Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Gündem En uzun gece ne zaman, bugün mü? 21 Aralık Kış gündönümü ne, bu tarihte neler olur, etkileri ve özellikleri neler?
        • 1

          Kış mevsiminin resmi bir başlangıcı gibi kabul edilen 21 Aralık, en uzun gece ve en kısa gündüzle doğanın düzenine tanıklık etmemizi sağlıyor. Kuzey Yarım Küre’de karanlıklar uzarken, bu özel gün güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik gelmesiyle dikkat çekiyor. Türkiye’de en uzun geceyi hangi ilin yaşadığına dair merak her yıl artarken, bu doğa olayı hem bilimsel hem de kültürel açıdan önem kazanıyor. Kış gündönümü, yılın en karanlık ama bir o kadar da etkileyici günlerinden biri olarak hafızalarda yer buluyor. Peki, 21 Aralık özellikleri nelerdir, ne olur? İşte kış gündönümü hakkında bilgiler...

        • 2

          21 ARALIK EN UZUN GECE NEDİR?

          21 Aralık kış gündönümü, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği andır. Kuzey Yarım Küre'de günler uzamaya, Güney Yarım Küre'de kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde Kuzey Yarım Küre'de kışın, Güney Yarım Küre'de yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney Yarım Küre'de en uzun gündüz , Kuzey Yarım Küre'de en uzun gece yaşanır.

        • 3

          21 Aralık'ta güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesiyle şu olaylar gerçekleşir:

          Güneş ışınları Güney Yarım Küre'ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarım Küre'ye en eğik açılarla gelir.

          Üzerinden Oğlak Dönencesi'nin geçtiği karaların iç kısımları, Dünya'nın en sıcak yerleridir.

          Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi'dir.

        • 4

          Öğlen saat 12.00'de Oğlak Dönencesi'nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz. Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir. Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bu gün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır.

        • 5

          EN UZUN GECE HANGİ İLDE YAŞANACAK?

          Kuzey Yarım Kürede Oğlak Dönencesine güne ışıklarının dik geldiği 21 Aralık’ta en uzun gece yaşanacak. Ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak.

        • 6

          GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ

          21 Mart (Ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

          21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

          23 Eylül (Ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa