Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TEMA: İklim kıyameti yaşanıyor

        TEMA Vakfı Başkanı ve Tekfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Gökyiğit, korkunç israf ve çılgın tüketimin hızla devam ettiğini, hızlı nüfus artışıyla birlikte dünyanın kıskaç altına alındığını belirterek, “Küresel ısınma artık senaryo değil, geldi karşımıza çıktı. Şimdi artık ‘iklim kıyameti’ yaşanıyor” dedi.

        “DOĞAL VARLIKLARI DÜNYA SERMAYEDEN YİYOR”

        “Konut ve Yapı Sektöründe Kurumsal Gelişim ve Marka Konferansı”nda konuşan Gökyiğit, konut ve yapı sektörünün ekonominin lokomotiflerinden biri olduğunu belirterek, ekonomide önemli bir yere sahip olan bu sektörün doğaya da dost olması gerektiğini söyledi. Gökyiğit, insanların artık doğal varlıkları, başta toprak, su, hava ve biyolojik çeşitliliği daha hızlı tahrip eder hale geldiğini kaydetti. Doğal varlıkları dünyanın “sermayeden yemeye” başladığını dile getiren Gökyiğit, bunun da “iflas” anlamına geldiğini vurguladı. Gökyiğit, artık tarım topraklarının üçte birinin yok olduğunu, meraların yarısının verimsiz hale geldiğini anlatırken, insanoğlunun umursamadan bu noktaya geldiği için başının dertte olduğuna dikkat çekti.

        DÜNYA KISKAÇ ALTINDA

        Gökyiğit, dünya nüfusunün yüzde 20’nin elektriğin yüzde 68’ini, kağıdın yüzde 84’ünü, et ve balığın yarısını yediğini belirterek, “Korkunç israf, çılgın tüketim hızla devam ediyor. Hızlı nüfus artığı dünyayı kıskaç altına aldı” dedi.

        “İKLİM KIYAMETİ YAŞANIYOR”

        Son 50 yılda içme suyu tüketiminin üç kat arttığına işaret eden Nihat Gökyiğit, her yıl Yunanistan kadar ormanın dünyayı terk ettiğini anlattı. Gökyiğit, küresel ısınmanın senaryo olmdığını, insanoğlunun karşısına çıktığını kaydederek, “Doğal afetler 4, zararları da 15 kat arttı. 2065 yılında artık bu zararları GSMH karşılayamayacak. Yılda 150 milyar dolar doğal afet zararı oluyor. İklim kıyameti ve biz buna artık ‘iklim kıyameti’ yaşanıyor” diye konuştu.

        ÇORAPLARIN YAMANDIĞI DÖNEMLERE DÖNÜLMELİ

        Gökyiğit, çevreyi ve yoksulluğu göz ardı etmeyen, sürdürülebilir yaşam hedefli kalkınmaya ihtiyaç olduğunu, üretim, tüketim ve yaşam biçiminin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Rastgele büyüme yerine kendini yok etmeyen ekonomij büyümenin sağlanması gerektiğine işaret eden Gökyiğit, doğayı tüketen anlayış yerine, artık çorapların evlerde yamasının yapıldığı dönemlere dönülmesi ve tüketim çılgınlığına son verilmesi gerektiğini söyledi.

        DOĞA DOSTU BİNALAR KONSEYİ, DERNEKLEŞİYOR

        Gökyiğit, konut işiyle uğrayan firmaların doğaya dost binalar yapması gerektiğini belirterek, çevre dostu binaların verimliliği ve başarıyı artırdığını söyledi. Gökyiğit, Doğaya Dost Binalar Konseyi çerçevesinde dernek kurma çalışmaları yürüttüklerini belirterek, konuya ilişkin Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş ile görüşeceğini bildirdi

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa