Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kanayan yara: Madımak

        HABERTURK.COM

        2 Temmuz 1993 günü yaşanan ve 37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas katliamı davasında 5 sanık için zamanaşımı isteniyor. Zamanaşımı kararı ise 13 Mart'taki duruşmada belli olacak. Bu duruşma öncesinde o katliamdan sağ kurtulmayı başarmış edebiyatçı Lütfi Kaleli ve o katliamda babası sanatçı Nesimi Çimen'i kaybeden Mazlum Çimen, Gün Ortası programına katılarak Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtladı.

        Lütfi Kaleli etkinliklerin ilk gününde Sivas'ın çok sakin olduğunu ancak ikinci gün şehirde kışkırtma ve huzursuzlukların başladığını söyledi. Kaleli, otelin taş yağmuruna tutulduğu ve ateşe verildiği anlarda içeride neler yaşandığını da programda anlattı.

        Kaleli'nin söylediklerinden satır başları şu şekilde;

        "Sivas etkinliklerin birinci günü çok sakindi, etkilinler güzel geçti. İkinci gün kışkırtma ve huzursuzluklar başladı. Yaratılan huzursuzluğun örgütlü olduğu belliydi.

        Yaklaşık 100 kişi Madımak Oteli'nde buluşmuştuk. Otelin önünde kaldırım taşı yığınları vardı ama biz orada olduğumuz iki günlük sürede çalışan işçiler görmedik. Sadece taş yığınları vardı.

        Otelin önüne gelen grup işte o taşları otele atmaya başladı. Camlar kırılınca üst katlara çıktık. Bu sefer karşı binaların çatılarına çıkarak taş atmaya devam ettiler. Bunun üzerine herkes binanın merdiven boşluğuna üzüm salkımı gibi üst üste birikti. İnsanlar bu şekilde merdiven boşluğuna sıkıştığında otel ateşe verildi."

        Madımak Oteli'nde babası sanatçı Nesimi Çimen'i kaybeden Mazlum Çimen ise, olayı ilk kez nasıl duyduğunu ve neler hisettiğini anlattı.

        "Olay günü Halil Ergün'le beraber Sivas'a gitme planı yapmıştık. Öğle saatlerinde Halil'le karşılaştığımda bana 'Burada ne arıyorsun, Sivas'a gitmiyor musun?' dedi. Ben de 'Akşam gideceğiz ya' dedim. Halil, 'Sivas'ta oteli yakıyorlar' dediğinde durumu fark ettim ve eve gittim. Annemle beraber televizyonu açıp haber beklemeye başladık. Haberler başladığında 'Sivas'ta olaylar çıktı. Madımak Oteli yakıldı olayda ölenler' var dendi ve ölüm listesi okunmaya başlandı. Dördüncü sıradaki isim babamdı."

        Mazlum Çimen, herkesin aşk türküsü olarak bildiği ancak babası için yaptığı 'Sen benden gittin gideli' parçasını da canlı yayında söyledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa