Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

ABD’nin kredi notunun derecelendirme şirketi S&P tarafından kırılmasının ardından şimdi de ABD hükümeti karşı harekete geçti. ABD’nin sermaye piyasası kurulu SEC, S&P çalışanlarının not indirimi öncesi dışarıya bilgi sızdırıp sızdırmadığını araştırıyor

Dünya piyasaları hafta başında yaşadığı çalkantıların etkilerini üzerinden atmaya çalışıyor. Derecelendirme şirketi Standard& Poor’s’un (S&P) geçen hafta cuma akşamı ABD’nin kredi notunu kırmasıyla başlayan dalgalı seyrin piyasalarda 2.5 trilyon doların üzerinde varlığı buharlaştırdığı tahmin ediliyor. Ancak asıl sorunun not indirimi sonrası piyasalara hâkim olan ve hâlâ etkisini hissettiren belirsizlik ortamı olduğu belirtiliyor.

SEC İŞİ SIKI TUTUYOR

ABD cephesinde ise S&P’nin not indirimi adımının ardından ekonomik ve psikolojik etkileriyle hesaplaşmalar devam ediyor. Ancak asıl hesaplaşmanın ABD’nin sermaye piyasası kurulu SEC ile derecelendirme şirketi S&P arasında yaşanacağa benziyor. Gelen haberlere göre SEC, S&P hakkında not indirimine yönelik soruşturma başlatmaya hazırlanıyor. SEC bu kapsamda S&P’ye ABD’nin not indirimi kararının şirket içerisinde kaç kişi tarafından bilindiğini sordu. Kurum bu sorgulamayla şirket içerisinden dışarıya not indirimi yapılmadan önce bilgi sızdırılıp sızdırılmadığını öğrenip haksız kazanç (insider trading) yapanları belirlemeyi amaçlıyor. Yapılan açıklamalara göre SEC bu konuda herhangi bir ihbar almadı ancak piyasalarda yaşanan trilyon dolarlık varlık hareketi sonucu olası yasadışı hareketleri araştırıyor.

TÜRKİYE DE ARAŞTIRMIŞTI

Derecelendirme şirketlerine yönelik benzer soruşturmalar daha önce aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir dizi ülke tarafından da gerçekleştirildi. Türkiye’de Ocak ve Kasım 2010 tarihlerinde iki defa S&P, Fitch ve Moody’s’in Türkiye’nin not artışı öncesi dışarıya bilgi sızdırılıp sızdırılmadığı araştırıldı. Araştırmalarda 5 Ekim 2010’da Moody’s’in Türkiye’ye yönelik not artışı öncesi bu kuruluşun bir çalışanının dışarıya bilgi sızdırdığı anlaşıldı ve söz konusu kişi işinden atıldı.

Fransa’da hem üretim hem de tüketim dibe vurdu Dünya piyasalarında ABD’nin ardından notu kırılacak bir sonraki sanayi ülkesi olarak gösterilen Fransa’nın ekonomisi alarm vermeye devam ediyor. Ülke ekonomisine yönelik son verileri açıklayan Fransa Ulusal İstatistik Ofisi, ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte büyümediğini duyurdu. Verilere göre bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.9 büyüyen gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYH) artış oranı ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0'da kaldı.

İHRACAT DA SIFIR SEVİYESİNE DÜŞTÜ

Fransa Merkez Bankası geçtiğimiz pazartesi günü açıkladığı tahminlerinde yılın ikinci çeyreği için ekonominin yüzde 0.2 oranında büyüyeceğini öngörüyordu. Ekonomistler ise bu oranın yüzde 0.3 olmasını bekliyordu. Hanehalkı tüketim harcamaları yılın ikinci çeyreğinde çeyrek bazda yüzde 0.7, imalat sanayi üretimi yüzde 0.6 ve ithalat yüzde 0.9 oranında azalırken, ihracat yüzde 0 düzeyinde kaldı. Fransa Maliye Bakanı François Baroin moral bozucu ekonomik verilere rağmen hükümetin bütçe açıklarını azaltmaya yönelik tasarruf adımlarından vazgeçilmeyeceğini duyurdu. Ekonomide büyümenin durması, kamu borçlarını azaltmaya çalışan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin üzerindeki baskıyı artırdı.

İTALYA KEMERİ SIKIYOR 2 YILDA 45 MİLYAR EURO TASARRUF

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi tasarruf planıyla gelecek yıl 20 milyar Euro, 2013 yılında da 25 milyar Euro tutarında acil bütçe kesintisi yapacaklarını söyledi. Berlusconi, yüksek gelirlilere ''dayanışma vergisi'' uygulayacaklarını da açıkladı.

Haftası dolmadan ABD hesap sordu

ABD’li yetkililer S&P’nin hesap hatası yaptığı için not konusunda yanlış karar verdiğini açıkladı. SEC ise not haberinin önceden sızdırılıp sızdırılmadığını araştırmaya başladı.

Milano’da Moody’s ve S&P’ye baskın

S&P’nin İtalya’nın bankacılık sektörünün kriz nedeniyle zorlanacağı yönündeki açıklamasının ardından İtalyan yetkililer S&P ve Moody’s’in Milano’daki bürolarına baskın yaptı

Moody’s çalışanı işten çıkarıldı

Ocak ve Kasım 2010 tarihlerinde S&P, Fitch ve Moody’s’in Türkiye’nin not artışı öncesi dışarıya bilgi sızdırıp sızdırmadığı araştırıldı. Bir Moody’s çalışanı işten atıldı.

HT EKONOMİ

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ