Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para altın altın sektörü Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı KDV - Makro Ekonomi Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Dâhilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında Türkiye'ye getirilen ürünlerde altın sektörünün karşı karşıya kaldığı birtakım sorunlar vardı. Burada geriye yönelik olarak KDV sorununun aşılması adına talimat verdik. KKDF ile ilgili olarak da gerekeni yapıyoruz." dedi.

        Hayati Yazıcı, 'Altın ve Mücevher Zirvesi 2012'ye katıldı. İstanbul Altın Borsası (İAB) ve Denizbank tarafından tertip edilen zirvede söz alan Yazıcı, altın ve kıymetli madenlerin ekonomi adına önemini vurguladı.

        Gelinen aşamada altının ekonomik bir değer olarak görülmesini öneren Yazıcı, böylece hem toplumun gelirini artıracağını hem de Türkiye'nin tasarruf edeceğini dile getirdi.

        Zirvede iki konunun masaya yatırıldığını bildiren Yazcı, "Bunlardan biri Türkiye'nin altın ve mücevher üretim kapasitesini gerek tasarım gerek markalaşma ile artırmak; ihracatı artırmak. Diğeri yastık altı olarak tabir ettiğimiz 5-6 bin ton altının ekonomk yapı içine girmesine imkân tanımak." ifadelerini kullandı.

        Yastık altında bulunan değerlerin yüzde 10'unun ekonomiye armağanı ile 28 milyar dolarlık kaynak yaratılacağını aktaran Gümrük ve Ticaret Bakanı, "Bunların etkin kullanımı ile, sisteme katılması ile ekonomimiz uzun vadede tasarruf gücü elde edecektir." dedi.

        Kuyumculuk sektörünün Türkiye ihracatına katkılarının olduğunu anlatan Hayati Yazıcı, şöyle devam etti:

        "Ülkemiz, altın mücevheratında dünyanın en büyük 5 piyasasından biri. Üretimde İtalya ile yarışıyoruz. Altın sektörünün 2011 ihracatı 3,7 milyar doları aştı. 2023 hedefi içinde bu sektörün payının 12 milyar doları bulacağı öngörülüyor. Burada ihracat artışını devamlı kılmak için markalaşmak en önemli faktörlerden biri. Öte yandan tasarım ve inovasyonda çıtayı büyütmek, konumumuzu güçlendirmek gerekliliktir. Artık Türkiye, mücevherde önemli rol oynamayı, İstanbul ise mücevherin baş şehri olmayı hak ediyor. Ülkede altın olarak üretilen mücevherin katma değeri fazla değildir. Esas olan değer altının emtia değeridir. Onun için altın ile kıymetli taşları buluşturmamız gerekiyor. Böyle olduğunda katma değerli üretim artar. "

        Kuyumculuk sektöründe 40 bin girişimcinin faaliyet yürüttüğünü, 200 binden fazla insanın istihdam edildiğini bildiren Yazıcı, şunları kaydetti:

        "Şu an, ihracat anlamında kapasite artırımı, özgün tasarım, uluslararası ilkelere uygunluk, geçerli kurumların kurallarına uygunluk önemlidir. Yine ihracatın zenginliği bağlamında Kuyumcu Kent projesi takdire değerdir. Biz, devlet olarak sektörün ilerlemesi adına her türlü teşvik ve yardımları yapmaya hazırız. Bu anlamda dış ofis ve mağaza destekleri verdik, yerli ürünlere markalaşma imkânı sunuyoruz. Çevre maliyetleri ve alan desteği sunuyoruz. Fuar katılımlarını teşvik ediyoruz."

        "ÖTV SORUNU POLİTİZE EDİLMEMELİDİR"

        Kuyumcuların vergi sorunları bulunduğuna temas eden Bakan Yazıcı, konunun politize edilmemesi gerektiğini savundu.

        Altın sektörünün DİR kapsamında Türkiye'ye gelen ürünlerle ilgili sorunları olduğunun altını çizen Hayati Yazıcı, "Burada geriye yönelik olarak KDV sorununun aşılması adına talimat verdik. Yine KKDF ile ilgili de gereken yapıyoruz." müjdesini verdi.

        CHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa