Trafik çilesine 17 gün müjdesi
Binali Yıldırım, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) bakım çalışmalarında görev yapan işçilerle birlikte şantiyede iftar yaptı
Serkan AKKOÇ / İSTANBUL (AHT)
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü çalışanları ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) bakım çalışmalarında görev yapan işçilerle birlikte şantiyede iftar yaptı. FSM Köprüsü'nun Avrupa'dan Asya'ya geçiş şeritlerinin yarın (Cuma) öğlen saatlerinde tamamıyla trafiğe açılacağını duyuran Bakan Yıldırım, tüm çalışmaların bitirilme tarihini de iklim şartlarında aksi bir değişiklik olmadığı taktirde 17 gün öncesine çektiklerini söyledi.
Bakan Yıldırım, iftar saatinde FSM Köprüsü'nün Avrupa ayağının yakınındaki Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü Hisarüstü şantiyesine geldi. Burada işçilerle beraber iftar yemeği yiyen Yıldırım yetkililerden çalışmaların gidişatı hakkında bilgi de aldı. Bakan Yıldırım iftar sonrasında yaptığı açıklamada köprülerde 7 gün 24 saat esasına göre kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayarak her bir şeritte titizlikle yapılması gereken işlemler olduğunu anlattı. Bakan Yıldırım bu işlemleri şöyle sıraladı:
1. Öncelikle mevcut mastik (kaygan yüzeyli olmayan) asfalt kaldırılıyor.
2. Asfaltın altında bulunan izolasyon malzemesi tamamen kazınıyor.
3. Daha sonra rasta işlemleri yapılarak metal yüzeydeki paslar temizleniyor. Temizleme sırasında yuvarlak ve köşeli çelik bilyeler kullanılarak köprünün kaynak ve bağlantı noktaları, köşeleri ve tüm metal yüzeyi adeta pırıl pırıl ayna gibi bir konuma getiriliyor.
4. Ardından yüzeye galvaniz kaplama yapılıyor. Eriyik halindeki çinkoyla yüzey kaplanıyor. Metal yüzeyin oksijenle ilişkisi tamamen kesilerek paslanmanın önüne geçiliyor.
5. Galvaniz kaplamanın üstüne tekrar izolasyon malzemesi yerleştiriliyor.
6. Kaygan olmayan mastik asfalt çalışması yapılıyor.
7. Şeridin çizgileri çekiliyor ve trafiğe hazır hale getiriliyor.
AVRUPA'DAN ASYA'YA GEÇİŞ YARIN AÇILIYOR
FSM köprüsündeki işin yarısının gece sürdürülecek çalışmalarla tamamlanacağını, Avrupa'dan Asya'ya geçişteki tüm şeritlerin yarın (Cuma) öğlen saatleri itibarıyla tamamen açılacağını duyuran Bakan Yıldırım, çalışmaların zaman kaybedilmeden Asya'dan Avrupa'ya geçişteki şeritlerde başlatılacağını ve trafiğin bu yönde 2 şeritten verileceğini söyledi.
ÇALIŞMALAR 17 GÜN ÖNCE BİTECEK
Asfaltlama çalışmaları sırasında asfalt serme makinasının genişliği nedeniyle trafiğin azami 1,5 günlüğüne tek şeritten verilmek zorunda olduğunu anlatan Yıldırım, 90 günlük planlanan çalışmada ilk fazın 24, ikinci fazın 17 günde; 3 ve 4'üncü fazların ise kazanılan tecrübeyle biraz daha kısa sürede bitirilebileceğini belirtti. Bakan Yıldırım, karayolları görevlileri ve yüklenici firma yetkilileriyle yaptıkları görüşmede iklim şartlarının böyle devam etmesi ya da başka bir aksilik olmaması halinde çalışmaları planlanandan 17 gün önce bitirecekleri müjdesini verdi. Bakan Yıldırım, "17 Eylül'de bitirilmesi öngörülen çalışmalar daha özveri gösterilerek 30 Ağustos'a kadar tamamlanacak" dedi.
"SÜRECİN BUNDAN SONRA HIZLANACAĞINI SÖYLEYEBİLİRİM"
Projede çalışan herkesin büyük bir özveriyle gayret sarfettiğini söyleyen Yıldırım, "Belki başlangıçta ufak tefek aksaklıklar yaşandı ama bütün bunlar aşılmış durumda. Herkes ne iş yapacağını artık adı gibi biliyor. O yüzden sürecin bundan sonra hızlanacağını söyleyebilirim. 17 Eylül tarihi itibariyle bitirilmesi planlanan FSM Köprüsü bakım ve onarımını İstanbullulara karşı biraz daha özveriyle çalışıp, şartları zorlayarak iklim şartları ya da başka elde olmayan sebepler gerçekleşmez ise 30 Ağustos'a kadar tamamlamış olacağız" dedi.
Köprü bakım ve onarımında çalışanların bir yandan 40 dereceyi bulan hava sıcaklığı, diğer yandan trafik çilesiyle stresi artan İstanbul sürücülerinin manevi baskısı altında olduğunu söyleyen Yıldırım, "Orada çalışan, Karayolları camiasındaki hiçbir arkadaşımız vatandaşların seyahatlerinde daha fazla çile çekmesini asla arzu etmez" diye konuştu.
"KALICI RAHATLIK İÇİN GEÇİCİ SIKINTILARI GÖZE ALMAK ZORUNDAYIZ"
Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: "Ama bu köprünün bakımını onarımını bugün yapmaz isek her geçen gün, ay, her gecikilen senenin bedeli bize çok daha ağır olacaktır. Kalıcı rahatlık için geçici sıkıntıları göze almak zorundayız. Bu işin yapılabileceği en uygun tarihler Haziran - Eylül aylarıdır. Karayollarında sadece İstanbul'da değil, Türkiye'nin her tarafında 4 bine yakın şantiyede ülkemizin her metrekare vatan toprağında çalışmalarımız büyük bir süratle devam ediyor. Ancak doğal olarak bu çalışmalardan kamuoyunun en fazla ilgilendiği ve en fazla da ses getiren FSM'deki çalışmadır. Buna da şaşmamak lazım. Çünkü Türkiye'nin nüfusunun beşte birinin yaşadığı İstanbul'da karşıdan karşıya karayolu geçişi sadece iki köprüyle sağlanıyor. 3 milyon araç İstanbul'da var. Türkiye genelinde 16 milyon 300 bin araç var. Bu araçların her gün yarım milyonu bu köprülerden geçiş yapıyor. Arkadaşlarımız çare çözüm üreterek büyük fedakarlıklarla çalışmalarını sürdürüyorlar."
"BÜYÜK RİSKLERİ ORTADAN KALDIRMIŞ OLDUK"
Bakan Yıldırım çalışmalar sırasında yapılan incelemerde köprünün vahim durumda olmadığını söyleyerek, "Ancak çalışma ertelenseydi korozyon çok daha kısa sürede yayılabilirdi. Erken teşhis ve tedavi dediğimiz olayı burada da yaşamış olduk ve bu şekilde doğabilecek büyük riskleri ortadan kaldırmış olduk. FSM köprüsü dünyadaki herhangi bir köprü gibi değil. Dünyanın hiçbir köprüsünde bu kadar ağır taşıt trafiği yok. Türkiye'nin ağır taşıt trafiğinin yüzde 80'i bu köprüden geçiyor" diye konuştu.