Milletvekili olabiliyorlar ama çocuk sayılıyorlar
Öğrenimini tamamlayıp okullarından mezun olan gençler hiçbir işte çalışmasalar bile genel sağlık sigortası (GSS) primlerini ödemek zorundalar. Ödeme gücü olmayanların primini hazine karşılıyor. Ödeme gücü olup olmadığının tespiti için gelir testi yapılırken borçlu genç birey olarak kabul edilmeyip, anne babasının gelirine bakılıyor. Oysa ülkemizde milletvekili seçilebilmek için 18 yaş yeterli sayılıyor. Öğrenimini tamamladıktan sonra iş bulamadığı için ailesinin desteği ile yaşayan gençler, gelir testi yapılırken sadece kendi gelirlerine bakılarak değerlendirme yapılmasını istiyor. Ahmet Kıvanç, Habertürk okurlarının sorularını yanıtladı
ABONE OLBen 23 yaşındayım, 2 sene önce liseden mezun oldum. Askerden geldiğimden beri genel sağlık sigortası (GSS) primi ödüyordum. Şu an bir işte çalışmıyorum, GSS borçlarım da birikiyor. Ailem bana maddi olarak kesinlikle destek sağlamıyor. Ailemin üzerinde 2 ev görünüyor ama birinde abim oturuyor. Bu GSS prim borcundan nasıl kurtulabilirim? Gelir testi için bu durumumu anlatsam sonuç alabilir miyim? (Oğuz Ö.)
Genel sağlık sigortası (GSS) sistemi uyarınca, 18 yaşından küçük çocukların sağlık hizmetlerinden koşulsuz faydalanıyor olması takdire şayan. Yaş sınırı, lise ve dengi okul öğrencilerinde 20, yükseköğrenim görenlerde 25 olarak uygulanıyor. Öğrenimini tamamlayan gençler, yaş haddini aşmamak şartıyla iki yıl süreyle GSS priminden muaf tutuluyor. Kanuna göre, ödeme gücü olanlardan 2021 yılında aylık 107.32 TL GSS primi alınıyor. Ödeme gücü olmayanların primi ise hazinece karşılanıyor.