Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para merkez bankası faiz indirdi - Para Haberleri

        HABERTÜRK

        Üçüncü çeyrek büyüme rakamlarının ve ekim ayı sanayi verisinin ekonominin beklenenden daha hızlı soğuduğunu göstermesinin ardından Merkez Bankası'ndan ölçülü faiz indirimi geldi.

        BANTTA DEĞİŞİKLİK YOK

        Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) yılın son faiz toplantısında beklendiği gibi hareket ederek politika faizini 0,25 puan indirdi. Böylece politika faizi yüzde 5.50'ye indi. Banka faiz koridorunun alt bandını değiştirmedi ve yüzde 5'te bıraktı. Üst bantta da değişiklik yapılmadı. Öte yandan yabancı para döviz karşılıkları ortalamada 0.4 puan artırıldı.

        16 AY ARADAN SONRA

        Politika faizini en son 4 Ağustos 2011'de indiren banka böylece 16 ay aradan sonra faizi düşürdü.

        BAŞÇI SİNYAL VERMİŞTİ

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 11 Aralık'ta Antalya'da katıldığı konferansta 'ölçülü indirim' sinyali vermişti.

        Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kasım ayındaki toplantıda gösterge faizi yüzde 5.75'te, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'te bırakmış, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 9.5'ten yüzde 9'a çekmişti.

        PİYASALAR KARARA NASIL TEPKİ VERDİ?

        Açılışı tarihi zirveden yapan, seans için rekoru ile birlikte de çifte rekorun kırıldığı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ilk seansı yine terihi zirve olan 78.054 puandan tamamlamıştı. Borsada endeks Merkez'in kararının ardından 77.610 puan seviyesine geriledi.

        Sabah piyasanın açıldığı dakikalarda 1.7848 lira seviyesinde olan dolar kuru Merkez'in kararının hemen öncesinde ise 1.7805 lira seviyesinde hareket ediyordu. Dolar Merkez'in kararının açıklanmasının ardından ise 1.78 liranın altına inerek 1.7798 lira seviyelerini test etti.

        BONO FAİZİNDE SON DURUM NE?

        Tahvil-bono piyasasında ise gösterge tahvilin bileşik faizi, Merkez Bankası PPK kararlarının ardından 6 Aralık'tan beri gördüğü en yüksek seviye olan yüzde 5,80'e yükseldi.

        KÂR SATIŞLARI MI ETKİLİ OLDU?

        Güne yüzde 5,74'den başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi, MB'nın politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan indirmesine rağmen faiz koridorunda değişikliğe gitmemesi sonrasında görülen kâr satışlarıyla yükselişe geçti.

        ALTIN HANGİ SEVİYEDE?

        Merkez Bankası politika faizinde 25 baz puanlık indirime giderken, faiz koridorunda değişikliğe gitmemesi TL'nin dolar karşısında değer kazanmasına ve buna paralel olarak altının değer kaybetmesine neden oldu.

        Altının seyriyle ilgili değerlendirmede bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Kapalıçarşı serbest döviz piyasasında doların 1,7800 liraya, 24 ayar altının gram fiyatının ise 97,25 liraya kadar gerilediğini söyledi.

        UZMANLAR NE DİYOR?

        FAİZ İNDİRİMİ DEVAM EDECEK Mİ?

        Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi, Merkez Bankasının politika faizindeki indirimin kısa vadede devam edeceğini belirtti.

        Merkez Bankası'nın, bir haftalık repo faizini beklendiği gibi yüzde 5,75'ten yüzde 5,50'ye indirdiğini ve koridorun alt sınırı olan yüzde 5'i ise piyasa beklentilerinin aksine değiştirmediğini kaydeden Gelberi, ''PPK gerekli görülmesi halinde faiz koridorunda ölçülü bir ayarlamayı gündeme alabileceğini söylüyor. Bu durumda, kısa vadede, politika faizindeki indirimin devam edeceğini düşünmüyorum'' dedi.Faiz koridorunun üst ve alt bandında da değişiklik olabileceğini belirten Gelberi, ''Ancak, piyasada uzun vadeli faiz oranlarını etkileyen gecelik faizler veya Merkez Bankasından fonlama maliyetidir. Bu faiz oranının hangi yönde hareket edeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Merkez Bankası, döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını artırarak, faiz indiriminin genişletici etkisini azalttı'' diye konuştu.

        KORİDORUN ALT BANDINDA DEĞİŞİKLİK YOK

        OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, ''Genel olarak Merkez Bankası'nın 2013 yılı için iç talep odaklı büyümeye yönelik duruşunu koruduğunu görüyoruz'' dedi. MB'nin beklentiler dahilinde politika faiz oranında 25 baz puan indirime gittiğine dikkat çeken Girgin, beklentilerin aksine koridorun alt bandında ise bir değişikliğe gitmediğini söyledi.

        Genel olarak Merkez Bankası'nın 2013 yılı için iç talep odaklı büyümeye yönelik duruşunun korunduğunu ifade eden Girgin, ''Politika faizindeki indirim büyümeyi desteklemek adına bir adım olarak değerlendirilebilir. Fakat önümüzdeki dönemde TL'nin değeri ve bu anlamda finansal istikrar bir sonraki kredi notunu almamız için en önemli parametre olduğundan dolayı her ne kadar bu toplantıda olmadıysa da önümüzdeki dönemde bankanın alt bantta indirime gideceğini düşünüyorum. 2013 yılında bir yandan finansal istikrarı korumak çok önemli olacakken diğer yandan da büyümeye destekleyici bir politika uygulamak 2013 yılında MB'nin bir hayli yoracaktır diye düşünüyorum" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa