Kış aylarında hastalıklara karşı savaş açan vitaminler: Kışın hangi vitaminler alınmalı?
Hastalıkların arttığı ve salgınların pik yaptığı kış aylarında hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç vardır. Bunun için ise en önemli kriter yeterli ve dengeli beslenmek olup vitamin ve mineral desteğini göz ardı etmemek gerekiyor. Soğuk havaların yanı sıra sürekli kapalı ve havasız ortamlarda bulunmak ve hareketsiz yaşamın artması gibi birçok etken hastalıkların artmasına neden olurken kış aylarında genellikle, eklem iltihabı ve solunum yolu enfeksiyonları baş gösterir. Bu hastalıkların çoğunun sebebi ise vitamin ve mineral eksikliklerinden kaynaklanır. Peki, kışın hangi vitaminler alınmalı? İşte hastalıklara savaş açan vitaminler…
- 10
Balık kışın sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler arasındadır. İçerdiği omega 3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Haftada en az 2 gün balık tüketilmelidir.
- 11
E vitamini
Kış aylarında maruz kaldığınız bir diğer durum ise kuru cilt problemleridir. Cilt ve deri çatlakları kış aylarında daha fazla oluşur. E vitamini eksikliği yaşıyorsanız bu durumu yaşamanız çok normaldir. E vitamini cildi nemlendirir ve kış aylarında soğuğa karşı cildinizi korur.
- 12
E vitamini içeren yiyecekler: E vitamini açısından zengin gıdalar arasında avokado, ayçiçeği ve soya yağı, ayçiçeği çekirdeği, badem, buğday tohumu yağı, fıstık, fıstık ezmesi, ıspanak, kabak, kanola yağı, kara lahana, kırmızı biber, kuşkonmaz, mango pancar yeşillikleri, yer fıstığı ve zeytinyağı bulunur.
-
- 13
Folat ve Folik Asit
Düzenli olarak yeşil yapraklı sebzeler tüketmiyorsanız, muhtemelen yeterli miktarda folik asit alamıyorsunuz demektir. Ispanak, roka ve yeşillikleri kış aylarında daha fazla tüketmelisiniz. Vücudunuzdaki folik asit miktarını arttırarak cildinizin nem dengesini koruyabilirsiniz.
Folat, gıdalarda doğal olarak bulunan besindir, folik asit ise benzer ancak biyoyararlanımı biraz daha az olan sentetik bir versiyondur.
- 14
Buna sahip yiyecekler: Koyu yapraklı yeşillikler, fasulye, bezelye, mercimek, avokado, fındık ve tohumlar ve brokoli.
- 15
Çinko
Çinko vücutta bir antioksidan görevi görür, serbest radikal hasarlarıyla savaşır, dokuyu onarmaya yardımcı olur, hormonları dengeler ve sağlıklı bağışıklık ve sindirimi destekler.
-
- 16
Buna sahip yiyecekler: Ispanak, sığır eti, fasulye, deniz ürünleri, kabak çekirdeği ve fındık.