Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık O diyabet ilacı kalp yetmezliği tedavisinde de kullanılıyor - Günün Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Kalp yetmezliği, toplumda özellikle yaş ortalamasının yükselmesi ve koroner arter hastalığının artması nedeniyle son yıllarda daha fazla ön planda. Temel olarak, “kalbin kasılma veya gevşemesinde bozulma” şeklinde tanımlanan kalp yetmezliği bir hastalıktan çok bir sendrom olarak nitelendiriliyor.

        TUZ KISITLAMASI ÖNEMLİ

        İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa, Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. N. Hakan Karpuz, vücutta fazla sıvı birikimi ile karakterize olan bu sendromda, sıvının bacaklarda birikmesinin bacaklarda şişliğe, karın boşluğunda birikmesinin karında şişliğe, akciğerlerde birikmesinin ise nefes darlığına yol açtığını söylüyor. Bu gibi sorunlarda tıpkı hipertansiyonda olduğu gibi tuz kısıtlamasına gidilmesi öneriliyor.

        REKLAM

        TEDAVİ KILAVUZUNA DA GİRDİ

        Geleneksel tedaviye ek olarak, son yıllarda aslında bir diyabet ilacı olarak geliştirilmiş olan SGLT-2 (Sodyum-Glukoz Kotransporter-2) inhibitörleri, böbrekler üzerinden glukoz ve sodyumun vücuttan eş zamanlı olarak atılımını sağlıyor. Prof. Dr. N. Hakan Karpuz, “Bu ilaç, glukoz atılımı özelliği ile diyabet tedavisinde kullanılırken vücuttan bu iki molekülün atılımı ile birlikte eş zamanlı olarak diüretik (idrar sökücü) etkisinin de olması nedeniyle kalp yetmezliği tedavisinde de kullanıma girerek son kılavuzlarda kendisine yer edindi” diyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Demet Demirkır
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa