Hayırdır Google?
Henüz 8 ay önce "12 milyar dolar" ödediği Motorola'yı gerçekten bırakıyor mu?
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
SELİN KUNT ZENGİN
skunt@haberturk.com
Teknoloji ve iletişim dünyasında son günlerin en popüler dedikodusu Google'ın Motorola'yı satacağı yönünde. Taraflardan hiç bir açıklama gelmese de kulaktan kulağa Google'ın satış için Çinli üretim devi Huawei ile görüştüğü bilgisi yayılıyor.
Peki bu gerçek olabilir mi?
Google daha 1 sene bile olmadan 12 milyar dolar verip satın aldığı firmayı elden çıkartır mı? Ya Huawei böylesine bir büyük bir alım yapmak ister mi? Bu soruların net cevaplarını bilmiyorum ama en azından bunlara açıklık getirecek bazı gerçekleri sunabilirim.
Pek çok kişi Google, Motorola Mobility'i aldığı zaman bunun müthiş bir yatırım olduğunu düşündü.
Genel kanıya göre Google'ın temel hedefi Motorola'nın sahip olduğu 18 bine yakın patenti ele geçirmekti. Lakin her şey yanında farklı bir bedelle gelir ki bu satın alma işlemi de öyle oldu.
Google bu patentlere sahip olma uğruna Motorola'nın cihaz işinin de yeni sahibi oluverdi. Uzun vadede Android işletim sisteminin Ar-Ge'si için çok faydalı olacakmış gibi görünse de aslında bu satın almanın göz ardı edilen bir de sıkıntılı yönü var: Android kullanan rakip firmalar.
MÜŞTERİLERİNİN RAKİBİ OLDU
Google cihaz işine girerek bir anlamda kendi müşterilerine karşı rakip konumuna düştü. Ticarette pek de hoş karşılanmayacak bu durumun Google'ın Android'i için pek de hayırlı olmayacağı ihtimali yüksek; özellikle de Microsoft, Windows mobil platformu ile eski şaşalı günlerini cep telefonlarına taşımaya çalışırken.
Google'ın eski müşterisi, yeni rakibi olan firmaların Android işletim sisteminden farklı platformlara kayabilmesi olasılığı, muhtemel satış dedikodularına haklı bir zemin oluşturuyor. Bu bakımdan Google, Apple'a karşı kazandığı Android bazlı zaferi kaybetmemek uğruna, Motorola'yı elden çıkartmak isteyebilir.
KENDİ MARKASINI YARATMAYA ÇALIŞIRKEN...
Bu hikâyenin bir diğer yüzü var ki o da Huawei'nin son yıllardaki stratejisi. Huawei ismi kullanıcı tarafında pek fazla duyulmasa da Çinli firma cep telefonu sektöründeki en önemli oyunculardan birisi. Bilinen hemen hemen tüm markalar için üretim yapan Çinli dev bu duruma yeni bir boyut kazandırıp, bilgisini ve üretim gücünü artık markalaşmaya taşımak istiyor.
Birkaç yıldır kendi markasını yaratmak için adeta canla başla çalışan firma, çift çekirdekli işlemci kullandığı dünyanın en akıllı telefonunu ve yine dünyanın en ince telefonunu üreterek gündeme gelmeyi ve tüketicinin dikkatini çekmeyi başarmıştı. Şimdi böylesine çetin bir rekabet ortamında kendi ismine yer bulmaya çalışan bir firmanın sönmüş bir yıldız olan başka bir markayı satın alması ne kadar doğru bir hamle olur tartışılır.
ESKİ YILDIZLARDAN GÜNEŞ OLUR MU?
Motorola'nın bir zamanlar cep telefonu sektörünün altın çocuklarından olduğu ama artık sadece eski bir başarı hikâyesi olarak hatırlandığı aşikâr. Sektörü dominize eden Apple ve Samsung'un karşısına bu imaja sahip bir marka ile çıkmak ne kadar doğru bir strateji olur? Huawei hazır kendi ismini başarılı ürünlerle duyurmaya başlamışken ve bunun da ötesinde sektörde başarılı bir geçmişe ve tüketici için "temiz, yeni" bir isme sahipken neden Motorola ile sırtına bir kambur alsın?
GOOGLE'IN İKİLEMİ
Bu tabloya bakıldığında Google açısından kısa vadede en kârlı hamlenin patentleri elinde tutup sadece Motorola Mobility'i satması olarak görülüyor; tabi almak isteyen çıkarsa.
Öte yandan uzun vadede Motorola Mobility'nin Google'a iş açısından esneklik sağlayacak bir opsiyon olarak kalmasını destekleyen yatırım uzmanları da var. Bu kanaatlerine destek olarak da Google'ın açıkladığı satış sözleşmesinde yer alan "Motorola tamamen bağımsız olarak operasyonlarına devam edecektir" maddesini gösteriyorlar. Bu açıdan bakınca belki mevcut müşterilerini Android kullanmaya devam etmeleri için ikna etme ihtimali olan Google, uzun vadede de kendisine farklı strateji opsiyonları sağlayacak yatırımını koruyabilir.
Sonuçta her ne kadar dedikodu dense de ateş olmayan yerden duman çıkmaz, özellikle de iş dünyasında. Google'ın Motorola için yeni planları olduğu aşikâr. Bunların ne olduğunu ise çok kısa zamanda hep beraber göreceğiz, çünkü bu kadar çetin bir rekabetin olduğu bir sektörde hiçbir şey gizli kalmaz.