişler ama pliot uçağın limitinin dışında. Sol arkadan 270 demek, sol arka 30 derecen 62 km'lik rüzgar alıyor. Sol ön bu durumda dışarı çıkar. Arkadan dikey stabilizeyi vurunca burun dışarı çıkar. Zaten zemin ıslak uçağı tutabilmesinin imkanı yok."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa