Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Öpücük hastalığı nedir? Öpücük hastalığı tedavisi nasıl olur?

        Halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen, enfeksiyöz mononükleoza neden olan EBV adı verilen bir virüs. EBV'nin uçuğa neden olan virüsün de içinde bulunduğu herpes virüsü ailesinin bir üyesi olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin öpücük hastalığının özellikle 0-5 yaş arası yuva dönemi ile 15-24 yaş arası lise-üniversite döneminde görüldüğüne dikkat çekti.

        NEDEN ÖPÜCÜK HASTALIĞI?

        Öpüşmekle de bulaşabildiği için halk arasında öpücük hastalığı adı verildiğini belirten Dr. Seçkin "Daha önce bu hastalığı geçiren yetişkinler bu virüsü hayat boyu tükürüklerinde taşıyor ve paylaşılan bardak, çatal, kaşık ya da öpüşme yoluyla başkalarına bulaştırabiliyorlar" dedi. Hastalığın en belirgin semptomlarının ateş, boğaz ağrısı ve lenf bezlerindeki şişlik olduğunu ifade eden Dr. Şirin Seçkin tanının kan testi ile konulduğunu söyledi.

        SARILIK GİBİ SEYREDİYOR

        Öpücük hastalığının tedavisinin hastayı rahatlatacak şekilde uygulanması gerektiğini belirten Dr. Seçkin "Boğazı ıslak tutmak için yudum yudum su içmek, sebze-meyve ağırlıklı hafif yemekler yemek, bol bol dinlenmek çok önemli" dedi. Hastalığın iki ay sürdüğüne dikkat çeken Dr. Şirin Seçkin "Bu süreçte lenf bezleri olduğu için karaciğer ve dalakta da şişlik oluşuyor, bir nevi sarılık benzeri tablo oluşturuyor" şeklinde konuştu.

        LONG-COVİD'E NEDEN OLABİLİYOR

        Bu tip virüslerin hayat boyu vücutta kaldığını ve bağışıklık düştüğü anda yeniden ortaya çıktığını ifade eden Dr. Şirin Seçkin "Koronavirüs geçiren kişilerde de bu virüs yani EBV yeniden aktive olursa Long-Covid (Uzamış Covid) dediğimiz, aylarca süren çeşitli şikayetlere neden olabiliyor" dedi. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Seçkin "Çocuklarla aynı tabaktan yemek, aynı şişeyi bardağı kullanmak ya da çocukları dudaktan öpmek doğru değil" dedi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa