Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık PCR testi nedir? PCR testi zorunluluğu kalktı mı? PCR testi kimlere, hangi şartlarda yapılacak? Bakan açıkladı
        • 1

          Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında aşılama çalışmaları sürerken kısıtlamaların kaldırılması ve normal hayata dönüş için alınan tedbirlerden biri de PCR testi zorunluluğu kararıydı. Normalleşme tedbirleri kapsamında kamusal alanlarda, tiyatrolarda ve sinemalarda aşı olmayan vatandaşlar negatif PCR testlerini göstermek zorundaydı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Bilim Kurulu toplantısının ardından PCR testi ile ilgili yaptığı açıklamalar PCR testi zorunluluğu kalktı mı, PCR testi kimlere yapılacak sorusu gündeme geldi. İşte PCR testi ile ilgili son durum

        • 2

          KORONAVİRÜS BELİRTİSİ GÖSTERMEYEN TEMASLILAR PCR TESTİ YAPTIRABİLİR Mİ?

          Sağlık Bakanı Farettin Koca "Bugünkü bilim kurulumuzda aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmamasına karar verilmiştir. İzolasyon konusunda ise pozitif vakaların tamamı 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra test yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilirler.

        • 3

          Bilim Kurulumuz gelişmiş ülkelerde uygulanan kuralları, hastalığın ulaştığı yaygınlık seviyesini de dikkate alarak tarama amaçlı ve temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğunu kaldırmıştır. Bundan böyle PCR testi yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacaktır. Salgını gündemimizden çıkarmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğimizi bilmenizi isterim." dedi.

        • 4

          Aşı olmayan vatandaşların PCR testi verme zorunluluğuna ilişkin bir değişiklik açıklanmadı.

        • 5

          PCR TESTİ NEDİR?

          PCR (Polymerase Chain Reaction), DNA içerisinde yer alan, dizisi bilinen iki segment arasındaki özgün bir bölgeyi enzimatik olarak çoğaltmak için uygulanan tepkimelere verilen ortak bir isim olarak tanımlanmaktadır. PCR bir tanı testi olarak bilinmektedir ve koronavirüste de virüse ait RNA'yı göstermektedir. Yani PCR test koronavirüs sürecinde, vücuttaki virüsün kimliğini göstermek için yapılan bir testtir. Farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebilmektedir. PCR testine moleküler tanı testi de denebilmektedir. Test, vücutta virüsün varlığını, ayrıca vücudun enfeksiyona yanıt olarak ürettiği antikorları belirleyebilmektedir.

        Haberi Hazırlayan: Elif Avcı
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa