Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Türk Telekom dünyanın en iyi 21 şirketinden biri - Teknoloji Haberleri

        Türkiye’nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom, merkezi ABD’de bulunan ve dünyanın en tanınmış yatırım bankalarından biri olan Merrill Lynch’in hazırladığı “Küresel Çapta Türünün En İyisi” listesinde Türkiye’den yer alan tek şirket oldu. Merrill Lynch’in 68 ülkede 2.973 şirketi inceleyerek hazırladığı listede Türk Telekom, küresel çapta piyasalarda gösterdikleri yüksek performansa göre seçilen 21 şirket arasında yer alıyor. 13 ülke ve 9 sektörden oluşan listede Daimler, Nike, Volkswagen, Jaban Tobacco gibi dünya devleri de sıralanıyor. 21 şirketin sekizi gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren şirketlerden oluşuyor.

        Türk Telekom “Türünün En İyisi” listesinde

        Merrill Lynch’in hazırladığı “Küresel Çapta Türünün En İyisi” listesi, yüksek likiditeye sahip şirketlerin piyasalarda Mart 2008- 2010 arasında, sekiz çeyreklik dönemdeki performansları değerlendirilerek hazırlandı. Seçimde firmaların gelirlerinde sağladıkları artış, kurumsal yönetimleri, bilanço tabloları ve karlılıkları belirleyici oldu.

        Listedekilerin hisse performansı diğerlerinden daha iyi

        Merrill Lynch’in raporunda, listede yer alan şirketlerin hisselerinin piyasadan daha iyi bir performans gösterdiği vurgulandı. Oluşturulan bu portföydeki şirketlerin lider iş modelleri uyguladığı Merrill Lynch tarafından dile getirilirken, bu şirketlerin orta vadede performanslarını daha da artırmalarının beklendiği dile getirildi. Hazırlanan raporda ayrıca portföydeki şirketlerin, dünya çapında gösterge olarak kabul edilen MSCI All Country World Index’ten (ACWI) daha fazla getiri sağlamasına dikkat çekildi.

        Merrill Lyhch’in “Dünyanın En İyi 21 Şirketi” listesi için uyguladığı kriterler

        - Analist görüşü: Merrill Lynch yatırım analistlerinin şirket hissesi hakkındaki görüşü “sat” olmamalı

        - Likidite: Piyasa değeri yüksek şirketler ve aktif olarak alım satım yapılan şirketler

        - Gelir Büyümesi¬: Sektör ortalamalarının üstünde gelir büyümesi vaat eden şirketler

        - Yönetim Kalitesi: Sermaye Getirisi Oranı- Yönetimin sermayeyi nasıl kullandığının bir göstergesi

        - Bilanço Kalitesi: Borçlanma kapasitesi ve likidite (net borç/ öz sermaye)

        - Kısa dönem likidite için Cari Oran (Dönen varlıklar, kısa vadeli borçlar)

        - Karlılık gelişmesi: FAVÖK (Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar) marjındaki gelişme beklentileri

        Türk Telekomünikasyon A.Ş. hakkında

        Türkiye’nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojisi şirketi Türk Telekom, sabit hat ve GSM’den geniş bant internete kadar bütünleşmiş telekomünikasyon hizmetleri sunmaktadır. Türk Telekom grup şirketlerinin 31 Aralık 2009 itibariyle 16,5 milyon sabit hat, 6,2 milyon ADSL hattı ve 11,8 milyon GSM abonesi bulunmaktadır. Şirket, tüm ülkeyi kapsayan modern şebeke altyapısıyla Türkiye genelindeki bireysel ve kurumsal müşterilerine geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır. TTNET, Argela, Innova, Sebit, Sobee ve AssisTT şirketlerinin % 99,9’una sahip olan Türk Telekom, aynı zamanda Türkiye’deki üç GSM operatöründen biri olan Avea’nın hisselerinin %81,4’üne de sahiptir. Bunun yanı sıra Türk Telekom, Arnavutluk’taki yerleşik telekom operatörü Albtelecom şirketinde de dolaylı azınlık hissesine sahiptir. Türk Telekom’un hisselerinin % 55’i Ojer Telekomünikasyon A.Ş. ve %30’u Türkiye Hazine Müsteşarlığı’na aittir. Geriye kalan % 15’lik hissesi de halka arz edilmiştir. Türk Telekom hisseleri, Mayıs 2008 itibariyle İMKB’de işlem görmektedir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa