Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Ertem Eğilmez filmlerinin yol haritası bu kitapta

        Eugene Vale'in senaryo tekniklerini anlattığı 'Vale'in Senaryo Teknikleri' adlı kitabın Türkçe çevirisi Küsurat Yayınları tarafından yayımlandı. Ödüllü roman yazarı Eugene Vale, senaryonun yanı sıra yönetmenlik, kurgu, dağıtım ve finans dahil olmak üzere sinemanın birçok alanında çalıştı. Senaryosunu yazdığı 1956 yapımı kısa belgesel 'The Dark Wave', Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından Oscar ödülüne aday gösterilmiş; 'The Shattered Dream' (1953) ise Writers Guild of America (Amerikan Yazarlar Birliği) tarafından En İyi Televizyon Dizisi seçilmişti.

        'Vale’in Senaryo Teknikleri', senaryonun ilk fikrinden son aşaması olan çekim senaryosuna kadar bir yol haritası sunuyor okurlara. Vale, film yaratım sürecinin her aşamasında senaryo meraklıları için senaryo hakkında derinlemesine bilgiler verirken bu bilgileri senaryo örnekleriyle desteklemekle kalmayıp, film yapım süreciyle ilgili pratik bilgileri de okuyucularıyla paylaşıyor.

        Kitap; sahne, aksesuar, nesne, oyuncu, ışık, diyalog, mekân, zaman, karakterizasyon, niyet, seyirci üzerindeki etki, fikirden nihai biçime nasıl gidileceği, dramatik yapı anlayışları, senaryo yazımı, tretman, taslak, uyarlama, çekim senaryosu, yaratım süreci gibi pek çok konuda meraklılarını bilgilendirme amacını taşıyor.

        Eugene Vale’in (1916-1997) kaleminden çıkan, dramanın temel bilgilerini veren Vale’in Senaryo Teknikleri; yazma becerilerini geliştirmek isteyenler, sinema öğrencileri, profesyonel senaristler ve filmler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için rehber olacak.

        Ertem Eğilmez

        'ERTEM EĞİLMEZ'DE BU KİTABIN İKİ AYRI ÇEVİRİSİ VARDI'

        'Çalgı Çengi', 'Düğün Dernek' gibi filmlerin senaryo yazarı ve yönetmeni Selçuk Aydemir, kitabın tanıtım bülteninde yer alan açıklamasında birçok Yeşilçam klasiğine imza atan yönetmen Ertem Eğilmez'in de bu kitaptan yararlandığını şu sözlerle açıklıyor: “Türk sineması için önemi hepimizin malumu olan Ertem Eğimez’de de bu kitabın iki ayrı çevirisi vardı. Süt Kardeşler ile başlayıp hasılat rekorları kıran ve günümüzde de ilgiyle izlenen filmlerin yol haritası da Vale’in bu kitabıdır.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa