Tercih yapabilmek için en az iki sınava başvuracaksınız
Tercih yapabilmek ve gereken LYS puanlarının oluşması için en az iki sınava girmek zorundasınız. İsterseniz 5 sınav için de başvuru yapabilirsiniz, sınırlama yok
Pervin KAPLAN / HT GAZETE
Önümüzdeki haziran ayında 5 ayrı oturumda yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) başvurabilmek için Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) herhangi bir puan türünde 180 ve üzerinde puan almanız gerekiyor. 6 puan türünden herhangi birinde bu barajı aşmış olmanız sınavlara başvuru yapmanız için yeterli olacak.
LYS puanlarınızla tercih yapabilmeniz için en az iki sınava girmeniz gerekiyor. Tek sınava girdiğiniz takdirde puanınız hesaplanmayacak ve lisans programlarını tercih etme hakkınız olmayacak. Bu yüzden en az iki sınava girmeniz gerektiğini unutmayın.
TÜM SINAVLARA GİRİN
Ancak tavsiyem tüm sınavlar için başvuruda bulunmanız olacak. Çünkü son dakika programlarla ilgili puan değişiklikleri olduğunu unutmayın. Seçeceğiniz bir programa yerleştirme yapılırken puanının değiştiğini öğrenebilirsiniz. Bu yüzden tüm sınavlara girmeniz avantajınıza olacak. Ayrıca elinizde tercih yapabilecek puan yelpazesi genişlemiş olur. Üstelik sınavlara girdiğinizde hiç soru çözmeseniz bile puanınızın hesaplanacağını da hatırlatalım. Zaten LYS’lere katılım ile ilgili bir sınırlama yok. Dilerseniz sınavların tümüne girme hakkınız var.
12 FARKLI PUAN TÜRÜ ÇIKACAK
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda 6 farklı puan türü çıkarken, LYS’lerde ise Matematik Fen (MF), Türkçe Matematik (TM), Türkçe Sosyal (TS) ve Yabancı Dil (DİL) olmak üzere 4 ana grupta 12 farklı puan türü çıkacak. Her ana grup kendi içinde ayrıca değişik puanları çıkaracak. Bu ana puan gruplarını ve bu gruplardan hangi puanları elde edeceğinizi bilmeniz ve sınavlarınızı da buna göre seçmeniz gerekiyor.
Gelin bu sınavlardan hangi puan türlerinin çıkacağına ve bu puanları elde edebilmek için hangi sınavlara girmeniz gerektiğine bakalım:
TÜRKÇE SOSYAL (TS )
Bu grup sözel puanları oluşturuyor. Bu puan grubunda TS-1 ve TS-2 olmak üzere 2 puan türü çıkacak. Bu puan türlerini elde etmek için Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) ve Sosyal Bilimler (LYS-4 ) sınavlarına girmeniz gerekiyor.
TS-1: İletişim bilimleri, iletişim sanatları, radyo televizyon gibi sosyal puan türleriyle öğrenci alacak programlara yerleştirmelerde kullanılacak.
TS-2: Tarih, tarih öğretmenliği, Türk dili ve edebiyatı gibi yine sosyal ağırlıklı programlara yerleştirmeler bu puan türüne göre yapılacak.
MATEMATİK FEN (MF)
Matematik Fen (MF) Puanları olarak adlandırılan bu ana grupta 4 tane farklı puan türü çıkacak. Bu puan türleri MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 olacak. Bu grup puanlarını elde etmek için Matematik (LYS-1) ve Fen Bilimleri (LYS-2) Sınavları’na girmeniz gerekiyor. MF puan grubunda çıkacak bu 4 farklı puan türü ile tercih edebileceğiniz programlar ise şöyle sıralanıyor:
MF-1: Bu puan türü matematik ağırlıklı temel bilim programlarına yerleştirmeler için kullanılacak. İlköğretim matematik öğretmenliği, istatistik, astronomi ve uzay bilimleri programları bu puan türünü isteyecek.
MF- 2: Fen ağırlıklı temel bilim programlarını içeriyor. Bilişim sistemleri ve teknolojileri, fen bilgisi öğretmenliği, fizik, kimya biyoloji, biyoloji öğretmenliği gibi programlara yerleştirmelerde bu puan türü geçerli olacak.
MF-3: Sağlık bilimleri programlarına yerleştirmeler bu puan türüne göre yapılacak. Örneğin tıp, diş hekimliği, eczacılık, moleküler biyoloji, genetik gibi bölümler bu puanı kullanacak.
MF-4: Bu puan türü de mühendislik ve teknik programlara yerleştirmelerde kullanılacak.
TÜRKÇE MATEMATİK (TM )
Türkçe Matematik (TM) puanlarını ifade eden eşit ağırlıklı puan türlerini oluşturan bu grupta tercihlerde kullanmak için TM-1, TM-2, TM-3 olmak üzere 3 farklı puan türü çıkacak. Bu puan türleri için Matematik (LYS-1) ve Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavlarına girmeniz gerekiyor.
TM-1: Matematik ağırlıklı bir puan türü. Deniz işletmeciliği, ekonomi ve finans, işletme, ekonomi gibi programlara yerleştirmelerde kullanılacak.
TM-2: Türkçe-edebiyat ve matematik ağırlıklı bir puan türü. Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler gibi programlar için kullanılacak.
TM-3: Matematikle Türkçe, edebiyat eşit ağırlıklı bir puan türü. Bu yıl hukuk fakülteleri bu puanla öğrenci alacak. Psikoloji, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji gibi alanlara yerleştirmelerde de bu puan türü kullanılacak.
DİL
Dil eğitimi veren programlara da bu puan grubundan çıkacak 3 farklı puan türüne göre yerleştirmeler yapılacak. Bu puan türlerini Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) ile elde edeceksiniz.
DİL-1: Batı dilleri olarak nitelendirilen Almanca, İngilizce, Fransızca öğretmenlikleri ve edebiyatları gibi programlar bu puan türüyle öğrenci alacak.
DİL-2 : Diğer Batı dilleri olarak nitelendirilen Bulgar, Boşnak, İspanyol dili ve edebiyatları ile öğretmenliklerine bu puan türüne göre yerleştirme yapılacak. DİL-3: Doğu Dilleri olarak tanımlanan Çince, Arapça, Fars dili ve edebiyatı gibi programlar bu puanla öğrenci alacak.
YARIN: HUKUK OKUYACAKLAR İÇİN BU YIL TESTLERİN AĞIRLIKLARI NASIL DEĞİŞTİ? KİM HANGİ SINAVA GİRECEK?