Neden kışın daha fazla hasta oluyoruz?
Kış mevsiminin ayrı bir keyfi olduğu doğru lakin kış dediğimiz zaman bitmeyen bir nezle ve grip dalgası başlıyor. Soğuk hava ve grip arasında bir ilişki olabilir mi? Bilimin güzel bir cevabı var.
- 1
Kış geldiğinde salgın hastalıklar da kendini gösteriyor. Hasta olmamak için kat kat giyiniyoruz ama yine de hasta oluyoruz. Peki, neden? Gelin, detaylara bakalım.
- 2
Şu ana kadar bu konu hakkında önceki araştırmalardan bilinen iki sebep vardı. İlki, insanlarla kapalı alanlarda vakit geçiriyoruz ve bu da virüslerin yayılmasını tetikliyor. İkincisi ise virüslerin kuru havada daha fazla yaşayabilmesiydi.
Yapılan bir araştırma bunu daha derin inceledi ve daha keskin sonuçlar elde etti.
- 3
The Journal of Allergy and Clinical Immunology'de yayınlanan bir araştırma; burnumuzun içinde bir bağışıklık sistemi olduğunu ve sistemin hava sıcakken çok daha iyi çalıştığını ortaya koydu.
-
- 4
Ekibin önceki araştırmaları; nefes aldığımızda burnumuzun içindeki hücrelerin bakterileri toplayan, bağlayan ve öldüren hücre dışı veziküller adı verilen küçük parçacıklar ürettiğini bulmuştu. Bu da yapılan ikinci araştırma için güzel bir rehber oldu.
- 5
Bilim insanları, deneklerin vücut ısıları 32 ve 37 derece iken burun içlerinden ayrı ayrı iki örnek aldı.
Normal vücut ısısında burunda üretilen veziküller normal seviyede üretilirken, daha düşük sıcaklıktaki burunda çok daha az üretildi.
- 6
Öte yandan bu çalışmayı destekleyen diğer araştırmalar da var. 2015 yılında Yale Üniversitesi'nden bir ekip, en yaygın soğuk algınlığına neden olan rinovirüsün düşük vücut sıcaklığında daha iyi yayıldığını tespit etti.
-
- 7
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden yapılan araştırmalar, grip virüslerinin soğuk iklimlerde daha iyi yayıldığını gösterdi.