Güsul abdesti alırken normal abdest alınır mı? Güsul abdesti normal abdest yerine geçer mi?
Gusül abdesti alırken normal abdest alınıp alınmayacağı, bu abdestin normal abdest yerine geçip geçmediği gibi konular insanların kafasını kurcalayabilir. İbadetini layığıyla yerine getirmek isteyenler için bu iki abdest arasındaki ayrım önemlidir. Bu yazıda bu soruların yanıtlarını derledik. İşte "Gusül abdesti normal abdest yerine geçer mi?" Gibi soruların yanıtı…
ABONE OLGusül abdesti, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca nifas ve hayız gibi durumlar hâlinde alınması koşulu bulunan abdesttir. Bu abdest, dini temizlik anlamı taşıdığından Müslüman camiası tarafından oldukça önemlidir. Ancak bu konuda insanların kafasını karıştıran bazı detaylar vardır. Bunlardan bazıları ise gusül abdestinin normal abdest yerine geçip geçmediğidir. Bu sorunun detayları için yazının devamını okumaya devam edebilirsiniz…
Gusül Abdesti Normal Abdest Yerine Geçer mi ve Namaz Kılınabilir mi?
Gusül abdesti, normal abdesti de içerir. Bu nedenle abdesti bozacak herhangi bir durum oluşmadıkça süre geçtikten sonra ayrıca normal abdest almaya gerek yoktur. Ayrıca Gusül aldıktan sonra namaz kılınması da uygun görülmüştür. Çünkü Gusül, küçük abdest ve namaz abdesti olarak nitelendirilen abdestler yerine de geçer. Yani “Gusül abdesti ile namaz kılınır mı?” sorusuna verilecek yanıt “Evet” tir.
Gusülden Önce veya Sonra Abdest Alınır mı?
“Gusülden önce veya sonra abdest alınır mı?” sorusu da sık sorulan sorular arasındadır. Bu konuda din alimlerince ortak bulunan görüşe göre; gusülde vücudun tamamı kuru bir yer kalmadan yıkanır ve bu da Gusül abdestinin normal abdest yerine geçtiğini ifade eder. Normal abdestte ayrıca yüz, ayaklar ve kollar yıkanır, baş mesh edilir. Neticede Gusül abdesti alırken aynı zamanda normal abdest de alınmış olur. Dolayısıyla alınan Gusül abdesti ile Kur’an okunabilir, namaz kılınabilir ve diğer tüm ibadetler yapılabilir.