Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Beraat eden Emekli Tümamiral Haydar Mücahit Şişlioğlu 1.9 milyon liralık dava açtı

        Hayati ARIGAN / GAZETE HABERTÜRK

        Emekli Tümamiral Haydar Mücahit Şişlioğlu’nun, kendi deyimiyle “hayattaki en büyük başarısızlığı Deniz Harp Okulu’nu ikincilikle bitirmekti.” Öğrencilik ve meslek hayatı boyunca tek bir disiplin cezası almadı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için önünün açık olduğu konuşuluyordu. Ancak Harp Filosu Komutanı olarak görev yaparken, koramiralliğe terfisinin görüşüleceği Yüksek Askeri Şûra Toplantısı’na 5 hafta kala, 24 Haziran 2011’de Balyoz davası kapsamında tutuklandı. Yaklaşık 36 ay cezaevinde kalan Şişlioğlu, 365 sanıklı Balyoz davasının 5 yıl süren yargılamaları sonucu beraat etti.

        Şişlioğlu, beraatinin ardından, “devlet içinde ayarlanmış bir grup emniyet mensubu, hâkim-savcı ve TÜBİTAK bilirkişileri tarafından kasıtlı olarak sahte dijital delillerle 1092 gün haksız yere cezaevinde tutulduğunu” belirterek, “özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle devlete toplam 1 milyon 923 bin TL’lik maddi-manevi tazminat davası açtı. Avukatı Nevzat Güleşen’in hazırladığı dava dilekçesinde, “Şişlioğlu’nun 2020 yılına kadar meslekte kalma şansının elinden alındığı” belirtildi. Dilekçede, Şişlioğlu’nun cezaevinde kaldığı dönemin maaş ve sosyal hakları, mahkeme masrafları, kendisi ve ailesinin yaptığı harcamalar kalem kalem hesaplandı.

        ‘SADECE MAAŞ KAYBI 455 BİN TL’

        Dilekçede, Şişlioğlu’nun yaşının genç olması, sınıf ve sicil birincisi olması ve yaş haddi sorunun olmaması nedeniyle 4 yıl koramiral, 4 yıl da oramiral olmak üzere en az 8 yıl daha TSK bünyesinde muvazzaf subaylık yapma şansının elinden alındığı ileri sürülerek, “Sadece 4 yıllık koramirallik ve 4 yıllık oramirallik maaş kaybının 455 bin TL olduğu” iddia edildi.

        KALEM KALEM HESAPLADI

        Şişlioğlu’nun yaklaşık 36 ay tutuklu kaldığı dönemde cezaevinde 19 bin TL harcadığı, eşi ve iki çocuğunun kendisini toplam 376 kez ziyaret ederken 16 bin TL harcama yaptığı da dilekçede yer aldı. Şişlioğlu’nun erken emekli edilmesinden dolayı 250 bin TL OYAK emekli ikramiyesi, 52 bin TL SGK emekli ikramiyesi kaybı olduğu da hesaplandı.

        TELEFON ÜCRETİNİ BİLE TALEP ETTİ

        Cezaevindeki telefon görüşmelerinin ücretinin de hesaplanmasını talep eden Şişlioğlu, 923 bin TL’lik maddi zarar çıkardı ve maddi-manevi toplam 1 milyon 923 bin TL tazminat istedi. Davanın görülmesine adli tatilden sonra başlanacak.

        ‘ÖMRÜMÜN 7’DE BİRİNİ CEZAEVİNDE GEÇİRDİM’

        Tutuklandığında 54 yaşında olan Şişlioğlu, Türkiye’de ortalama yaşam süresinin 75 olduğu göz önünde bulundurulduğunda kalan ömrünün yedide birini haksız tutuklama nedeniyle cezaevinde geçirdiğini savunarak tazminat davası açtı.

        İŞTE O HESAP

        Emekli Tümamiral Şişlioğlu’nun, cezaevinde kaldığı 1092 gün için istediği tazminat kalem kalem şöyle:

        -Koramiral rütbesindeki maaş farkı: 188 bin 880 TL

        -Oramiral rütbesindeki maaş farkı: 267 bin 72 TL

        -Avukatlık ücreti: 17 bin TL

        -OYAK nema kaybı: 249 bin 547 TL

        -SGK emekli ikramiyesi kaybı: 52 bin 674 TL

        -Uzman ve bilirkişi inceleme ücreti: 3 bin 255 TL

        -Cezaevinde kaldığı süre için günlüğü 100 TL’den 1 milyon 92 bin 200 TL

        -Ayrıca cezaevinde yaptığı telefon görüşmeleri ve tayın bedeli hesaplanacak

        ERDOĞAN VE GÜL İLE DAVOS’A GİTMİŞTİ

        Dava dilekçesinde Şişlioğlu’nun yurtdışında askeri ve diplomatik görevlerde bulunduğu, zamanın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Davos’taki Kıbrıs görüşmelerine katıldığı da belirtildi. Şişlioğlu’nun Balyoz sürecinde terör suçlusu gibi gösterildiği, yargısız infaza maruz kaldığı vurgulanarak, kendisinin ve ailesinin birtakım grupların hedefi haline geldiği ileri sürüldü.

        ‘HÂKİMLER DÜŞÜNSÜN’

        Avukat Rezzan Epözdemir: “Devlet, ödediği tazminatı, görevini kötüye kullanan hâkim ve savcılara rücu eder. Cezaevinde tutuklu kalıp da beraat kararı kesinleşenler maddi ve manevi her türlü zararlarını devletten talep edebiliyor. Bu kişiler beraat kararını tebliğ aldıktan sonraki 3 ay, kesinleşmesinden sonra ise her durumda bir yıla kadar dava açabilir. Tutuklanmasalardı alacakları maaşın, unvanlara göre özlük ve sosyal hakların, tazminat haklarının, haksız tutuklama nedeniyle uğramış oldukları elem ve kederin tazmin edilmesini isteyebiliyorlar. Açılan davayı mahkeme, devlet hazinesinin vekiline tebliğ ediyor. Hazine’nin vekili 15 gün içinde itirazını yapıyor. Mahkeme tazminat kararı verirse, devlet ödediği tazminatı, görevini kötüye kullanan hâkim ve savcılara rücu ediyor. Yani bu biraz da hâkimlerin düşüneceği bir konu.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa