Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Darbe girişimi sonrası yargıda 'paralel' tutuklama

        HABERTÜRK HABER MERKEZİ- AJANSLAR

        15 Temmuz'da meydana gelen darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma ve operasonlar kapsamında gözaltı ve tutuklama işlemleri sürüyor. Buna göre, İstanbul'dagözaltına alınan 70 hakim ve savcı Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi.

        Düzce'de, darbe girişiminin ardından 'Anayasal düzeni cebren ilgaya teşebüs etmek' suçlamasıyla başlatılan 'Fethullahçı Terör Örgütü' (FETÖ) soruşturmasında gözaltına alınan 13 yargı mensubundan, aralarında Ergenekon savcısı Osman Şanal'ın da bulunduğu 4'ü tutuklandı. Diğerlerinin adliyedeki işlemleri sürüyor.

        Darbe girişiminin ardından Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 7 savcı, 6 hakim dün akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi. Savcılıkta ifade işlemleri tamamlanan savcılar Osman Şanal, Osman Teke, Atilla Aslan ve Hakim Mukadder Küçükkaya, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

        Gece boyunca devam eden yargılama sonunda, Ergenekon soruşturması kapsamında dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı, CHP Milletvekili İlhan Cihaner'i tutuklatan Ergenekon savcısı Osman Şanal ile birlikte toplam 4 yargı mensubu tutuklandı. Osman Şanal, adliyeye kelepçeli olarak çıkarılırken, "Ben Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal. Bana bu muameleyi reva görenleri milletime havale ediyorum. Bu müdür beyin talimatıymış. Kendisinden şikayetçi olacağım" diyerek tepki gösterdi.

        Diğer 9 hakim ve savcının adliyedeki işlemleri sürüyor. (DHA)

        48 DANIŞTAY ÜYESİ HAKKINDA SORUŞTURMA

        Danıştay Başkanlık Kurulu, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 48 Danıştay üyesinin görevine son verdi.

        2 AYM ÜYESİ HAKKINDA SORUŞTURMA

        Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, FETO'nün darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan iki üyesi Alparslan Altan ve Erdal Tercan hakkında disiplin soruşturması işlemlerini başlattı.

        İZMİR

        Kınık İlçesi'nde Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Özalp ve eşi hakim Tuba Özalp, FETÖ/PDY terör örgütü üyesi oldukları suçlamasıyla tutuklandı.

        ADANA

        Adana'da darbe girişimine yardım ettiği ileri sürülen 12 hakim ve savcı tutuklandı.

        Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından 2 binden fazla hakim ve savcının açığa alınmasının ardından Adana'da 70 hakim ve savcı hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Gözaltına alınan 28 hakim ve savcıdan 23'ü tutuklandı.

        Dün ise 15 hakim ve savcı daha yakalandı. Adliyeye sevk edilen hakim Aytekin Çağlar Turan, Ahmet Bilgili, İbrahim Kaya, İsmet Yüksel, Önder İhtiyar, Erhan Kılınç, Cumhuriyet Savcıları Emin Aydın, Kenan Göksu, Sinan Artuç, Mustafa Egemen, Mustafa Kamil Çolak ve Ali Dinç tutuklandı.

        Hakim Kevser Temiz, Hilal Kaya, cumhuriyet savcıları Aydın Can, Gürhan Sezer ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        KAYSERİ

        Kayseri'de 29 hakim ve savcı tutuklanarak cezaevine yollandı.

        KIRIKKALE

        Kırıkkale'de gözaltına alınan 4 hakim ve 1 Cumhuriyet savcısı, sevk edildikleri Adliye'de bu sabaha karşı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandılar. Kırıkkale'de 31 Emniyet Müdür Yardımcısı ise açığa alındı.

        ESKİ HSYK 2. DAİRE BAŞKANI NESİBE ÖZER GÖZALTINDA

        Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında gözaltı kararı verilen 3 ayrı adliyede görevli 140 hakim ve savcıdan 61'inin gözaltında olduğu öğrenildi. Gözaltına alınan 61 kişi içinde eski HSYK 2. Dairesi Başkanı, 17-25 Aralık soruşturmaları sonrası da Küçükçekmece 1. Çocuk Mahkemesi hakimliğine atanan Nesibe Özer de bulunuyor.

        Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından önceki gün haklarında, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından gözaltı kararı çıkarılan 140 hakim ve savcıdan 61'inin gözaltına alındığı öğrenildi.

        Bakırköy Adalet Sarayı, Küçükçekmece Adalet Sarayı ve Bölge İdare Mahkemesi'nde görevli hakim ve savcılar, ilk olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüler. Hakim ve savcılar, buradaki işlemlerinin ardından dün gece yarısı Bakırköy Adalet Sarayı'na getirildiler.

        NESİBE ÖZER DE GÖZALTINDA

        Hala Bakırköy Adalet Sarayı konferans salonunda gözaltında tutulan 61 hakim ve savcı arasında eski HSYK 2. Dairesi Başkanı Nesibe Özer'in de olduğu öğrenildi.

        Özer, 17-25 Aralık soruşturmaları sürecinde HSYK 2. Daire Başkanlığı yapıyordu. Özer, 17 – 25 Aralık soruşturmasından sonra Kasım 2014 tarihinde Küçükçekmece 1. Çocuk Mahkemesi'ne hakim olarak atanmıştı

        NİĞDE

        Niğde'de 3 hakim ve 3 Cumhuriyet Savcısı gözaltına alındı. 5 hakim ve 5 savcı ise 3 ay süreyle görevden uzaklaştırıldı.

        AFYONKARAHİSAR

        Afyonkarahisar'da darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan 13 hakim ve savcıdan 11'i tutuklandı.

        HAKKARİ

        Hakkari merkez ve Yüksekova İlçesi'nde, darbe girişimi ile ilgili savcılığın talimatıyla gözaltına alınan 15 hakim ve savcıdan 6'sı tutuklanırken, 9 savcı ve hakim ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        EDİRNE

        Edirne'dedarbe girişimi kapsamında HSYK tarafından açığa alınarak haklarında gözaltı kararı verilen ve çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla 17 hakim ve savcı, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran'ın üst mahkemeye yaptığı itiraz sonucu tutuklandı.

        BURSA

        Bursa'da evinde gözaltına alınan Cumhuriyet Savcısı Taner Aksakal, tutuklandı.

        Edinilen bilgiye göre, Bursa'dan Zonguldak cumhuriyet başsavcılığına atanan ve hakkında yakalama kararı çıkartılan Taner Aksakal, Bursa'daki evinde İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu iddiasıyla adliyeye sevk edilen Aksakal, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifadesi alındı. Aksakal, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

        15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından Bursa'da gözaltına alınıp sorgularının ardından adliyeye sevk edilen 45 hakim ve savcıdan 24'ü tutuklandı.

        BATMAN

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi soruşturması kapsamında, Batman'da gözaltına alınan 11 hakim ve savcıdan 9'u tutuklandı.

        15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında Batman'da görevli 15 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı verildi.

        İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından 11 hakim ve savcı gözaltına alındı.

        Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılardan, 9'u tutuklandı, 2 kişi ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

        Gözaltı kararı bulunan 3 kişinin ise yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

        ŞIRNAK

        Şırnak'ta gözaltına alınan 4 askeri hakim ve savcı çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

        Silahlı Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine ilişkin ülke genelinde başlatılan soruşturmalar kapsamında gözaltılar ve tutuklamalar devam ediyor.

        Şırnak'ta darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan 4 askeri hakim ve savcı çıkarıldığı mahkemece, Türk Ceza Kanunu'nun 309. maddesindeki, "Anayasayı ihlale teşebbüs" ve 312. maddesindeki "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs edilmesi" suçlarından tutuklandı.

        ÇANKIRI

        Çankırı'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 2 savcı tutuklandı.Polis ekiplerince gözaltına alınan savcılar F.E. ve M.K, emniyetteki işlemlerinin ardından Çankırı Adliyesine getirildi.Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla Çankırı E Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.

        BURSA

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Bursa'da gözaltına alınan 45 hakim ve savcı, adliyeye sevk edildi.Alınan bilgiye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında, Bursa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan 45 hakim ve savcının emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Zanlılar, geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi.Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası HSYK'nın talimatı üzerine 57 hakim ve savcı hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Bursa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphelilerden 45'ini evlerinde gözaltına almış, 12'sini yakalamak için çalışma başlatmıştı.

        MALATYA

        Malatya'da, darbe girşimi soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Malatya Adliyesi'nde görevli 18 hakim ve savcıdan 17'si yapılan itiraz üzerine tutuklandı. 14 hakim ve savcı hakkında ise yakalama kararı çıktı.

        HSYK 2. Dairesi tarafından açığa alınan toplam 2 bin 204 adli, idari ve yargıdaki hakim ve savcılardan Malatya'da görevden alınan ve haklarında gözaltı kararı verilen 31 savcı ve hakimden 18'i çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol kararı ve yurt dışı yasağı getirilerek serbest bırakılmıştı.

        Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yapmış olduğu itiraz üzerine serbest kalan savcı ve hakimlerden 17'si hakkında tutuklama kararı verildi. Gözaltına alınamayan 14 hakim ve savcı hakkında ise yakalama kararı çıkartıldı.

        TARSUS

        Mersin'in Tarsus ilçesinde darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 hakim ve savcıdan 8'i tutuklandı.

        Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, darbe girişiminde bulunulmasının ardından FETÖ mensubu olduğu iddiasıyla 8 hakim ve 3 savcı hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Hakim F.K.G., A.Ç., Y.B., K.S.A, H.K.G., Ş.A., F.S.A. ve savcılar Ş.G., H.B., A.A. gözaltına alındı. Hakim M.K. yakalanamadı.

        Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 10 kişiden 8'i, sabah saatlerine kadar ifade verdikleri mahkemece tutuklandı. 2 kadın hakim hakkında ise adli kontrol ile tutuksuz yargılama kararı verildi.

        SİVAS

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili gözaltı kararı bulunan Sivas'ta görevli hakim Nuran Karaali ve eşi cumhuriyet savcısı Hakan Karaali Kastamonu'da tutuklandı.

        FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında hakim Nuran Karaali ve eşi savcı Hakan Karaali Kastamonu'da gözaltına alındı. Karaali çifti sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. (AA)

        ISPARTA

        Isparta Emniyet Müdürlüğü'nce düzenlenen operasyonda gözaltına alınan idari hakimler Aziz Akgül ve Ülkü Öner Kaya'nın emniyetteki işlemleri tamamlandı. Adliyeye sevk edilen Akgül ile Kaya, savcılıktaki ifadelerinin ardından sevk edildikleri mahkemece "anayasal düzene karşı işlenen suçlar" kapsamında tutuklandı. Öte yandan, gözaltındaki 9 hakim ve savcının emniyetteki işlemleri devam ediyor. (CİHAN)

        AMASYA

        Amasya'da darbe girişimiyle ilgili gözaltına alınan 10 hakim ve savcıdan 2'si çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

        Edinilen bilgiye göre, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında polis tarafından gözaltına alınan 10 hakim ve savcıdan 4'ü, işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkartılan hakim ve savcılardan 2'si tutuklandı, 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Gözaltına alınan 5 hakim ve savcının ifade işlemleri Amasya Adliyesi'nde devam ederken birinin ise İstanbul'a gönderildiği öğrenildi.(İHA)

        İZMİR

        İzmir'de, darbe girişimi ardından Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 11 avukattan 7'si tutuklandı, 4'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Mahkeme sonucunda avukatlardan Haldun Sonyürek, Eren Sarak, Mehmet Öztürk, Fatih Hakan Güvenç, Muhammed Işık, İsmail Sarı ve Muzaffer Uzlaş tutuklanırken, Mehmet Temel, Berkant Ayok, Birol Delikkaya ve Mehmet Arif Demir ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.(DHA)

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa