Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail'in Lübnan'a saldırıları: İspanya kınadı, Biden "tansiyonun düşmesi için çalışıyoruz" dedi | Dış Haberler

        İsrail ordusu, Lübnan'a sabahtan bu yana 300'den fazla "hedefe" hava saldırıları düzenlendiğini duyurdu.

        Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 356'ya, yaralananların sayısının 1246'ya yükseldiği bildirildi.

        İsrail, Beyrut'u vuruyor
        Haberi Görüntüle

        Bölgede gerilim hat safhaya tırmanırken, saldırılarla ilgili peş peşe açıklamalar yapıldı.

        İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Onbinlerce füzeyi imha etmemizin Hizbullah'ı yetenekleri üzerinde ciddi yansımaları olacak" dedi.

        İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise "Saldırılara kayıtsız kalmayacağız, Filistin ve Lübnan halklarının yanında olacağız" açıklamasında bulundu.

        BIDEN NE DEDİ?

        ABD Başkanı Biden, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği görüşme öncesinde basına Orta Doğu gündemine ilişkin kısa bir açıklama yaptı.

        REKLAM

        Biden, özellikle İsrail'in son saldırılarıyla artan gerilime ilişkin görüşünün sorulması üzerine, "Ekibim muhataplarıyla sürekli irtibat halindeler ve (bölgedeki) insanların evlerine güvenli şekilde dönmelerine olanak sağlayacak şekilde tansiyonun düşmesi için çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ayrıca Orta Doğu'da İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasında artan gerginlikler nedeniyle bölgeye ek asker göndereceğini açıkladı.

        İSPANYA'DAN KINAMA

        İspanya hükümeti, İsrail'in Lübnan'ın güneyine ve doğusuna yönelik hava saldırılarını kınayarak, "yüzlerce kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırılardan derin dehşet duyduğunu" açıkladı.

        İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İspanya hükümeti, İsrail'in Lübnan'ın güneyine ve doğusuna yönelik düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırılardan duyduğu derin dehşeti ve kınamayı ifade ediyor. Şiddet sarmalının durması gerekiyor." ifadeleri kullanıldı.

        Açıklamaya göre, "her ne pahasına olursa olsun savaştan kaçınılmalıdır" çağrısında bulunan İspanya hükümeti, "Tüm taraflar sivil hayata ve Uluslararası İnsancıl Hukukun temel ilkelerine saygı duymalıdır. Gerilimin düşürülmesi ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanması gerekiyor. Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes, bölgesel gerilimin azaltılması için mutlaka gereklidir." görüşünü savundu.

        REKLAM

        GUTERRES UYARDI

        Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Lübnan'daki gelişmelere ilişkin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in mesajını aktardı.

        Guterres, "Mavi Hat" olarak tanımlanan İsrail-Lübnan sınırında artan gerginlik ve sivil can kaybından endişe duyduğunu belirterek, aynı zamanda BM personelinin güvenliğinden de endişe duyduğunu ifade etti.

        Taraflara gerginliği azaltma ve diplomatik çözüme odaklanma çağrısında bulunan Guterres, "İki tarafı da daha güvenli kılacak çözüm askeri çözüm değil." açıklamasını yaptı.

        Guterres, sivillerin korunmasının öneminin altını çizerek diplomatik çabalara öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

        Tüm taraflara BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını uygulamaları çağrısında bulunan Guterres, aynı zamanda çatışmaya acilen son verilmesi ve istikrarın tesis edilmesini istedi.

        IOM: SON DERECE ENDİŞE VERİCİ

        BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM), İsrail'in sabah saatlerinden bu yana güneyini bombaladığı Lübnan'da yaşananlara ilişkin X'ten paylaşımda bulundu.

        "Lübnan'da hızla askeri gerilimin tırmanışı ve artan sivil kayıpları son derece endişe verici." ifadelerinin yer aldığı paylaşımda, IOM'un, saldırılardan etkilenenlerin acil insani ihtiyaçlarına karşı sahadaki ortaklarıyla çalışmaya devam ettiği kaydedildi.

        Paylaşımda, sivillerin yaşamlarının, altyapının ve refahın korunmasının sağlanması gerektiği vurgulandı.

        "SİVİLLERİN UĞRADIĞI ZARAR KABUL EDİLEMEZ"

        Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Lübnan'da yaşananlara ilişkin X'ten paylaşımda bulundu.

        Lübnan'daki tırmanan krizin korkutucu olduğunu belirten Grandi, "Bugün binlerce kişi savaşla harap olmuş bir bölgede evlerinden ayrılmak zorunda bırakıldı. Sivillerin uğradığı zarar kabul edilemez. Siyasi liderler çözümler getirmeli." ifadelerini kullandı.

        Grandi, çatışmaların acilen sona ermesi gerektiğini vurguladı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa