Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Tüketici derneğinden 118'li numara uyarısı - Makro Ekonomi Haberleri

        Uğur USLUBAS / BURSA (AHT)

        Yılmaz, vatandaşların ücretsiz olduğu yanılgısı ile bu numaraları aradığını, daha sonra çok yüklü faturalarla karşılaştığını söyledi.

        Dernek binasında basın toplantısı düzenleyen Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, son günlerde televizyonlarda reklamı yapılan çağrı merkezi firmalarının ücretlendirme konusunda farklı tarifeler kullandığına dikkat çekti. Vatandaşın, 118XX'li hatları ya ücretsiz zannettiğini ya da hepsinin aynı ücreti uyguladığı yanılgısına düştüğünü vurgulayan Yılmaz, bu konuda çok fazla şikayet aldıklarını belirtti.

        Her firmanın zaman ve ücretlendirme periyotlarının farklı olduğunu aktaran Yılmaz, "Cepten '118XX'li hatları armanın ücreti farklı, sabit telefondan aramanın fiyatı farklıdır. Firmanın kendi hattından 118XX'i aramanın ücreti farklı, başka firmaların hatlarından aramanın ücreti farklıdır. Tanıtımlar yeni yapıldığı için tüketici bu durumu yeterince bilmemektedir. Hatta vatandaşlarımız, bu hatları eski 118'in devamı olarak görmektedir" dedi.

        Yılmaz, televizyonlarda reklamı yayınlanan bir 118XX'li hattın reklamının Tüketici Yasasının 16. ve 17. maddesiyle Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe aykırı bulunduğu için durdurulduğunu ve ilgili firmaya 68 bin 678 TL idari para cezası kesildiğini dile getiren Yılmaz, "Bu konudaki reklamların genellikle eski bir bilinen 118XX'li hattın yeni numarası diye bir algılama oluşturması, tüketici için yanıltıcı bir durumdur. Firmaların bundan şiddetle kaçınmaları gerekir" dedi.

        118XX'li bir hattan bir telefon numarası öğrenmenin bedelinin 3,45 lira olduğuna işaret eden Yılmaz, "Bu nedenle tüketicilerimizin bilmediği hatları kullanırken dikkatli olmaları ve hakkında bilgi sahibi olmadığı ve ücret tarifesini bilmediği hatlardan hizmet almak için acele etmemelerini tavsiye ediyorum. 118XX'li hatlardan söz etmişken 3 rakamlı telefonların da ücrete tabi olduklarını bir kez daha hatırlatıyorum." diye konuştu.

        Türkiye'de lisans alan 8 şirketin tarifeleri şöyle:

        -11811 (Telekom): GSM operatörlerinden aramanın dakikası 0,646 lira.

        -11842 (Vodofon): kendi operatörlerinden aranmanın dakikası vergi dahil 0,56 lira

        -11832 (Tukcell): kendi operatörlerinden aranmanın dakikası 4 SMS-8 kontör

        -11855 (avea):vergiler dahil dakikası 72.71 kuruş. Faturasız hatlar için 8 kontör

        -11818: vergiler hariç dakikası 83,5 kuruş.

        -11824: vergiler dahil 1.24 lira.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa