Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünyadan Jean-Paul Belmondo yaşamını yitirdi - Magazin haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Fransız sinemasının en önemli isimlerinden olan ve dünya çapında da tanınan oyuncu Jean-Paul Belmondo, Paris'teki evinde yaşamını yitirdi.

        Acı haberi Belmondo'nun avukatı duyurdu. 88 yaşında hayatını kaybeden ünlü yıldız, bugüne kadar çoğunluğu macera ve komedi olmak üzere 85 filmde boy gösterdi.

        1960'larda ortaya çıkan Fransız Yeni Dalgası filmleriyle adını duyuran sanatçı, Fransa'nın en çok kazanan aktörleri arasındaydı.

        Gençliğinde okul yıllarında boks yapan ünlü aktör, burnunu kırdıktan sonra sporu bırakıp sanata yöneldi. Jean-Paul Belmondo, 50'li yıllarda tiyatro eğitimi aldı. Önce sanat filmlerinde boy gösteren Belmondo, ardından komedi-aksiyon türüne yöneldi.

        Belmondo ve İtalyan aktris Laura Antonelli, 16 Haziran 1974'te "Stavisky" filminin galasında
        Belmondo ve İtalyan aktris Laura Antonelli, 16 Haziran 1974'te "Stavisky" filminin galasında

        Fransa'da 20'nci yüzyılın en büyük aktörü olarak kabul edilen Jean-Paul Belmondo'nun en ünlü filmi 5,5 milyon seyirciye ulaşan 1965 yapımı, Türkçe'ye Büyük Reis olarak çevrilen "Le cerveau" (Beyin) oldu.

        Yüzündeki benzersiz çapkın ifade, kurnaz gülümseme, esprili ama hüzünlü performansı ile sinemada değişik bir tipleme çizen Belmondo'nun bir özelliği de aksiyon filmlerinde hiç dublör kullanmamış olmasıdır.

        Belmondo, Jean-Paul Sartre'nin uyarlaması olan "Kean"in provası sırasında Paris'teki Marigny Tiyatrosu'nda sahne almıştı
        Belmondo, Jean-Paul Sartre'nin uyarlaması olan "Kean"in provası sırasında Paris'teki Marigny Tiyatrosu'nda sahne almıştı

        Tüm tehlikeli sahnelerde bizzat kendisi oynamıştır. Ancak 1985'te Hold-Up filminin çekimlerinde bir kaza geçirince bu prensipinden vazgeçmiştir.

        Kariyerinde 85 filmde rol alan 'Bebel' olarak da bilinen aktör, 32 farklı oyunda ve TV filmlerinde oynadı.

        Fransız sinemasında seçkin bir yer edinen Belmondo 1963 yılında "Fransız Oyuncular Birliği" başkanlığına seçildi. 1988 yılında Claude Lelouch'un yönettiği Itinéraire d'un Enfant Gaté'teki rolü ile kendisine "En iyi oyuncu" dalında Fransa'nın César ödülü verildi ancak o ödülü geri çevirdi. Nedeni ise bu ödülün heykelciğini tasarlayıp kendi adını veren heykeltıraş César'ın bir zamanlar Belmondo'nun heykeltıraş olan babasının eserlerini karalamasıydı.

        Jean-Paul Belmondo ve başka bir oyuncu olan Catherine Deneuve (sağda) Paris-Orly Havalimanı'nda
        Jean-Paul Belmondo ve başka bir oyuncu olan Catherine Deneuve (sağda) Paris-Orly Havalimanı'nda

        1975-1985 yılları arasında dünya çapında bir üne kavuşan Jean-Paul Belmondo, 1981 yapımı "Profesyonel", 1960 yapımı "Serseri Aşıklar" ve 1965 yapımı "Çılgın Pierrot" filmlerinde oynamıştı.

        Belmondo, 2017'de Fransa'nın Oscar'ı Cesar Sinema Ödülleri'nde onur ödülüne layık görülmüştü.

        Usta aktör ayrıca Fransızların en büyük onur nişanı olan Legion d'Honneur ile ödüllendirilmişti.

        İlk evliliğini 1952 ile 1968 arasında Elodie Constantin ile yapan Belmondo, 2002 ile 2008 arasında da Natty Tardivel ile evlilik yaşadı. Ünlü aktörün dört çocuğu ve dört tane de torunu bulunuyor.

        BURÇLAR

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa