Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul 40 barınak,130 bin köpek, sayısız kedi | Son dakika haberleri

        Aslı ÖZTÜRK / GAZETE HABERTÜRK

        Yarın 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü... HAYTAP başta olmak üzere birçok ilçe belediyesi sokak hayvanları için neler yapmamız gerektiğini anlatacakları sayısız etkinlik düzenleyecek. Ancak sokak hayvanlarının dertleri bu etkinliklerle çözülecek türden değil. İstanbul’da sokakta yaşamak zorunda kalan hayvanların sayısı her geçen gün artıyor. Hatta öyle ki Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre İstanbul’da her 1000 kişiye 8.4 sokak köpeği düşüyor. Bu da ortalama bir hesapta 130 bin sokak köpeği ediyor. Sayı o kadar ürkütücü ki aynı araştırmaya kedi sayısının dahil edilmiş halini düşünmek bile istemiyorum. Tabii ki sokak hayvanlarının bu denli çoğalmasına bizler sebep oluyoruz. Çünkü bir heves, evde bakmak için alınan hayvanlar çoğu zaman kendilerini sokakta buluyor.

        KÖPEKLERE MESAFELİYİZ

        Kedileri sokaklarımızın bir parçası olarak benimsemiş durumdayız. Esnafından ev hanımına hepimiz kapımızın önünden bir tas sütü eksik etmiyor, yanımıza yanaşan her kedinin de başını mutlaka okşuyoruz. Köpeklere ise daha mesafeliyiz. Ancak kedi de olsa köpek de onların ihtiyaçları bu kadarla sınırlı değil. Ya iyi beslenemedikleri ya da mikrop kaptıkları için hastalanıyorlar. Soğuk kış günlerinde donmaktan kurtulacak kadar şanslı olanları da bir gün mutlaka bir otomobilin altında kalarak yaralanıyor ya da can veriyor. Tabii bir de şehir merkezinden toplanıp ormana atılan, aç-susuz kalan köpeklerin dramı var ki şehrin ormanlık alanlarında binlerce köpek ölüme terk edilmiş bir halde...

        TEDAVİDEN SONRA SOKAĞA...

        İSTANBUL’da 40’a yakın hayvan barınağı var. Bunlardan bazıları rehabilitasyon merkezi olarak adlandırılıyor. Barınaklarda hayvanlar gerekli müdahaleyi gördükten sonra sokağa salınıyor. Rehabilitasyon merkezlerinde ise özel eğitilmiş personel, hayvanları hem fiziksel hem de psikolojik olarak rehabilite ediyor. Ancak zaman dolduğunda onlar da sokağa salınıyor. Beykoz’daki barınağın 2 bine yakın hayvan kapasitesi varken Bahçelievler’dekinin sadece 70... Neticede İstanbul’daki hayvanları kurtarmaya yetmiyor. Bu sebeple de barınakların etrafında barınakların içindekinden daha fazla hayvan var. Bu da semt sakinlerini rahatsız ediyor.

        SAHİPLENİN VE KISIRLAŞTIRIN

        BİR de barınağa yolu hiç düşemeyen sokak hayvanları var. İşte onlar en şanssızları. Aşıları yapılmadığı için hep korunaksız kalıyorlar. Bazılarıysa fazla doğum yapmaktan dolayı ölüyor. Doğan yavruların akıbeti de ortada. Çoğu daha 3-5 aylıkken elverişsiz şartlardan dolayı ölüyor. İşte bu sebeple bir kesim karşı çıksa da, Dünya Hayvan Hakları Koruma Derneği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün bilimsel ve en insancıl metot olarak belirlediği “Kısırlaştır, aşılat ve bulundukları ortamda yaşat” sloganlı proje İstanbul’da da aktif olarak uygulanmalı.

        EN ÇOK BALLICA VE KEMERBURGAZ'DA

        İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin 2015’in kış aylarındaki soğuk günlerde sokak hayvanları için düzenlenen yardım çalışmalarında İstanbul’da en çok sokak hayvanının Anadolu yakasında Tepeören, Ballıca, İstanbul Park çevresi, Kurtköy, Uydukent ve Yenişehir, Avrupa yakasında ise Tayakadın, Işıklar, İhsaniye, Pirinççiköy, Kemerburgaz İstaç döküm sahaları ve MÜSİAD Ormanı bölgelerinde olduğu tespit edildi.

        NOT: “Alo 153”ü arayarak İstanbul’daki sokak hayvanları için ücretsiz ambulans hizmeti alabilirsiniz. Ayrıca ilçe belediyelerini arayıp sokakta gördüğünüz zor durumdaki hayvanlar için ücretsiz, acil veterinerlik hizmeti talep edebilirsiniz. Eğer otomobilinizle bir sokak hayvanına çarparsanız, trafik sigortası tüm masrafları karşılıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa