Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Tahran'da suikast! Hamas lideri Haniye öldürüldü, dünyadan tepkiler! | Dış Haberler

        Hamas lideri İsmail Haniye, Tahran'da bulunduğu konutta İsrail'in hava saldırısı sonucu öldürüldü. Dünyanın konuştuğu bu suikasta tepkiler gelmeye başladı.

        İşte Haniye'nin Tahran'daki son görüntüleri:

        Hamas lideri Haniye, Tahran'da öldürüldü
        Haberi Görüntüle
        Haniye'nin son görüntüleri
        Haberi Görüntüle

        ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Haniye'nin öldürülmesinin ardından verdiği röportajda konuya ilişkin "Suikasta dahlimiz yok" dedi.

        İRAN

        İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamada, Haniye'nin öldürülmesinden ABD sorumlu tutuldu, Tahran'ın bu saldırganca eylemlere karşılık verme hakkına sahip olduğu vurgulandı.

        Yemin töreni dün gerçekleşen ve göreve başlayan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan,"Bu suikast işgalci teröristlerin korkakça eylemi. İran işgalci teröristleri pişman edecek" dedi.

        İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Haniye'nin Tahran'da şehit olması Tahran ile Filistin arasındaki derin ve kırılmaz bağı güçlendirecek" dedi.

        Eski İran Muhafızları Komutanı İsrail'in Haniye'yi öldürmenin bedelini ödeyeceğini söyledi. Mohsen Rezaie, İsrail'in Hamas lideri İsmail Haniye'yi Tahran'da öldürmesinin "bedelini ağır ödeyeceği" uyarısında bulundu.

        RUSYA

        Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan Haniye suikastının ardından yapılan açıklamada, "Hamas liderinin öldürülmesi tamamen kabul edilemez bir siyasi cinayettir" denildi.

        Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikastı "şiddetle kınadığını" bildirdi.

        Bu tür eylemlerin bölgede barışı tesis etme girişimlerine karşı olduğuna dikkati çeken Peskov, ayrıca bunun zaten gergin olan durumu önemli ölçüde istikrarsızlaştırabileceğine inandıklarını vurguladı.

        Peskov, "Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin ölümüne yol açan saldırıyı şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

        ABBAS: ŞİDDETLE KINIYORUZ

        Filistin Devlet Başkanı Abbas, "Hamas lideri Haniye'nin Tahran’da öldürülmesini şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

        BEYAZ SARAY'DAN İLK AÇIKLAMA

        Beyaz Saray, Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördüklerini bildirdi.

        CNN'de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisinin açıklamasında, " İsmail Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük." ifadesi kullanıldı.

        Yetkilinin konuyla ilgili detaylı bilgi vermediği aktarıldı.

        REKLAM

        ABD SAVUNMA BAKANI: ORTA DOĞUDA SAVAŞ KAÇINILMAZ DEĞİL

        ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Bölgeyi savaşa sürükleyecek bir durum var mı?" sorusuna "Orta Doğu'da geniş bir savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünmüyorum" dedi.

        Austin ayrıca, ABD'nin İsrail'e saldırılması durumunda onu savunmaya devam edeceğini söyledi.

        ÇİN'DEN KINAMA

        Çin, Hamas liderinin İran'da öldürülmesini kınadı.

        Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Çin'in Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesine kesinlikle karşı çıktığı ve kınadığı belirtilirken, olayın bölgede daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceği ifade edildi.

        HİZBULLAH'TAN BAŞSAĞLIĞI

        Lübnan'daki Hizbullah, Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da gece saatlerinde öldürülmesinin ardından başsağlığı mesajı yayınladı.

        Lübnan resmi ajansı NNA'nın geçtiği habere göre, Lübnan Başbakanı Necib Mikati de Hükümet Sarayı'nda olağanüstü bakanlar kurulu toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Hamas lideri Haniye'ye yönelik suikastı kınadığını ifade etti.

        Mikati, "Bu eylemin küresel endişe çemberini genişleteceği ve bölgede tehlike arz edeceğini görüyoruz." dedi.

        Yemen'deki İran destekli Husiler de başsağlığı mesajı paylaşarak İsrail'i kınadığını bildirdi.

        İSRAİL ORDUSU YORUM YAPMAKTAN KAÇINDI

        İsrail ordusu, Hamas lideri İsmail Haniye‘’ye yönelik İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

        AA muhabirinin telefonla ulaştığı İsrail Ordu Sözcülüğü Birimi yetkilisi, "Haniye'nin Tahran'da düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruluyor musunuz?” yönündeki soruya, "Bu konuda yorum yapmıyoruz" şeklinde cevap verdi.

        İSRAİL'İN AŞIRI SAĞCI MİRAS BAKANINDAN AÇIKLAMA

        İsrail hükümeti ya da ordusundan henüz bir açıklama gelmezken İsrail'in aşırı sağcı Miras Bakanı Amichay Eliyahu, sosyal medya hesabından Haniye'nin ölümüne ilişkin açıklama yaptı.

        İsrail'in aşırı sağcı Miras Bakanı, "Haniye'nin ölümü dünyayı daha güzel hale getirecek." dedi.

        Öte yandan İsrail hükümetinin basın ofisi, Facebook'ta Haniye'nin alnına "Ortadan kaldırıldı" yazısı yazılmış bir fotoğrafını paylaştı. Basın ofisinin paylaşımının daha sonrasında ise kaldırıldığı görüldü.

        KATAR

        Katar Dışişleri Bakanlığı, Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da öldürülmesini sert bir şekilde kınadı.

        Bakanlık açıklamasında Haniye'nin öldürülmesinin bölgede tehlikeli bir gerginlik olduğu belirtildi.

        AFGANİSTAN

        Afganistan geçici hükümeti Sözcüsü Zabihullah Mücahid, konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, "Dün gece Tahran'da düzenlenen bir saldırıda öldürülen Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) siyasi lideri Dr. İsmail Haniye'nin şehadet haberini derin üzüntüyle öğrendik." ifadesini kullandı.

        PAKİSTAN

        Pakistan Dışişleri Bakanlığından, Haniye'nin suikasta uğramasına ilişkin yapılan açıklamada, İslamabad'ın, gerekçesi ne olursa olsun, yargısız infazlar ve bölge dışı cinayetler de dahil olmak üzere terörün her türlü biçimini ve tezahürünü kınadığı belirtildi.

        Pakistan'ın, İsrail'in "bölgede artan maceracılığını" ciddi bir endişe ile izlediğine işaret edilen açıklamada, "İsrail'in son eylemleri zaten istikrarsız olan bölgede tehlikeli bir tırmanış teşkil etmekte ve barış çabalarını baltalamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

        MALEZYA

        Malezya Başbakanı Enver İbrahim, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Haniye'nin suikastını şiddetle kınayarak suikastı "en iğrenç türden bir cinayet" olarak niteledi.

        Malezya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Filistin yönetimi ve halkına en derin taziyelerimizi ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz." ifadesi kullanılarak, Haniye'nin Tahran'da suikasta uğraması şiddetle kınandı.

        Malezya Başbakanlık Ofisi ayrıca X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Instagram platformunun, İbrahim'in 14 Mayıs'taki Katar ziyareti esnasında Heniyye ile görüşmesine dair paylaşımını kaldırdığını belirtti.

        Bu eylemin Filistin'e yönelik yapılan ayrımcılığın göstergesi olduğuna işaret edilen açıklamada, "Meta'dan bir açıklama ve özür bekliyoruz." ifadesine yer verildi.

        Başbakanlık Ofisi'nden paylaşılan ekran görüntülerinde, İbrahim'in, mayısta aralarında Heniyye'nin de bulunduğu Hamas yetkilileriyle yaptığı görüşmeleri vurgulamak için 30 Temmuz'da yeniden paylaşım yaptığı aktarıldı.

        Söz konusu paylaşımın daha sonra içeriğinde Instagram'ın "tehlikeli" olarak adlandırdığı kişi ve kurumlara destek ifadeleri yer aldığı için kaldırıldığına işaret edildi.

        Malezya medyası, daha önce de İbrahim'in Heniyye ile görüşmesine dair paylaşımının Facebook hesabından kaldırıldığını anımsatarak, Meta'nın "Yanlışlıkla kaldırıldı" şeklinde açıklama yapması üzerine paylaşımların geri yüklendiğini kaydetti.

        IRAK

        Irak, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye Tahran'da düzenlenen suikastı kınadı ve bunun bölgedeki güvenlik ve istikrara yönelik tehdit olduğunu bildirdi.

        Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Irak Cumhuriyeti hükümeti, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'daki ikametgahına düzenlenen hain suikast saldırısını şiddetle kınıyor. Irak Cumhuriyeti olarak, bu saldırgan operasyonun uluslararası yasaların açık bir ihlali ve bölgedeki güvenlik ve istikrara yönelik bir tehdit olduğunu ifade ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

        ÜRDÜN

        Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ürdün, İsrail'in Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye'ye düzenlediği suikastı en güçlü ifadelerle kınıyor." ifadesi kullanılarak, suikastın "uluslararası hukukun ihlali, bölgede daha fazla gerginlik ve kaosa yol açacak tırmandırıcı bir suç" olduğu nitelendirmesi yapıldı.

        İTALYA

        İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Haniye'nin suikasta uğramasını "endişe verici" olarak nitelendirerek "Gerilimin tırmanmasını önlemek için çalışıyoruz." dedi.

        LİBYA

        Libya Devlet Yüksek Konseyinin sosyal medya hesabından paylaşılan taziye mesajında, İslam ümmeti, Filistin halkı ve Hamas'a başsağlığı dileğinde bulunularak "Libya Devlet Yüksek Konseyi, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı büyük mücahit İsmail Haniye'nin şehadeti nedeniyle başsağlığı diliyor." ifadesine yer verdi.

        MISIR

        Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in "tehlikeli gerilimi tırmandırması" kınandı ve suikast politikaları ile ülkelerin egemenliğinin ihlallerinin sonuçları konusunda uyarıda bulundu.

        Tehlikeli tırmanışın bölgede ciddi güvenlik sonuçlarına yol açacak çatışmaları tetikleyebileceği uyarısında bulunulan açıklamada, suikast politikaları ve ülkelerin egemenliğini ihlal etmenin bölgesel çatışmalara sebep olabileceğine dikkat çekildi.

        ENDONEZYA

        Endonezya Dışişleri Bakanlığının X hesabından yapılan açıklamada, suikastın "kınandığı" kaydedilerek "Bu, bölgedeki çatışmaları tırmandırabilecek ve süren müzakereleri rayından çıkarabilecek provokatif bir eylemdir." ifadesi kullanıldı.

        SRİ LANKA

        Sri Lanka basınında yer alan haberlere göre, Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe yaptığı açıklamada, suikastı kınadığını bildirdi. Wickremesinghe, "uluslararası hukuka bağlı kalmanın ve ulusal egemenliğe saygı göstermenin" önemini vurguladı.

        AVUSTRALYA

        Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, basın açıklamasında, Orta Doğu'daki "felaketin" sona erdiğini görmeyi istediklerini söyleyerek, "Orta Doğu'da yaşananların tırmanmasını kesinlikle istemiyoruz çünkü bunun sonuçları çok ağır olacaktır." diye konuştu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa