Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yeni anayasa çalışmaları sürüyor, TBMM Başkanı Cemil Çiçek yeni anayasa çalışmaları hakkında konuştu

        Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yaklaşık 1,5 saat süren toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

        Bugün, ikinci etap çalışmanın ilk toplantısını yaptıklarına işaret eden Çiçek, 7 Mayıs Pazartesi günü saat 18.30'da, Salı günü de saat 16.00'da yeniden toplanacaklarını kaydetti. Çiçek, daha hızlı bir tempo içinde bu süreci en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını ifade ederek, vardıkları bazı ilke kararlarını, pazartesi günü basınla paylaşabileceğini söyledi.

        Çiçek, ikinci etap çalışmada, siyasi partilerin belirlediği danışmanların partilerin, komisyonun çalışmalarına katkı vereceğini belirtti.

        TBMM Başkanı Çiçek, ellerinde 60 ülkenin anayasasının bulunduğunu, daha önce TBMM'ye verilen tekliflerin, kurum ve kişilerden gelenler ile toplantılar sonucunda ortaya çıkan görüşlerin, büyük ölçüde elektronik ortamda değerlendirme konusu yapıldığını, bunları partilere de verdiklerini anlattı.

        ''Bu ikinci etabın en hızlı şekilde, makul sürede bitirilmesi için süratli şekilde çalışmaya devam edeceğiz'' diyen Çiçek, ayrıntılı açıklamayı gerekirse pazartesi günü yapabileceklerini bildirdi.

        Çiçek, anlaşılan konuları şimdi söylemek istemediğini kaydetti.

        Toplantının atmosferinin sorulması üzerine Çiçek, her zamanki gibi olduğunu dile getirdi.

        Gazetecilerden ricada bulundu

        Sürecin en önemli kısmının ikinci etap çalışmaları olduğuna dikkati çeken Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Bizden kaynaklanmayan bir takım spekülatif haberler üzerinden değerlendirme yapılmamasını hasseten rica ediyoruz. Teyit edilmemiş bilgilerin kamuoyuna aktarılmamasını hassaten rica ediyoruz. Partilerin yerine koyarak haber üretmeyi doğru bulmadığımızı, arkadaşlarımızın hepsinin bundan ciddi ölçüde rahatsız olduğunu ifade etmek istiyoruz. 'Şu partinin şöyle, ötekinin böyle görüşü var. Şu olmayacak, bu olmayacak...' O zaman bizim bu çalışmaları yapmamızın hiç bir anlamı yok. 4 parti belli konularda karar vermiş bir araya gelmiş, bir uzlaşı, bir çaba ve gayretin içinde. Herkes buna olumlu katkı vermeli. Kimse kendisini bir başka partinin yerine koyarak bir değerlendirme yapmamalıdır.

        Bir de arkadaşlarımızın üzerinde durduğu husus şudur: Bu anayasa yapım süreci içinde yetkili olan milletvekillerimizdir, buraya ismi bildirilen 12 arkadaşımızdır. Bunlar tesadüfen bir araya gelmiş 12 kişi değil, partilerimizin düşünerek, konuşarak, yetkili organlarından karar alarak bildirdikleri arkadaşlarımızdır. Dolayısıyla anayasa yapım sürecini değerlendirirken, bu arkadaşlar tarafından yapılacak açıklama sizin bakımınızdan komisyonla ilgili değerlendirme konusu olmalıdır. Değilse partilerimizin yapacağı açıklamalar olabilir. Onlar kendi görüşleridir ama komisyonla ilgili değildir. Buna da hasseten dikkat edilmesinde fayda görüyoruz.''

        ''Sonra bu iş niye olmadı demeyin''

        Çiçek, vatandaşlardan, teşkilatlar ve kuruluşlardan, çok büyük ilgi, destek gördüklerini dile getirerek, teşekkür etti.

        Basın mensuplarına, ''Bu defa en büyük katkıyı sizden bekliyoruz'' diyen Çiçek, şunları kaydetti:

        ''Sizin de doğru haber vermeniz lazım. Kamuoyunda heyecan yaratacak, yanlış anlamalara meydan verecek, kamuoyunda, komisyon üyelerini zan altında bırakacak, teyit edilmemiş bilgileri haberleri yazmamanız... Hele böyle 'krizdir, kavgadır, bomba gibi düştü' tarzındaki...Gerçekten haberciliğinize saygı duyarım ama siz de yeni anayasa yapılmasını istiyorsanız, bizim kadar sizin de sorumluluğunuz var, siz de buna riayet edin. Reyting uğruna ya da 'öbürlerini atlattım, ben böyle bir şey yakaladım' adına bu sürece zarar vermeyin. Bunu hasseten rica ediyoruz.

        Hiç durmadan da bomba düşmesin... Şiddet çağrıştıran laflar, ifadeler çok doğru bir şey değil. Ne olacak yani ne krizi. Herkes fikrini söyleyecek. Bazen birbirlerine karşıt fikirler de olacak. O zaman hiç kimsenin bir şey konuşmaması lazım. 'Farklı fikir söyledi' diye ertesi gün komisyonda kriz, komisyonda kavga.... Sonra da bu iş 'niye olmadı' demeyin. Onun için en az bu sürece sizin de katkı vermenizi bekliyoruz.''

        Çiçek, anayasa yapımında süre olarak ne öngördüğünün sorulmasına, ''Bu işte bir süre koymak çok doğru değil ama genel bir hedefimiz var. O da bu yılın sonu bu anayasayı toplumun önüne koymayı düşünüyoruz. Bunu hedeflediğimizi zaten açıkladık. Demek ki buna uygun olarak bu takvimi işletmeye çalışıyoruz. En yoğun mesai sarf edeceğimiz çalışma, bu ikinci etap çalışmadır'' karşılığını verdi.

        ''Gizli değil, kapalı çalışma''

        Bir gazetecinin, ''Öncelikle uzlaşılan maddelerden mi yazım başlayacak-'' sorusunu Çiçek, ''Size bunları açıklayacağım'' diye yanıtladı.

        Çiçek, gerekli oldukça komisyon çalışmalarına ilişkin bilgi vereceklerini ancak her gün zoraki bilgi vermenin de doğru olmadığını kaydetti.

        Çalışmalarda gizlilik kararı alınıp alınmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken Çiçek, ''Bizim yaptığımız çalışma gizli çalışma değil, kapalı çalışmadır. İkisi arasındaki farkı iyi görmek lazım. Üzerinde 'çok gizlidir' işaretlerimiz filan yok. Daha sağlıklı bir ortamda çalışabilmek adına biz buna 'kapalı çalışma' diyoruz. Gizli değil. Tutanağa alınıyor, bu kadar insan var. Yarın bunlar yayınlanacak. Ama kapalı çalışmadır. Bu işi sağlıklı şekilde sonlandırmak için alınmış bir karardır'' diye konuştu.

        CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın, çalışmalarda ortam dinlemesine yönelik kaygısını ifade ettiğinin anımsatılması üzerine Çiçek, ''Dinleme kanunsuz yapılıyorsa, zaten onun tedbirini ilgililer alır, alması gerekir. Varsa böyle bir şey'' dedi.

        Çiçek, liderlerle daha sonra görüşeceğini ancak takvimin belli olmadığını söyledi.

        Kart'tan ortam dinleme endişesi

        Komisyon üyesi, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise toplantıda, olası bir ortam dinlemesine yönelik endişelerini dile getirdiğini söyledi. Kart, çalışmalarını sürdürdükleri ek binanın yanında Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın bulunduğuna işaret ederek, ''Türkiye'de ortam dinlemesinin kaynağı burasıdır. Bu kaygımı ifade ettim'' dedi.

        Kart, kurulan alt komisyonda kendisinin, AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın yer aldığını bildirdi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa