Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Lüks Otomobiller Ortadirek lüks otoya bindi! - Otomobil Haberleri

        Lüks otomobilde müşteri profili değişti. Daha önce lüks otoların yanına bile yaklaşamayan kitle, vergi avantajlı modeller sayesinde lüks otomobil satın alabilme imkânına kavuştu

        Sabah'ın haberine göre; Türkiye'de lüks otomobil pazarı son 4 yılda 2'ye katlandı. 2009'da 27 bin adet olan lüks otomobil satışları, 2012'de 50 bin adede yükseldi. Her yıl yeni bir rekora imza atan lüks otomobil pazarının 2013 sonunda 53 bin adedin üzerine çıkarak, geçen yılki rekoru yenilemesi bekleniyor. Yılın 9 ayında lüks otomobil satışları yüzde 25 artarak, 43 bin adede çıktı. Bu rakam 2012'de 35 bin adet düzeyindeydi. Ekimde uzun bayram tatili ve döviz kurlarında ki artışın olumsuz etkisiyle talepte azalma görülmesine rağmen, son 3 ayda 7 bin adet lüks oto satılması yeterli olacak.

        PROFİL DEĞİŞTİ

        Lüks otonun rekor üstüne rekor kırmasında, vergi avantajına sahip küçük hacimli modeller büyük rol oynadı. Yüzde 130'u bulan ÖTV nedeniyle fiyatları yüksek lüks otolar, yüzde 40 ÖTV'li 1.6 lt motorlar sayesinde daha uygun fiyata satılır hale geldi. Böylece lüks otomobil müşterilerinin profili değişti. Ortadirek lüks otomobil talebini patlattı. Daha önce lüks otomobillerin yanına bile yaklaşamayan kitle, vergi avantalı modeller sayesinde lüks oto satın alabilme imkânına kavuştu.

        TÜRKLER ÇOK ÇALIŞIYOR

        BMW distribütörü Borusan Otomotiv'in İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, lüksteki büyümenin tek nedeninin 1.6 motor olmadığını söyledi. Biryıldız "1.6 lt etkisini kabul ediyorum. Ama tek neden değil. Herkes bir adım ileri gitmeye çalışıyor. Otomotivde de böyle. Türkiye'nin zenginleşmesinin sonucu bu. Türk insanı Avrupa'dan daha çok çalışıyor ve harcıyor" diye konuştu.

        TÜRKİYE LÜKSTE ÇİN VE RUSYA İLE YARIŞIYOR

        Lüks oto satışları sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada yüksek satış rakamlarına ulaştı. Ancak, lüks otomobil markalarının en çok büyüdüğü ülkeler arasında Türkiye ilk sıralarda yer aldı. Bazı aylar üç haneli büyüyen Türkiye, bu büyüme hızıyla Türkiye, Çin, Rusya gibi ülkelerle yarışıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa