Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser yapan yiyecekler
        • 1

          Kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlardır. Vücudun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşur ve tedavi edilmezlerse ciddi rahatsızlıklara ve hatta ölüme dahi neden olabilirler.

        • 2

          Sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam haberleri yayınlayan Viral Ventura'da yer alan habere göre; ABD'li uzmanlar, süpermarketlerin zehirli olan binlerce işlenmiş gıda ile dolu olduğunu, bu nedenle de işlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durmak gerektiğini belirtiyor.

          Kaynak: http://viralventura.com/cancer-causing-foods/

        • 3

          İşte muhtemelen düzenli olarak tüketilen ve kansere neden olan 10 gıdanın listesi...

        • 4

          Konserve domates

          Aslında bu madde, hazır herhangi bir şey için geçerlidir; çünkü konserve kutular tipik olarak BPA olarak da bilinen bisfenol-A adlı bir madde ile kaplanmıştır. BPA'ya maruz kalan laboratuvar hayvanlarını içeren çalışmalar, aslında genlerin beyin içindeki işlevlerini etkilediğini göstermiştir. BPA, gıda üreticilerinin ifşa etmesi gerekmeyen bileşenlerden biridir, bu yüzden yiyecek etiketlerinde aramak için uğraşmayın.

        • 5

          Beyaz un

          Un beyaz görünsün diye defalarca işlemden geçirilir. Yüksek oranda işlenmiş un, kan şekerini hızla yükseltir ve şekeri besleyerek kanser hücrelerinin gelişimine yardımcı olabilir.

        • 6

          İşlenmiş et

          Sosisli sandviç, sosis, pastırma gibi etler sağlıklı değillerdir. En büyük tehlike, ette kullanılan koruyucu maddelerdir.

        • 7

          Tütsülenmiş etler de tam olarak sağlıklı bir alternatif değildir, çünkü duman üründe katran gibi kalıntılara neden olabilir.

        • 8

          Cipsler

          Cipsler bazıları için neredeyse bağımlılık noktasındadır. Patates cipsi ile ilgili en ciddi problemler, çok yüksek sıcaklıkta pişirilmeleridir, bu da akrilamid adı verilen bir maddenin oluşumuna neden olur. Bilinen bir kanserojen olan akrilamid sigaralarda da bulunur.

        • 9

          Trans yağ (hidrojene yağlar)

          Gıda endüstrisi, her zaman ürünlerin daha uzun bir raf ömrüne sahip olmasını ve aynı zamanda göz ve tat tomurcuklarına daha çekici hale gelmesi için yeni yollar arar.

        • 10

          Hidrojene yağlar ürünlerin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve yiyeceklerin daha çekici görünmesine yardımcı olur. Ancak yapılan çalışmalar trans yağın kanserle ilişkili hücre zarlarının yapısını etkilediğini göstermiştir.

        • 11

          Yapay tatlandırıcılar

          Kötünün kötüsü listesinde başlarda gelen yapay tatlandırıcıların da zararlı olduğu belirtiliyor. Yapay tatlandırıcılar, sindirim sırasında toksik bir maddeye dönüştüğünden potansiyel olarak kansere neden olan bir maddedir. Bazı kanserlere ve beyin tümörlerinin oluşumuna neden olabilir.

        • 12

          Şeker

          Şeker sağlığa pek çok açıdan zararlıdır. Şekerin de tıpkı beyaz unun yaptığı gibi kan şekeri seviyelerini yükselttiği belirtiliyor. Bu da, birçok kanser türünün gelişimi için çok daha elverişli bir atmosfer yaratır.

        • 13

          Alkol

          Alkolü günlük yaşamlarının bir parçası haline getiren veya aşırı miktarda içki içenler, alkole bağlı olarak kanser gelişebileceğinin farkında olmalıdır. Toplamda 27 farklı çalışma, çok fazla içki içme ile kolon, rektum, karaciğer, ağız, yemek borusu ve hatta meme kanseri kanseri arasında bir bağlantı olduğu sonucuna vardı.

        • 14

          Mikrodalgada patlamış mısır

          Kulağa zararsızmış gibi gelse de birçok mikrodalga patlamış mısır markası, mısırı perflorooktanoik asit adı verilen bir çanta ile paketlenmiş olarak veriyor. Bu, teflon gibi yapışmaz pişirme kaplarında da bulunan bir madde ve Çevre Koruma Ajansı tarafından bilinen bir kanserojen olarak sınıflandırılmıştır.

        • 15

          Çiftlik balığı

          ABD'li uzmanlar, somon gibi bazı çiftlik balıklarının kimyasallar, böcek ilaçları, antibiyotikler ve çeşitli kanserojenler içeren doğal olmayan yiyeceklerle yetiştirildiğini belirterek, balıkların kendilerinin de sağlıksız olma eğiliminde ve aşırı stres altında olduklarına dikkat çekti.

        • 16

          ABD'de tüketilen somonların çoğu vahşi doğada değil, balık çiftliklerinde yetiştiriliyor. ABD Sağlık sitesi Healthline.com'un Sağlık bilimleri konusunda yapılan uluslararası bilimsel çalışmalara yer veren PubMed'deki makalelerden derlediği habere göre; 2004 ve 2005 yıllarında yayınlanan çalışmalar, çiftlik somonunun yabani somondan çok daha fazla kirletici madde konsantrasyonuna sahip olduğunu gösteriyor. Balık yoğunluğunun yüksek olması nedeniyle çiftlik balıkları genellikle enfeksiyonlara ve hastalıklara vahşi balıklardan daha duyarlı bir hale geliyor. Bu soruna karşı koymak için ise balık yemine antibiyotik konulduğu belirtiliyor. Antibiyotik kullanımı sadece çevresel bir sorun değil, aynı zamanda tüketiciler için de bir sağlık sorunu.

          Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/wild-vs-farmed-salmon#antibiotics

          Pub Med'de yer alan makaleler: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15506184

          https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15866762

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa