Son Dakika: Katalan lider Puigdemont Belçika polisine teslim oldu!
Son dakika haberine göre Katalan lider Carles Puigdemont, Belçika polisine teslim oldu. Belçika Federal Savcılığı'ndan yapılan açıklamada, "İspanya tarafından aranılan bu 5 kişinin bugün ifadesi alınacağı ve hakimin yarın sabah kararını vereceği" belirtildi
Katalonya Özerk Yönetimi'nin eski Başkanı Carles Puigdemont ve 4 bakanı Belçika polisine teslim olduğu açıklandı.
Belçika devlet televizyon kanalı VRT NWS'nin haberinde, Puigdemont ve beraberindeki bakanlar Maria Aleu Serret, Antoni Oliveres Comin, Lluis Gordi Puig ve Clara Obiols'un Belçika polisine giderek teslim oldukları duyuruldu.
Brüksel Federal Savcılık Sözcüsü Gilles Dejemeppe, Avrupa Birliğinin (AB) de onayladığı tutuklama emrine müteakiben Katalan lider ve 4 bakanın akşam saatlerinde sorguya alınacağını söyledi.
BELÇİKA SAVCILIĞI: YARIN KARAR VERİLECEK
Belçika Federal Savcılığı'ndanyapılanaçıklamada, "İspanya tarafındanaranılanbu5 kişininbugünifadesialınacağı vehakiminyarın sabah kararını vereceği" belirtildi.
Geçtiğimiz gün Belçika Federal Savcılığı, Belçika'ya kaçan eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve 4 eski bakan hakkında yasal sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin bilgi vermişti.
Belçika Federal Savcılığından yapılan yazılı açıklamada, "Dün İspanyol yetkililer, Carles Casamajo Puigdemont, Maria Aleu Serret, Antoni Oliveres Comin, Lluis Gordi Puig ve Clara Obiols hakkında çıkardıkları Avrupa çapındaki tutuklama emrini Belçika Federal Savcılığına iletti." ifadeleri kullanılmıştı.
Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Belçika Federal Savcılığı Sözcüsü Gilles Dejemeppe, "Bugün İspanyol yetkililer tarafından haklarında tutuklama emri çıkarılan 5 kişi Brüksel Federal Polisine teslim oldu. Söz konusu kişiler sabah saat 09.17'de gözaltına alındı." dedi.
Dejemeppe, Puigdemont ve 4 bakanın teslim olurken yanlarında avukatlarının bulunduğunu, gözaltına alınan bu kişilere haklarında Avrupa tutuklama emri olduğu yönünde bilgi verildiğini açıkladı.
HAKİM 24 SAAT İÇİNDE KARAR VERMEK ZORUNDA
Belçika kanunları uyarınca Belçika Federal Savcılığının Avrupa tutuklama emrini uygulamak için bir soruşturma hakimi tayin edeceğini belirten Dejemeppe, "İlerleyen saatlerde bu 5 kişi, soruşturma hakiminin karşısına çıkarılacak. Soruşturma hakimi yarın sabah 09.17'ye kadar bu kişiler hakkında kararını vermek zorunda." diye konuştu.
Dejemeppe, soruşturma hakiminin 5 kişi hakkında tutuklama kararı alabileceğini ya da bu kişileri koşullu serbest bırakmaya hükmedebileceğini kaydetti.
Puigdemont ile eski bakanlar Maria Aleu Serret, Antoni Oliveres Comin, Lluis Gordi Puig ve Clara Obiols Belçika polisine teslim olmuştu.
İspanya Ulusal Mahkemesi, Katalonya Özerk Yönetimin tek taraflı bağımsızlık ilanındaki rolleri nedeniyle "devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmakla" suçlanan Puigdemont ve 4 bakanı hakkında Avrupa çapında tutuklama kararını resmi olarak dün Belçika Federal Savcılığına iletmişti.
Açıklamada, ismi geçen kişilerin bulunduktan sonra soruşturma hakiminin karşısına çıkarılacakları, soruşturma hakiminin ise karar vermek için 24 saati olacağı bildirilmişti.
Soruşturma hakimi için farklı seçeneklerin bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, hakimin tutuklama emri çıkarmamaya ya da tutuklama emri çıkararak söz konusu kişilerin belirli koşullar altında serbest bırakılmasına hükmedebileceği kaydedilmişti.
Açıklamada, soruşturma hakiminin tutuklama emri çıkarması durumunda davanın Belçika Asliye Mahkemesine iletileceği, Asliye Mahkemesinin de 15 gün içinde Avrupa çapında tutuklama emrinin uygulanıp uygulanmayacağına karar vermesi gerektiği belirtilmişti.
Asliye Mahkemesinin kararına karşı çıkan bir tarafın bulunması durumunda ise Belçika İstinaf Mahkemesine itiraz edilebileceği aktarılan açıklamada, İstinaf Mahkemesinin de 15 gün içinde karar vermesi gerektiği bildirilmişti.
Açıklamada, İstinaf Mahkemesinin kararına itiraz edilmesi durumunda davanın Belçika Temyiz Mahkemesine taşınacağı ifade edilmişti.
İspanya Ulusal Mahkemesi, Katalonya Özerk Yönetiminin tek taraflı bağımsızlık ilanındaki rolleri nedeniyle "devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmakla" suçlanan Puigdemont ve 4 bakanı hakkında Avrupa çapında tutuklama kararı çıkarmıştı.
"İSPANYA'DA YARGILANMAK İSTEMİYORUM"
Eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, yasa dışı bağımsızlık referandumu sonrası kaçtığı Belçika'nın adalet sistemine uygun davranacağını, tutuklanması için uluslararası emir çıkartan İspanya'da adil yargılanamayacağını söyledi.
Belçika'nın kamu yayın kuruluşu RTBF'ye konuşan Puigdemont, "Adaletten kaçmayacağım. Adalet makamlarına gideceğim, ancak gerçek adalet makamlarına. Avukatıma, Belçikalı adalet makamlarıyla tam iş birliği yapmaya hazır olduğumu söyledim." ifadelerini kullandı.
İspanyol adalet makamlarının "siyasallaşmış olduklarının açık ortada" olduğunu ileri süren Puigdemont, "İspanya'da siyasetin yargı üzerinde muazzam etkileri oluyor. İspanya'da adil ve tarafsız yargılanmak için yeterli güvenceler mevcut değil." değerlendirmesinde bulundu.
Carles Puigdemont, şiddete başvurmamış vatandaş gruplarının liderlerinin cezaevine konulmasının hatalı olduğunu öne sürdü.
Seçmenlere taahhütlerini yerine getirmekten dolayı 30 yıl hapis riski altında yaşamanın normal olmadığını savunan Puigdemont, "30 yıl; bu son derece barbarca bir şey. Demokrasi hakkında konuşmak için onun kurallarına uygun davranmalısınız." diye konuştu.
İspanya Ulusal Mahkemesi, Katalonya Özerk Yönetiminin tek taraflı bağımsızlık ilanındaki rolleri nedeniyle "devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmakla" suçlanan Puigdemont ve 4 bakanı (Sağlık Bakanı Antoni Comin, Eğitim Bakanı Clara Ponsati, Kültür Bakanı Lluis Puig ve Tarım Bakanı Meritxell Serret) hakkında Avrupa çapında tutuklama kararı çıkarmıştı.
Belçikalı Federal Savcı Eric Van Der Sijpt ise konuyla ilgili açıklamasında, Puigdemont için çıkarılan Avrupa çapındaki tutuklama kararını aldıklarını doğrulamıştı. Sijpt, "Kararı inceleyip, soruşturma hakimine vereceğiz. Bu, yarın, yarından sonraki gün, hatta pazartesi olabilir. Acelemiz yok." demişti.
AVRUPA TUTUKLAMA EMRİ NEDİR?
Avrupa tutuklama emri, cezai takibat gerçekleştirilmesi, hürriyeti bağlayıcı ceza veya tutuklama emrinin uygulanmasını sağlamak için Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülkenin başka üye devletten bir kişinin tutuklanması ve teslimini sağlamak için çıkarılan adli karar olarak tanımlanıyor.
2004 yılında yürürlüğe giren karar, AB üyeleri arasında iade etme sistemini kolaylaştırmayı ve süreçteki siyasi karar alma mekanizmalarının etkilerini asgari düzeye indirmeyi hedefliyor. AB ülkeleri her yıl Avrupa çapında binlerce tutuklama emri kararı alıyor.
Bir AB ülkesinin bir kişi hakkında Avrupa çapında tutuklama emri çıkarması durumunda, talep edilen kişinin bulunduğu ülkedeki yetkililer bilgilendiriliyor ve Schengen sistemine uyarı veriliyor.
Bu noktadan sonra hakkında tutuklama ve iade emri bulunan kişinin tutuklanarak gözaltına alınması, ifadesinin 24 saat içinde alınarak yasal haklarının yerine getirilmesi gerekiyor.
Talep edilen kişinin teslim edilmeye rıza göstermesi durumunda, Avrupa tutuklama emrinin 10 günlük bir sürede gerçekleşmesi gerekiyor. Kişinin rızası olmaması durumunda ise sürecin uygulanması için 60 gün süre tanınıyor.