Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Barış Erkaya

HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

berkaya@haberturk.com

Türkiye yüzde 100 yerli yapım bir otomobil markasını yaratmayı halen tartışıyor. Hatta bunun için yüzde 100 yerli uçak üretimi başlangıç noktası olarak değerlendirmeye alanlar bile var.

Başlangıçta ne alaka diye sorabilirsiniz. Ama Japonların Subaru hikayesini okuyunca insanı bir heyecan da almıyor değil.

Japon Fuji Heavy Industries, aslında 1917 yılında Nakajima Hava Araştırmaları Laboratuarları adıyla kuruldu. Japonya’ya savaş uçağı geliştirmek için kurulan şirket sıcak savaş döneminin bitmesinin ve Japonların silah üretiminin yasaklanmasının ardından 1950 yılında tam 12 ayrı parçaya bölündü. Bu parçalardan biri de ilk ürettiği otomobil Subaru 1500 olan ama özellikle performans otomobili meraklılarının gönlüne Impreza efsanesiyle taht kurmuş olan Subaru’ydu.

Subaru’nun 1500 modeliyle başlayan yüzde 100 Japon yerli otomobil macerası bugün giderek çeşitlenen ve her segmentte iddialı yeni modellerle boyut kazanıyor. Sürekli geliştirdiği motor teknolojisi ise kendi segmentinde sonuna kadar iddialı modelleri dünya piyasalarına hükmediyor.

İşte bunlardan biri. Subaru Forester 2.0 XT CV modelini test ettiğimiz Subaru Forester için yapılabilecek en iyi tanımlama sanırım “çift kişilikli” bir otomobil olacaktır.

Üst segment özelliklere sahip bir crossover SUV olarak pazara sürülen Forester, aslında arazi aracı olarak satın aldıysanız size ilk şoku “X” modunda yaşatıyor. Subaru’nun yeni AWD kontrol sistemi olan “X Mode” özellikle arazide ve ıslak zeminlerde Subaru Forester’ın güvenilirlik ve sağlamlık özelliğini ön plana çıkartıyor. Forester’ın 4 çekerinin 4’ü de arazide çok güçlü bir şekilde hissediliyor.

Subaru’lara özel Boxer motoruyla tam anlamıyla çok güçlü bir dağ keçisine dönüşen Forester, yağmur ve çamurun içinden çıktığında ise bir anda lineartronic şanzımanıyla biraz önceki dağ keçisi karakterinden sıyrılarak performans otomobillerini anımsatan iri gövdeli bir spor otomobile dönüşüyor.

İşte Subaru’nun çift karakteri bundan kaynaklanıyor.

Japon mühendislerin 2013 yılında tamamen bir yenilik olarak getirdiği düşük yakıt tüketimi ise yıllardır Subaru otomobillere yöneltilen en büyük eleştirilerin önünü almış gibi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ