Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşte o subaylara sorulan sorular

        Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast planı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanmaları talebiyle sevk edildikleri mahkemece serbest bırakılan 2 albay ve bir binbaşıya savcı, sorguda "Silahlı eğitim için yer aradınız mı? Bu amaçla görüştüğünüz askerler var mı?" sorusunu yöneltti. "Silahlı örgüt kurmak ve halkı hükümete karşı isyana tahrik" ile suçlanan 3 subay da 'Hayır" yanıtını verdi. Savcı subaylara Ergenekon davasının tutuklu sanığı Muzaffer Tekin'i tanıyıp tanımadıklarını sordu. Ayrıca Ergenekon soruşturması kapsamında yakalanan şüpheliler arasında tanıdıkları olup olmadığını da soru olarak yöneltti.

        SORULARA HABERTÜRK ULAŞTI

        Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda görevli Albay Erkan Y.B., Binbaşı İbrahim G. ve STK Bölge Başkanı Albay Yusuf A.'ya savcılıkta yönetilen sorulara Habertürk ulaştı. Yaklaşık 9 saat boyunca soruşturma savcısının sorularını yanıtlayan subaylara Ergenekon soruşturmasından 2006 yılında Ankara'da gerçekleştirilen Atabey Operasyonu'na kadar çok

        farklı konularda sorular yöneltildiği öğrenildi. Sorular arasında en dikkat çekini ise savcının "Silahlı eğitim için yer aradınız mı? Bu amaçla görüştüğünüz asker var mı?" sorusu oldu.

        ERGENEKON'U SORDU

        Savcı, subaylara *Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan tutuklanan ya da serbest bırakılan kişiler arasında tanıdıklarınız var mı? Bu kişiler arasında görüştüğünüz kişiler var mı? Var ise kimler? ve "Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Muzaffer Tekin'ı tanıyor musunuz?" sorusunu yöneltti. 3 subay da bu iki soruya "Hayır tanımıyoruz" cevabını verdi.

        ATABEY OPERASYONUNDA YAKALANAN ASKERLERİ TANIYOR MUSUNUZ?

        Soruşturma savcısı subaylara 2006 yılında Ankara'da gerçekleştirilen Atabey Operasyo'nda gözaltına alınan askerleri tanıyıp tanımadıklarını da sordu. Ancak subayların yanıtı yine "Hayır" oldu.

        TAKİBİ NEDEN KİRALIK OTOMOBİLLE SÜRDÜRMEDİNİZ?

        Bülent Arınç'ın evinin bulunduğu Çukurambar'da gözaltına alınan Albay Erkan Y.B. ve Binbaşı İbrahim G.'ye savcı "Kullandığınız iki araçtan biri olan kiralık aracı, neden takip ettiğiniz Kurmay Albay Baki K.'nin evine yakın bir yerde bıraktınız? Neden ikinizde daha sonra resmi araca binip birlikte takibe devam ettiniz? G. adlı alışveriş merkezine gidiş amacınız neydi?" diye sordu. İki subayda savcıya, kiralık aracın benzininin bitmemesi için resmi aracı kullandıklarını ve alış veriş merkezinde özel işlerini hallettiklerini anlattı.

        TAKİP EMRİNİ KİM VERDİ?

        Savcının "Kurmay Baki K.'yi izleme emrini kim verdi? Emir neden yazılı değil?" sorusuna subaylar "Kendi personelimiz olduğu için ve bilgi sızdırdığı şüphesi olduğu için sistemimize göre bu emir yazılı verilmez" karşılığını verdi. Kurmay Albay Baki T.'nin hangi tarihlerde izlendiğini soran savcıya Albay Erkan Y.B., "Yaklaşık şubat ayından itibaren izliyorduk.Temmuz ayında aramaya ara verdik. Görevimizin sonlandırılması için arkadaşlarımızla konuştuk. Teklifimizi görevi veren Albay Y.B.ye' ilettik. Ancak üstlerinden aldığı emir gereği takibe devam etmemiz istedi. Takip Ekim ayında yeniden başladı" yanıtını verdi.

        TAKİPTE NEDEN FOTOĞRAF MAKİNESİ YA DA KAMERA YOK?

        Bu kez savcı "Takipte neden fotoğraf makinesi ya da kamera kullanmadınız?" sorusunu yönetlli. Subaylar da "Sadece şüpheydi. Önce emin olmak istedik" dediler. Gözaltına alındıklarında üzerinde bulunan adresin kim tarafından ne amaçla yazıldığını soran savcıya albay ve binbaşı "Biz yazmadık. Bize ait değil" cevabını verdi.

        BÜLENT ARINÇ'IN EVİNİN ÖNÜNDE NE ARIYORDUNUZ?

        İki subay *Bülent Arınç'ın evinin önünde ne yapıyordunuz? Orada ne arıyordunuz?" şeklindeki sorunun karşılığında ise "Bülent Arınç'ın evinin Baki T.'nin evine yakın olduğunu ilk defa ogün duyduk. Evin o civarda oldu

        ARKADAŞINLA NASIL BİR İLİŞKİN VAR?

        Albay Erkan Y.B. savcının kendisine yönelttiği "Aramalarda üzerinizde bir adres daha bulundu. BU adres kime ait?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

        " Ankara'da ve görev yapan bir asker arkadaşımın evine ait. Arkadaşım daha önce Amerika'da görev yaptı ve Türkiye'ye döndü. Kendisine Amerika'dan bir paket gelmişti. Bu paketi evine bırakmamı istedi. Bu nedenle adresi not aldım"Savcının "Nasıl bir ilişkiniz var" sorusuna da sadecece "Dostluk" yanıtını verdi.

        BÜROKRATLARIN ETNİK KÖKENLERİ İLE İNANÇLARINI NEDEN NOT ALDINIZ?

        Savcı Albay Erkan Y.B.'ye evinde bulunan 2002 tarihli ajandada yer alan ve Musa'nın Çocukları adlı kitaptan alıntıların da yer aldığı yazısı notta bazı üst düzey bürokratların adları etnik kökenleri ve inanç bilgileriyle yer alıyor. Bunları hangi amaçla yazdınız?" diye sordu. Albay ise kitabı okumak için lise öğrencisi oğlunun arkadaşından ödünç aldığını, dikkatini çeken yerleri de not olarak kaydettiğini ifade ederek, el yazısının kendisine ait olmadığını söyledi.

        SİYASETLE İŞİMİZ OLMAZ

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa