Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç 2017 Ramazan ayı ne zaman? Ramazan orucu ne zaman başlıyor?

        Ramazan ayı, Müslümanlar tarafından dört gözle beklenen ve "onbir ayın sultanı" olarak tabir edilen mübarek bir aydır. Peki 2017 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Ramazan orucu ne zaman?

        RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

        Geçtiğimiz yıl 6 Haziran ve 4 Temmuz arasında olan Ramazan ayı, 2017 yılında 12 gün daha erken başlayarak 26 Mayıs Cuma günü başlayacak ve 24 Haziran Cumartesi günü sona erecek.

        Ramazan ayında İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç ibadeti de Ramazan ayında yapılır ve tüm dünyadaki Müslümanlar Ramazan ayı boyunca oruç tutar.

        Ramazan ayı boyunca Müslümanlar ibadetten hariç olarak, akşamları teraviz namazı kılar, açlar doyurulur ve insanlar arasındaki hoşgörü artar.

        RAMAZAN AYINDA TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

        Teravih namazı, sadece Ramazan ayında her gece kılınan nafile bir namazdır. Erkek ve kadınlar için sünnet olarak kabul edilir ve yirmi rekatı cemaatle kılınır.

        Teraviz namazı tek başına da kılınabilir, ancak cemaatle kılınması daha makbuldür. Peki teravih namazı nasıl kılınır? İşte teravih namazı kılınışı...

        Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.

        Namaz kıldıracak imam: "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum" diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar.

        İmam'ın arkasında kılan cemaat da "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama" diyerek niyet eder ve imamın tekbirinden sonra "Allahü Ekber" diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.

        Bundan sonra imam ve cemaat gizlice "Sübhâneke"yi okur. Sübhaneke'nin okunması bitince, (Cemaat ayakta başka bir şey okumaz) imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okur. Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

        REKLAM

        Burada imam gizlice Besmele'yi, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat "Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik" okur ve üçüncü rekata kalkarlar.

        Üçüncü rekatın başında hem imam, hem de cemaat gizilce Sübhaneke'yi okur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur. Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rekata kalkarlar.

        İmam gizlice Besmele'yi, açıktan da fatiha ve bir sure okuyarak yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.

        Bu son oturuşta da imam ve cemaat "Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbena firli" okuduktan sonra selâm verirler. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

        Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.

        Sonra da cemaatle vitir namazı kılınır.

        RAMAZAN AYI'NDA NELER YAPILIR?

        Ramazan ayı birçok güzel amelin yapılacağı, Allah’ın rızasının kazanılacağı bir mevsim. Bu ayda Hz. Muhammed'in (S.A.V) müjdelediği birçok hayrın ve Salih amelin işleneceği günler var. İşte onlardan bir kaçı:

        * Oruç tutmak

        * Geceleri Peygamber Efendimiz’in sav sünneti olan teravih namazını kılmak

        * Kur’an okumak

        * Namazları cemaatle kılmak

        * Sahur yapmak

        * İftar ettirmek

        * Kadir Gecesini aramak

        * Sabretmek

        * İhsan ve ikramda bulunmak

        * Tövbe etmek

        * Cenneti istemek

        * Çokça Kelime-i Tevhid söylemek

        * Ramazan umresi yapmak

        * Açları doyurmak

        ORUÇ AÇARKEN EDİLEN İFTAR DUASI

        Ramazan ayında tutulan oruçlar açılırken, Allah'ın verdiği nimetlere şükretmek ve işlenen günahlara af dilemek için İftar duası edilmektedir.

        İftar duası ve anlamı;

        "Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

        "Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa