Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'İhtiyacın kadar ürün sat' - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hükümetin açıklamış olduğu fındık stratejisinden önce kilosu 4,2 lira olan fındığın fiyatının 3 liraya gerilediğine dikkati çekerek, üreticiye, ihtiyacı kadar ürün satması uyarısında bulundu.

        Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, fındık piyasasında tam rekabet koşulları bulunmadığını ve az sayıda alıcıya rağmen çok sayıda üretici olduğu için, serbest piyasa şartları oluşmadığını vurguladı.

        Üreticin alıcı karşısında güçlendirilmeden ve özellikle lisanslı depoculuk sistemi devreye girmeden, fındığın serbest piyasa şartlarına bırakılmasının son derece yanlış olduğunu belirten Bayraktar, üreticiyi korumak için ilkini 2004 yılında uyguladıkları ''ihtiyacın kadar ürününü sat'' kampanyasının bu yıl da uygulanmasını tavsiye ettiklerini bildirdi.

        Bu uygulamanın, 2004 yılında fındığın iç piyasa ve ihraç fiyatlarında büyük oranda etkili olduğunu hatırlatan Bayraktar, açıklamasında şöyle devam etti:

        ''ÜRETİCİ DİKKATLİ OLURSA...''

        ''TZOB olarak geçtiğimiz yıllarda başlatmış olduğumuz ve bu yıl da fındıkta yapacağımız ''ihtiyacın kadar ürününü sat' kampanyası ile ürününü bir an önce pazarda satmak isteyen fındık üreticilerini, tekelleşme eğiliminde bulunan alıcılar karşısında ezilmekten kurtaracağız. Bu yıl fındık rekoltesi düşüktür. Üretici dikkatli olursa, fiyatlar dış alıcıların istediği gibi değil, üreticimizin arzu ettiği gibi oluşur.

        Fındık fiyatlarının hak ettiği seviyelerde oluşması için gereken tüm çalışmaları, bölge ziraat odalarımız ile kararlı ve koordineli bir şekilde yapacağız. Karadeniz Bölgesi'ndeki ziraat odaları, fındık üreticisinin zarar görmemesi ve ürününü değer fiyattan satabilmesi için, fındık üreticilerini uyarmaya şimdiden başlamıştır.

        Üretici kendi göbeğini kendisi kesmek zorunda kalmıştır. Bölge insanını geçinemez hale getiren bu durumu düzeltmek, ülkemizin 1,5 milyar dolar ihracat gelirinden mahrum kalmasını önlemek için gereken önlemleri biz çiftçi örgütü olarak almayı kendimize görev addettik.''

        Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in ''TMO stoklarında bulunan 535 bin ton fındığın tamamının yağlığa ayrılacağı, piyasaya satılmayacağı'' yönündeki açıklamasını olumlu karşıladıklarının kaydeden Bayraktar, bu ürününün bir an önce yağlığa ayrılarak işlenmesi gerektiğini, çünkü stokta bulunan fındığın hasadı başlayan ürün fiyatları üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa