Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Omicron belirtileri neler? Omicron (Omikron) varyantının grip ile arasındaki fark nedir ve kaç günde geçer? Omicron varyantı nasıl başlar, belirtileri nasıl anlaşılır ve kuluçka süresi ne kadar?
        • 1

          Koronavirüs salgını tüm dünyada ve ülkemizde etkisini sürdürüyor. Virüs, her geçen gün farklı varyantlara ayrılıyor. Ülkemizde ve dünyada yaygın olan son varyant ise Omicron olarak öne çıkıyor. Omicron varyantı nedeniyle Türkiye'de vaka sayılarında yükseliş görülüyor. Bu nedenle omicron varyantı belirtileri neler, kuluçka süresi nedir ve kaç günde geçer gibi sorular sık sık araştırılıyor. Omikron belirtileri ile vatandaşlar bu virüs hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Son dönemlerde influenza olarak bilinen grip vakaları da artarken Omicron varyantının griple ortak ve farklı belirtileri bulunduğu ifade ediliyor. Peki, Omikron varyantı belirtileri neler, kaç günde geçer ve nasıl anlaşılır? İşte, Omicron belirtileri ve gripten farklı yönleri...

        • 2

          Son günlerde Kovid-19'un Delta varyantının yanı sıra Omicron varyantı İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde vaka artışlarına sebep oldu.

          Ayrıca tüm Türkiye'de mevsimsel grip vakalarında da artış yaşandı. Bu durum, akıllara bu hastalıkların semptomları arasındaki fark ve benzerliklerin neler olduğu sorusunu getirdi.

        • 3

          Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, üç hastalığın semptomlarının neler olduğu ve hangi sıklıkla görüldüğüne ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

          Gribin sık görülen belirtilerinin öksürük, boğaz ağrısı, ateş, burun akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrısı ve nefes darlığı olduğunu aktaran Oğuztürk, hapşırığın az görülen, koku ve tat kaybının ise çok az görülen belirtilerden olduğunu ifade etti.

        • 4

          OMİCRON VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

          Prof. Dr. Oğuztürk, Omicron varyantının sık görülen semptomlarının başında da öksürük, boğaz ağrısı, hapşırık, burun akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrısı ve nefes darlığının geldiğini, ateşin az görülen, koku ve tat kaybının ise çok az görülen belirtilerinden olduğunu kaydetti.

        • 5

          Delta varyantında ise öksürük, boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrısı, nefes darlığı şikayetlerinin sık görüldüğüne dikkati çeken Oğuztürk, hapşırık, burun akıntısı ile koku ve tat kaybının az görülen semptomlardan olduğunu aktardı.

        • 6

          OMICRON VARYANTI YENİ BELİRTİLERİ

          Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dış Kapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pelin Kartal, İngiltere'de yapılan araştırmaya göre 'Omicron' varyantı tespit edilen hastaların yüzde 20'sinde deri semptomlarının ortaya çıktığını söyledi.

          Prof. Dr. Kartal, 'Omicron' varyantındaki deri tutulumlarının daha çok çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirterek, "Covid-19'da genç ve çocuklarda pek bulgu olmuyordu. Burada bir farklılık var. Deri tutulumu daha farklı ve yüzde 20 oranında görülüyor.

        • 7

          Deri bulguları özellikle kaşıntı, deride kabarıklık, kırmızılık, isilik ya da kurdeşen dediğimiz şikayetlerle karşımıza çıkıyor. Bunlar da daha çok diz, dirsek ve ayaklarda görülebiliyor. Yine deride kabarık, hafif yanma ile karakterize kaşıntılı, biraz ağrılı olabilen kırmızı ve morumsu kabarıklıklar da olabiliyor. Bunlar da ellerde morarma olursa oksijen ihtiyacı olduğu ve acil duruma sebebiyet vereceği için önemli. Bunlarda çocuklarda daha sık görülmekte" diye konuştu.

        • 8

          Omicron varyantının şimdiye kadar belirlenen en belirginin semptomları ise şunlar:

          - Burun akıntısı

          - Baş ağrısı

          - Yorgunluk

          - Hapşırma

          - Boğaz ağrısı

          - Eklem ağrıları

        Haberi Hazırlayan: Kubilay Kos
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa