Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Bir yönüyle hayat; diğer yönüyle de ağaç, rüya ve ışık gibi öğeler aracılığıyla mitolojiyle ilişki içinde olan Oğuz Kaan Destanı hangi devlete aittir? Oğuz Kaan Destanı konusu nedir? İlerleyen kısımlarında Oğuz Kaan Destanı özeti hakkında da bilgi sahibi olabileceğiniz içeriğimizi sizler için hazırladık. İşte, tüm detaylar…

Oğuz Kaan Destanı Hangi Türk Devletine Aittir?

Oğuz Kaan Destanı; MÖ. 209 ile MÖ. 174 yılları arasında Hun İmparatorluğu hükümdarlığını yapmış olan Mete’nin etrafında gelişen olayları anlatmaktadır. Bu bilgiden hareketle Oğuz Kaan Destanı kime aittir sorusuna Hunlar cevabını vermek yerinde olacaktır. Mete Han’ın doğumundan itibaren hükümdar olması, gerçekleştirdiği savaşlar gibi konuları işleyen Oğuz Kaan Destanı, birçok destanda olduğu gibi doğaüstü ve mitolojik bir anlatıyı da bünyesinde barındırmaktadır.

Bugün elimizde Oğuz Kaan Destanı’nın 3 farklı biçimi bulunmaktadır. Bunlardan ilki, İslam öncesi Türk inancını yansıtan ve 13 ile 16. yüzyıllar arasında Uygur alfabesiyle yazılmış olan versiyondur.

  • yüzyılın başında Reşideddin tarafından kaleme alınan Cami-üt Tevarih adlı eserde ise bu destanın Farsça ile yazılmış bir biçimi yer almaktadır. Oğuz Kaan Destanı’nın bu ikinci biçimi aynı zamanda İslam inancına uygun olarak kaleme alınmıştır.

Destanın üçüncü ve son biçimi ise Türkmenler arasındaki rivayetlerden ve kendinden önceki yazmalardan edinilen bilgilerle, 17. Yüzyılda Ebü’l Gazi Bahadır Han tarafından kaleme alınmıştır.

Bu üç biçimden ilki olan özgün nüsha, Uygur alfabesiyle yazılmış Oğuz Kaan Destanı bugün Paris Kütüphanesi’nde bulunmaktadır.

Haberi Hazırlayan: Türker Üner
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ