Kıdem tazminatı fonunda işçi ve işveren tarafının görüşleri nedir?
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, önceki gün yaptığı açıklamada kıdem tazminatı fonunun yıl sonuna kadar hayata geçirileceğini açıkladı. Albayrak'ın bu açıklamasıyla kıdem tazminatı bu yıl çalışma yaşamının en önemli konusu haline geldi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın kısa süre içinde taraflara çağrıda bulunarak, konuyu tartışmaya açması bekleniyor. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, işçi ve işveren kesiminin kıdem tazminatı fonuna ilişkin görüşlerini derledi.
ABONE OLKıdem tazminatı fonu kurulması 1970’li yıllardan beri Türkiye’nin gündeminde bulunuyor. 1475 sayılı eski İş Kanunu’nun 14. maddesinde konu şöyle düzenlendi:
2003 yılında çıkartılan 4857 sayılı yeni İş Kanunu’nun geçici 6. maddesinde de şöyle denildi:
“Kıdem tazminatı için bir kıdem tazminatı fonu kurulur. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin kanunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar işçilerin kıdemleri için 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesi hükümlerine göre kıdem tazminatı hakları saklıdır.”
Konu 2013 yılındaki 10. Çalışma Meclisi’nde tüm boyutlarıyla ele alındı. Son olarak 2017 yılında, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tarafları bir masa etrafında toplayarak görüşlerini aldı. Uzlaşma sağlanamayınca da konu gündemden çıkartıldı.