Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kendini beğenmeme hastalığı: Dismorfofobi nedir, belirtileri nelerdir, neden olur? | Sağlık Haberleri
        • 1

          Herkes zaman zaman kendinde beğenmediği bir özellik olduğunu düşünür. Ancak kendini beğenmeme hastalığı yani dismorfofobi, bundan çok ötesidir.

          Bu durumu yaşayan bir kişi vücudunun herhangi bir bölümünü beğenmediği için sürekli takıntılı bir şekilde bunu düşünmeye başlar. Kişi, kusurlu olduğuna inandığı bölgesine bakmaktan kaçabildiği gibi sürekli kusur olarak saydığı yeri inceleyebilir.

        • 2

          Genelde ergenlik ve yetişkinlikte görülen bu zihinsel rahatsızlıkta; kişiler, olmayan kusurları hayal etmeye başlar ya da var olan kusurları olduğundan daha fazla abartır.

        • 3

          Elbette dismorfofobiye sahip insanların hayat kalitesi de ciddi oranda etkilenir. Birçoğu sosyal hayata karışamaz veya evlenemez çünkü toplumun, onların hayali kusurlarıyla alay edeceğini düşünür.

        • 4

          Bu durum zamanla anksiyete, depresyon, yeme bozuklukları, obsesif kompulsif bozuklukluğa ve madde kullanıma kadar varabilir.

          Peki, bu zihinsel rahatsızlık neden gelişir? Bu rahatsızlık hâlâ tam olarak anlaşılamasa da şu ana kadar elde edilen bulgular şu dört sebebe işaret ediyor;

        • 5

          Genetik: Birinci dereceden bir akrabada dismorfofobi varsa kişinin bu durumu yaşaması daha yüksek bir ihtimaldir.

          Beyin yapısı, kimyası ve aktivite farklılıkları: Bu hastalığa sahip kişilerde genellikle beyin bölgeleri çok aktiftir veya beklenenden farklı çalışır. Bu farklılıklar, durumla ilgili düşünce ve eylemleri kontrol etmeyi zorlaştırır.

        • 6

          Kültürel etkiler ve popüler medya: Farklı kültürlerin farklı güzellik ve görünüm standartları vardır. Popüler medya, kültür veya ikisinin bir kombinasyonu, düşünceleri etkileyebilir.

          Çocukluk istismarı veya ihmali: Olumsuz çocukluk deneyimleri geçmişi, kişinin kendisiyle ilgili algısını olumsuz anlamda etkileyebilir.

        • 7

          Dismorfofobiyi teşhis edecek herhangi bir test yoktur. Böyle bir durumun gelişmesi halinde başvurulması gereken kişi psikolog veya psikiyatristtir. Uzmanlar, zamanla kişiye özel bir tedavi süreci yürüterek kişinin iyileşmesini sağlayabilir.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa