Kurye eylemleri artarak devam ediyor!
Türkiye 9 gündür devam eden kurye eylemlerini konuşuyor. Eylemleriyle gündeme gelen kuryelerin yüzde 90'ını ise 'esnaf kuryeler' oluşturuyor. Bu yöntemle çalışanlar şirket çalışanı olmuyor ancak şirketlere hizmet sunuyor. Dolayısıyla çeşitli sosyal haklardan mahrum kalıyor. Geçen yıl yapılan araştırmaya göre taşıt kredisi, yakıt ve bakım maliyeti gibi giderler çıkarıldığında 7 bin 967 TL ödeme yapılan bir esnaf kuryenin cebine bin 572 TL kalıyordu. Giderlerde yaşanan artışlar zam taleplerini beraberinde getirdi. Öte yandan kurye eylemlerinin yanısıra perakendede taşeron firmalar üzerinden yapılan zam oranlarına tepki gösteren depo çalışanlarının eylemleri de konuşulmaya başladı.
ABONE OLTürkiye son günlerde başta kuryeler olmak üzere farklı sektörlerde çalışanların iş bırakma ve grev eylemlerini konuşuyor. 2021 yılında enflasyon yüzde 36.08'e yükselirken maaş ve ücretlerdeki artışların bu oranın altında kalması işverenle çalışanları karşı karşıya getiriyor. Bunun yanında çalışanlar sosyal haklarında da iyileştirmeler talep ediyor.
Son olarak benzer protestolardan bir de Yemeksepeti tarafında yaşanıyor. Yemeksepeti kuryeleri 5 bin 500 net maaş ve iş güvencesi talebiyle başta İstanbul olmak üzere çeşitli illerde protestolar düzenledi. Nakliyat-İş sendikasından yapılan açıklamaya göre geçtiğimiz yıllarda Yemeksepeti çalışanları asgari ücretin yüzde 40-50 üzerinde kazanıyordu. Bu yıl ise asgari ücretin 4 bin 253 TL'ye çıkarılmasıyla gelen zorunlu artış dışında bir zam yapılmadığını ifade etti. Yemeksepeti Banabi kuryeleri bunun yanında esnaf kuryeliğe zorlandıkları şikayetinde bulundu.