Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kaddafi’nin ateşi 40 milyon doları yaktı - Makro Ekonomi Haberleri

        Libya’da isyancılar, Bingazi ve Derne kentlerinde faaliyet gösteren Özaltın, Mesa, System ve Arsel firmalarının şantiyelerini yağmaladı. 40 milyon doları aşan zarar oluşurken, şirketler çalışanlarını en kısa zamanda Türkiye’ye gönderebilmek için harekete geçti.

        HT EKONOMİ / MENEKŞE ATASELİM / ÜNSAL EREKE

        16 Şubat’tan bu yana ülkeyi 42 yıldır yöneten Muammer Kaddafi’ye karşı gösterilerin düzenlendiği Libya’daki isyan ateşi Türk firmalarını da sarsmaya başladı. Önceki gece Bingazi ve Derne kentlerinde faaliyet gösteren Özaltın, Mesa, System ve Arsel firmalarının şantiyeleri yağmalandı. 40 milyon doları aşan zarar oluşurken, şirketler güvenli noktalara taşıdıkları çalışanlarını en kısa zamanda Bingazi üzerinden Türkiye’ye gönderebilmek için harekete geçti. Ancak aradaki mesafenin güvenli şekilde kat edilmesi de önemli bir sorun teşkil etti. Uçak olmazsa şirketler gemi ile çalışanlarını yollayacak.

        TAHLİYE BAŞLADI

        Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı da Türk vatandaşlarının tahliyesi için harekete geçti. Türk Hava Yolları (THY) ilk etapta 4 uçağını Türkiye’ye dönmek isteyen Türkleri getirmek üzere Bingazi’ye yolladı. Air Libya Havayolları ile işbirliği içerisinde bulunan Türk uçak şirketi Tailwind de iki uçak gönderdi. Türk müteahhitlerinin yeniden inşasını üstelendiği Libya’daki isyandan en çok inşaat şirketleri zarar gördü. Mesa Mesken’in Derne’deki 200 milyon dolarlık üniversite şantiyesi tamamen yakıldı. Ülkede altı şantiyesi bulunan Arsel İnşaat’ın da Almarj’daki konut şantiyesinin çadır ve depoları talan edildi. System İnşaat’ın Bingazi’deki şantiyelerinde ise herhangi bir zarar oluşmadı. Derne’de 1 milyar dolarlık altyapı projesi üstlenen Özaltın Holding’in şantiyesinin tamamı ise yakıldı.

        Özaltın Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Özaltın, önceki gece muhalif grupların şantiyeyi bastıklarını belirtti. Özaltın “Binalarımız ve iş makinelerimiz yakıldı. İşçilerimiz canlarını zor kurtarmış. 200’ü Türk 700’e yakın çalışanımız bulunuyordu” dedi. Özaltın zararlarının 20 milyon dolar olduğunu hesapladıklarını söyledi.

        ‘Ümidimiz karmaşanın bitmesi’

        Çeşitli temaslarda bulunmak için Brüksel’e gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya ile yoğun temas içinde bulunduğunu söyledi. Türkiye’ye dönmek isteyenlerin tahliyesi için harekete geçildiğini aktaran Çağlayan olayların tamamını Libya’ya mal etmenin doğru olmayacağını ifade etti. Çağlayan, ‘’Ümidimiz karmaşanın bir an önce bitip normal yaşama dönülmesi, buradaki firmalarımızın, vatandaşlarımızın, can ve mal güvenliklerinin sağlanmasıdır’’ diye konuştu

        ‘Kimsenin burnu kanamadı’

        Arsel İnşaat Ortağı Mendost Dirlik de “Ülkede 6 şantiyemiz var. 4’ü Almarj’da, 1’i Derne’de 1’i de Bingazi’de. Dün (önceki) gece 02.00’de basmışlar şantiyeleri ve yakıp yıkmışlar. Ama hepsinde zarar yok. Toplam bin 700 çalışanımız vardı, 300’ü Türk. Hepsini Bingazi’de güvenli bir yere topladık. Gruplar halinde Türkiye’ye taşıyacağız. 5 milyon dolar zararımız var. Devlet bu zararı tazmin edecektir. En sevindirici tarafı işçilerden hiçbirinin burnunun kanamaması” dedi.

        ‘Araplar bize evlerini açtı, minnettarız’

        Derne’deki Arapların çalışanlarına evlerini açtığını dile getiren Nurettin Özaltın, “Kendilerine minnettarız ama işçilerimizi Türkiye’ye nasıl getireceğimizin yollarını arıyoruz. Derne’den Bingazi Havaalanı 250 kilometre. Arada 3 muhalif şehir var. Buradan geçişler için muhalif gruplarla görüşüyoruz. Eğer olmazsa riske girmeyip gemiyle çalışanlarımızı getireceğiz” dedi. Yaralı veya ölü olmamasından teselli bulduklarını ifade eden Özaltın “1 milyar dolarlık işimizi 1 yıl önce aldık, işe ancak ağır bürokrasi nedeniyle 5-6 ay önce başlayabildik. 4 yılda bitirmeyi öngörüyorduk. Ancak yeniden başlamak 5-6 ayımızı alır” dedi.

        System İnşaat İK Müdürü Ayça Cansın: Zararımız yok ama önlem olarak tüm ekibi topladık

        System İnşaat İK Müdürü Ayça Cansın, saldırılara karşı önlem olarak tüm ekibi bir araya topladıklarını söyledi. Cansın şöyle konuştu: “2 ayrı üniversite şantiyemiz vardı. Bingazi’de olmamıza rağmen şantiyelerimizde zarar yok. Yine de önlem olarak tüm ekibi bir araya topladık; bu akşam (dün) Türkiye’ye taşıyacağız. 500 kişilik ekibin 350’si Türk. Bir ekibi makine parkını korumaları için bırakacağız. Konsolosluk da koruma sağlamak için uğraşıyor.”

        ‘Türklerin 5 milyar dolarlık taahhüdü var’

        Türk Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, Türk şirketlerinin Libya’daki üstlendikleri taahhüt işlerinin toplamının 5 milyar dolar olduğunu ifade etti. Kendisine ait TML İnşaat şirketinin Beyda şehrindeki şantiyesine de saldırı yapıldığını, araç ve ofislerinin yağmalandığını anlatan Takla şunları kaydetti: “Şu anda 220 kişilik Türk çalışan grubumuzu bir an önce ülkemize ulaştırmaya yoğunlaştık. Önümüzdeki dönemde işlerimizi burada yürütüp yürütemeyeceğimiz konusunda henüz net bir görüşümüz yok. Ancak otoritenin olmadığı yerde Türk şirketleri olarak devam etmemiz zor olacaktır.”

        Mesa Mesken Sanayi Genel Müdürü Can Aynagöz: 15 milyon $ zararımız var, tazmin edilmeli

        “Derne’de 200 milyon dolarlık üniversite şantiyemiz vardı. Bu tesisler saldırıya uğradı ve tamamen yakıldı. 470 personelimiz vardı; bunların 220’si Türk. Her birini şehirde güvenli noktalara taşıdık. En kısa zamanda da Türkiye’ye gelmelerini sağlamaya çalışıyoruz. THY uçak gönderecek; fakat Derne’de küçük bir havalimanı var. O da şu anda kullanılamıyor; işgal altında. İşçileri güvenli biçimde karayoluyla Bingazi’ye getirmemiz gerekiyor. Henüz tam bir hesap yapmadık ama 10-15 milyon dolarlık bir zararımız var. Neticede bu işler devlet ihalesiyle alınmış işler. En kısa zamanda devlet otoriteleriyle konuşacağız. İşe devam edip etmeyeceğimize yapacağımız değerlendirmeden sonra karar vereceğiz. Şantiyemizde hiçbir tesis kalmadı. Çok üzgünüz. Zararın tazminini tabii talep edeceğiz.”

        İnternet kesildi, Türk işçiler uydu telefonu ile haberleşiyor

        Tunus ve Mısır’da olduğu gibi Libya’da da isyanlar nedeniyle internet erişimi kesildi. Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde yaşayan günlük bir gazetenin sahibi Temel Irmak, olayların yaşandığı kentlerden El Bayda’da inşaatlarda çalışan yakınlarıyla sosyal paylaşım sitesi ‘’Facebook’’ aracılığıyla haberleşebildiklerini belirtti. Libya’da yaşayan Türkler ve yakınları yaşadıklarını internet kesilene kadar Twitter’da da takipçileriyle paylaştı. Bu tweet’lerden bazıları şöyleydi:

        yusufalioglu: Ablamın çalıştığı şantiyede ‘Dışarıya çıkmayın’ anonsu yapılmış

        barbarosozdemir: Yollar kapalı, yakında erzak su gelmeyecek. Kuyuyu terk etme kararı çıkabilir.

        barbarosozdemir: Gelmez olsaydım. Mısır’dan yırttıydım. Buradan kaçamadım.

        NeclaSanli: Kızım Libya’da. Hem de olayların yoğun olduğu Bingazi’de. haberleşme yok. Ruh halimi düşünün.

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Tahliye için gerekli çalışmaları başlattık

        Libya’daki çatışmalar Türkiye’yi harekete geçirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Libya’da çok yoğun bir vatandaş kitlemiz var. Onların güvenliği ve gerektiğinde Türkiye’ye intikali konusunda çalışmaları başlatmış durumdayız” dedi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dün Hindistan’nın başkenti Yeni Delhi’de Libya ile ilgili yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: “Son iki gün içinde Libya’da olaylar süratle yayılmaya başladı. Biz şirketlerimizi bulundukları şehir ve bölgelerle ilgili çok yakın takip ediyoruz. Birçok şehirde ciddi bir kamu düzeni sorunu var. Libya’da çok yoğun bir vatandaş kitlemiz var. Onların güvenliği ve gerektiğinde Türkiye ile intikali konusunda da çalışmaları başlatmış durumdayız. Gerekli talimatları verdim. Bugünden itibaren tahliyeyle ilgili çalışmaları başlatacağız.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa