Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Fas Ticaret Bakanı Moulay Hafid Elalamy, market zinciri BİM'den sattığı malların en az yarısını ülke içinden tedarik etmesini istediklerini, aksi takdirde BİM mağazalarının kapatılabileceğini söyledi.

Türkiye ile 2 milyar dolar ticaret açığı olan Fas, bu açığın büyük bölümünün Türkiye ile 2004 yılında yaptığı serbest ticaret anlaşmasından kaynaklandığını düşünüyor. Rabat ile Ankara anlaşmanın tadil edilmesi için görüşmeler yürütülüyor.

'60 DÜKKAN KAPANIYOR'

Fas Ticaret Bakanı Moulay Hafid Elalamy dün parlamenterlere yaptığı açıklamada, BİM hakkında, "Türkiye'nin desteğiyle Fas'a yatırım yapıyorlar, mağaza açtıkları yerlerde 60 dükkan kapanıyor" dedi. Elalamy serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili şikayetlerini Türkiye'nin gözden geçireceğini ifade etti. Anlaşmayla ilgili sorunların birkaç hafta içinde çözülmesini beklediğini söyleyen bakan, uzlaşı sağlanamazsa anlaşmadan vazgeçeceklerini ifade etti.

Bakan Türkiye'nin Fas'a doğrudan yatırımlarının, ülkeye gelen yatırımların yüzde1'ini aşamadığına dikkat çekerek, "Diğer ülkelerle açıklar yatırımlarla telafi edilebiliyor" dedi.

YATIRIMCI PEK CİDDİYE ALMADI

Fas'tan gelen bu açıklama üzerine gözler Borsa İstanbul'da işlem gören BİM hisselerine çevrildi. Hisselerdeki hareket yatırımcıların bu açıklamayı sorun etmediğini ortaya koydu. BİM hisseleri saat sabah saatlerinde yüzde 0.75 değerlendi.

BİM'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Konuyla ilgili, BİM CFO’su Haluk Dortluoğlu açıklamalarda bulundu. Fas Ticaret Bakanı’nın BİM’in bu ülkedeki mağazalarında sattığı malların en az yarısını ülke içinden tedarik etmemesi halinde mağazaların kapatılabileceği açıklamasının operasyonlarını etkilemeyeceğini; çünkü ürünlerin yüzde 85’ini halihazırda Fas’taki yerel üreticilerden tedarik ettiklerini söyledi.

Read more!
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ