Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Lavanta yağının cilde faydaları ve zararları - Lavanta yağı cilde sürülür mü, iyi gelir mi?

        Aromaterapide sık kullanılan temel yağlardan biri olan lavanta yağı, lavanta bitkisinden elde edilen uçucu bir yağdır. Antiseptik etkisi nedeniyle alternatif tıp alanında kullanılan bu uçucu yağ, cilt problemlerine karşı doğal bir çözüm sunar. Lavanta yağının cilde faydaları ve lavanta yağının cilde zararları nelerdir? Lavanta yağı yüze sürülür mü? Lavanta yağı cilde nasıl kullanılır? Lavanta yağı cilde direkt sürülür mü? Lavanta yağı cilde kullanımı nasıldır? İşte, merak edilen detaylar.

        Lavanta Yağının Cilde Faydaları

        İltihabı Yatıştırır

        Lavanta yağı; enfeksiyonlar, böcek ısırıkları ve egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarının neden olduğu kaşıntı, şişlik ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olan sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Kuru, tahriş olmuş ve hassas cildi yatıştırmak için kullanılabilir.

        REKLAM

        Yaşlanma Karşıtı

        Uçucu yağda bulunan biyoaktif bileşikler doğada antioksidandır. Böylece cildinizi, serbest radikal hasarı yoluyla cildin yaşlanma sürecini hızlandıran kirlilik ve UV ışınları gibi çevresel stres faktörlerinden korumaya yardımcı olabilir.

        Sivilcelerle Savaşır

        Lavanta, antimikrobiyal ve iltihap giderici özelliklere sahip olduğundan, lavanta yağını yüzünüzde sivilce oluşumunu kontrol altına almak için de kullanabilirsiniz.

        Yara İyileşmesini Destekler

        Lavanta yağını topikal olarak kullanmak kolajen sentezini desteklemeye ve fibroblastları uyarmaya yardımcı olur. Böylelikle yaralarınız daha hızlı iyileşir ve akne izleri azalır.

        Cilt Tonunu Eşitler

        Lavanta Yağı lekelerle savaşabilir. Kızarıklıkları ve yara izlerini azaltarak berrak, eşit tonlu bir cilt görünümü sağlar.

        Enfeksiyonlarla Savaşır

        REKLAM

        Lavanta yağı, küçük kesikler, sıyrıklar, böcek ısırıkları ve mantar enfeksiyonlarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek antiseptik ve antifungal özelliklere sahiptir.

        Lavanta Yağının Cilde Zararları

        Cilt Tahrişi: Seyreltilmemiş lavanta yağı cilt tahrişine neden olabilir. Cildinize uygulamadan önce daima bir taşıyıcı yağ ile seyreltin.

        Alerjik Reaksiyonlar: Bazı kişilerin lavanta yağına alerjisi olabilir. Kullanımdan önce bir yama testi yapın.

        Hormonal Etkiler: Lavanta yağının hafif hormonal özellikleri vardır. Hamile ve emziren kadınlar dikkatli kullanmalı ve bir sağlık uzmanına danışmalıdır.

        Yutma Riskleri: Lavanta yağının yutulması toksik olabilir. Gıda sınıfı lavanta yağını sadece küçük miktarlarda kullanın ve bir sağlık uzmanına danışın.

        Lavanta Yağı Yüze Sürülür Mü?

        Lavanta yağının cilt tedavisinde birçok kullanım alanı vardır. Doğal olarak iltihaplanmayı azaltır, ağrıyı hafifletir ve cilt yüzeyini temizler. Lavanta yağını yüzünüzde, bacaklarınızda ve ellerinizde kullanabilirsiniz. Yağı kullanırken deri döküntüsü gibi herhangi bir yan etki yaşamanız halinde, kullanmayı bırakıp doktora danışmanız daha doğru olacaktır.

        REKLAM

        Lavanta Yağı Cilde Nasıl Kullanılır?

        Bu yağın faydalarından yararlanmak için lavanta yağı içeren ürünleri tercih edebilir ya da kendi cilt bakım rutininizi yapabilirsiniz.

        Lavanta Yağlı Yüz Maskesi: Doğal bir yüz maskesi oluşturmak için lavanta yağını bal ve yoğurtla karıştırın. Cildinizi tazelemek ve canlandırmak için 15-20 dakika kadar bekletin.

        Lavanta Yağlı Temizleyici: Antibakteriyel ve yatıştırıcı özelliklerden yararlanmak için yüz temizleyicinize birkaç damla lavanta yağı ekleyin.

        Lavanta Yağlı Nemlendirici: Cildinizi nemli ve sakin tutmak için günlük nemlendiricinize lavanta yağı ekleyin.

        Lavanta Yağı Cilde Direkt Sürülür Mü?

        Lavanta yağı, cilde saf şekilde uygulanabilen bir yağ değildir. Yani direkt olarak uygulanması çeşitli reaksiyonlar yaşamanıza sebep olabilir. Hindistan cevizi, zeytinyağı gibi seyrelticilerle karıştırabilirsiniz. Bu karışımı doğrudan cilde uygulamak herhangi bir sorun doğurmayacaktır. Cildinize hafifçe masaj yaparak yedirdikten sonra cildinizi temizleyebilirsiniz. Dilerseniz bir kâse dolusu kaynar suya damlatıp yüzünüzü kâseye doğru tutarak buhar banyosu da yapabilirsiniz.

        Lavanta Yağı Cilde Kullanımı Nasıldır?

        Lavanta yağının doğru kullanımı güvenli olarak kabul edilse de, cilde uygularken bazı önlemler almakta yarar var. Herhangi bir potansiyel cilt tahrişini veya hassasiyetini önlemek için, yağı topikal olarak uygulamadan önce her zaman bir taşıyıcı yağ ile seyreltin. Bir çorba kaşığı taşıyıcı yağ başına 1-2 damla lavanta esansiyel yağı kâfi olacaktır. Ayrıca yama testi yaparak cildinizin reaksiyon gösterip göstermeyeceğini de öğrenebilirsiniz. Ön kolunuzun iç kısmına az miktarda seyreltilmiş yağ uygulayın ve herhangi ters bir reaksiyon olmadığından emin olmak için 24 saat kadar bekleyin. Ayrıca tahriş riskini arttırabileceğinden, tahriş olmuş cilde uygulamayın.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa