Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Vücutta kan görülen basit durumlarda abdestin bozulmadığı düşünülür. Bu kanın akması ve çıktığı yere dağılması hâlinde ise abdestin bozulacağından söz edilebilir. Ağızdan çıkan akıcı bir kan, tükürükten fazla ise abdesti bozacaktır. Aynı şekilde bu kanın tükürüğe eşit olması durumunda da abdest bozulmaktadır. Vücuttan çıkan kanın akmadığı ya da çıktığı yerin etrafına dağılmaması durumunda ise abdest bozulmaz. Böyle durumlarda ibadet etmeye devam edilebilir.

Kan Gusül Abdestini Bozar mı?

Dini inancını tüm gereklilikleriyle yerine getirmek isteyenler tarafından sık sorulan sorulardan biri de “Kan Gusül abdestini bozar mı?” sorusudur. Yüksek miktarlı kan, normal abdesti dahi bozduğundan böyle bir durumda boy abdesti de bozulacaktır. Abdesti bozan durumlar, namazın kılınmasına engel olduğundan abdesti bozulmuş bir kişinin namazdan uzak durması ve yeniden abdest alması gerekir. Abdesti bozan unsur kan olduğunda ise burada kanın miktarı önemlidir. Bu miktar, Hanefi ve Şafi mezheplerine göre ayrı ayrı değerlendirilmiştir.

Hanefilerde Ne Kadar Kan Abdesti Bozar?

Hanefi mezbehi fıkhında kanın abdesti bozma durumu Şafilerden farklıdır. Bu paragrafın devamında “Hanefilerde ne kadar kan abdesti bozar?” sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. Hanefi mezhebinde vücuttan kan gelmesi, abdesti bozan durumlar arasında kabul edilmiştir. Ancak burada vücuttan gelen kanın miktarıdır.

Haberi Hazırlayan: Rıza Gereniz
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ