İşrak namazı nasıl kılınır? İşrak namazı nedir, ne zaman kılınır ve hangi dualar okunur?
İşrak namazı, sabah namazının ardından güneşin doğuşundan bir süre sonra kılınan nafile bir namaz ibadetidir. Bu özel namaz, günün erken saatlerinde maneviyatı artırmak, Allah'a yakınlık duymak ve güne huzurlu bir başlangıç yapmak için kılınır. İşrak namazı, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte gelen iç huzuru ve manevi dinginliği simgeler. İşrak namazı nasıl kılınır, ne zaman kılınır? İşte detaylar…
ABONE OLİslam'da işrak namazı, sabah namazından sonra, güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika ile bir saat kadar sonra kılınan nafile bir namazdır. Bu namaz, özellikle sabah namazını camide cemaatle kıldıktan sonra bir süre ibadetle meşgul olan ve güneşin doğuşunu bekleyen Müslümanlar tarafından tercih edilir. İşrak namazı, günün ilk saatlerinde Allah'a şükretmek ve O'nun rahmetini dilemek için bir fırsattır. Bu yazımızda işrak namazı nasıl kılınır, ne zaman kılınır, hangi dualar okunur detaylı olarak inceleyeceğiz.
İşrak Namazı Nedir?
İşrak namazı ne zaman kılınır sorusu bu namazı eda etmek isteyen Müslümanların merak ettiği bir konudur. İşrak ya da duha (kuşluk) namazı olarak da bilinir. Duha kelimesi Arapça “salâtü’d-duhâ” kelimesine dayanmaktadır. Bu sözcük “güneşin doğuşundan yaklaşık 45-50 dakika sonra güneşin yükselip ışığının iyice parladığı, etrafa yayıldığı ve sıcaklığının arttığı zaman” anlamına gelmektedir. İşrak namazı da güneşin doğup, ufukta bir mızrak boyu yükselmesi ile kerahat vakti (güneş doğduktan sonra) çıktıktan sonra, bir diğer ifadeyle güneş çıktıktan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınan namazdır.