Gıda fiyatlarındaki yüksek artış nasıl önlenir?
Gıda fiyatlarının neredeyse tümünde son dönemde yaşanan yüksek artış, vatandaşın haklı tepkisini doğururken, aynı zamanda hükümeti de buraya odaklanmaya ve çözüm önerileri geliştirmeye yöneltti. Hükümetin ilk refleksi, piyasayı denetleme, fiyatları baskılama ve dengelemeye dönük oldu. Ancak piyasa aktörleri, bunun çözüm olmadığını başka handikaplar doğuracağını belirtiyor. Vatandaşın alım gücünün düşmesinin, ihracatçı ülkelerin gıda güvencesi kaygısıyla stoklamaya yönelmesinin ve yerli üretimdeki düşüş/kayıpların önemli etkenler olduğunu belirten piyasa aktörleriyle gıda fiyatlarındaki artışları konuştuk...
ABONE OLTürkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, faaliyet alanı olan sebze-meyve konusunda bazı önerilerde bulunurken, sorularımıza da şu yanıtları verdi:
SEKTÖRÜ İZLEYEN VE MÜDAHALE EDEN BİRİM
Üretimden tüketime kadar olan bir tedarik zinciri var. Bu alanda bir bilgi kirliliği var. Biz, katılımcı olarak gerçekleri tüketici ile paylaşmalıyız. Ulusal ve uluslararası büyük marketlerin piyasa üzerindeki orantısız hakimiyeti önemli bir sorun. Çoğu zaman oligopol benzeri bir piyasa yaratıyorlar. Adına sebze-meyve şubesi mi, masası mı dersiniz. 3-4 kişiden oluşan sektörel kuruluşlar, bu işi izleyen bir birim kurulması gerekir. Piyasa ve fiyat hareketleri doğru izlenmeli. Önce hastanın ateşini ölçüp, testlerini yapıp tanısını koymak lazım. Piyasayı şeffaf hale getirelim. Sorunu doğru tespit edelim. Tespiti yaptıktan sonra çözüm önerileri sunalım. Hemen birilerini suçlamayalım.